Crash komputera po wyjściu z Army

Technical Support

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
dancop
ID Steam:
ID gracza: 0
Kontakt:

Re: Crash komputera po wyjściu z Army

Post autor: dancop »

Radeon pisze: Powód? Przegrzana karta graficzna, tak mi się przynajmniej wydaje. Spróbuj dać na nią jakiś dodatkowy nawiew i zobacz czy coś się poprawi.
Odpada - bardziej się chłodzić nie da. Mam wielka obudowę, mnóstwo miejsca, kilka wolnoobrotowych wiatraków i... otwartą obudowę, bo dysków nieco napchałem i jakoś się nie chce zamknąć :) Czujniki na karcie też nie pokazują żadnych odchyleń od normy.

Chętnie wrzuciłbym printscreen, ale z oczywistych względów nie dam rady... Może następnym razem uda mi się strzelić fotkę monitora...
Forrestal pisze:Nie przegrzana grafa a syf w sterownikach lub ogólny syf w systemie ;)
To już bardziej możliwe - XPki po 1.5 roku mogą być zaśmiecone. Ale reinstalka to trochę czasu zajmuje, oprócz tego doinstalowanie tej tony użytków, które stosuje to znowu zabawa na kilkanaście godzin...
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

Ale nie o samą karte mi chodzi, lecz też o pamięci na niej. Mówie, spróbuj dać jej boczny nawiew i zobacz jak będzie. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Radeon daj sobie powiedziec ze nie takie sa objawy przegrzewania sie grafy ani pamieci na niej.

Dla przykladu i potomnosci przedstawie przypadki uszkodzenia grafy badz jej przegrzewania.

Przegrzewanie badz uszkodzenie pamieci karty graficznej:

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

Uszkodzenie procesora graficznego badz jego przegrzanie (rzadko ale jednak sie przegrzewa)

Obrazek

I ostatni najrzadszy przypadek - uszkodzenie magistrali AGP badz jej bledy (przy PCIE nie wystepuje).

Obrazek

Tak wygladaja przypadki uszkodzenia / przegrzania karty graficznej. Oczywiscie wystepuje jeden stan ale wtedy to nic nie widac ;)
Gdyby ktos chcial podyskutowac kiedy wystepuja jakie usterki i od czego zaleza to chetnie na PW lub GG podyskutuje :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Nie chce mi się pisać nowego tematu, to napisze tu. Dzisiaj ta cholerna gra zaliczyła mi krasza pomimo tego, że od początku miałem wszystkie opcje ustawione na V. Low.

A przed chwilą skończyłem grać w L2 - 2 godziny, zero jakichś dziwnych zwiech, na wyżylowanej do bólu VGA, żeby było gorąco. I co? I nic, pograłem, wyłączyłem i wszystko działa dobrze (wszysktie ustawienia na high). Tak samo Tomb Raider Legen z włączonym wymagającym Next Generation Contentem. Po 5 godzinach wciągającej gry, zero jakich kolwiek kraszów. Tak samo Anno 1701, co prawda w to gra moja mama, ale też wszystko jest na max i po paru godzinach gry - nic, żadnych zwiariowanych i radosnych CTD.
Obrazek
Awatar użytkownika
hryst
ID Steam: hryst
Kontakt:

Post autor: hryst »

pokombinuj z parametrem maxmem, jesli go masz to wywal (lub ustaw na 512)
U mnie myślałem ze problemem jest temp jak pisałem wcześniej, ale okazało się ze zwiechy powodowało podanie tego parametru lub ustawienie maxymalnych tekstur.
Od kilku dni mam święty spokój. :hapy
You will be assimilated. Resistance is futile. :ofp
Intel E6750@3.5|Abit IP35|LCD DELL 20'|X2900XT 512MB|2x2GB RAM HyperX|SATA750GB|BR LG GBW-H10N|SB A.4|Sunbeam ST + 620-A12S|
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Jeszcze nie ustawiałem tego parametru. Wogóle... Dobra, do czego on służy? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ice
ID Steam:
Numer GG: 1809885
Kontakt:

Post autor: Ice »

Do ograniczenia ilości pamięci fizycznej wykorzystywanej przez grę. W moim przypadku dziwną sprawą jest to, że przed zastosowaniem komendy na siglu (co prawda jeszcze na XPku) grało się zupełnie dobrze. Jeśli jednak wchodziłem na jakikolwiek serwer po kilku minutach zaczynały pojawiać się arty i komp odwalał jakies cudowne rzeczy co skutkowało CTD. Nie pamiętam gdzie czytałem, że arma do poprawnego (optymalnego?) działania potrzebuje około 400 MB wolnej pamięci :) I faktycznie po ograniczeniu jej na 512 smiga mi bez żadnych problemów juz od długiego czasu.
...just tell them I went crazy.
Awatar użytkownika
dancop
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: dancop »

U mnie problemy na razie zanikły, tfu tfu. Zainstalowałem najnowsze drivery do karty i co myslę, że własnie wpłynęło na stabilniejszą pracę, optymalizator pracy dwóch rdzeni. Czyli to nie było przegrzewanie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc techniczna dotycząca Army”