Problem z formacją
Moderatorzy: kondor, Inkwizytor
Problem z formacją
Witam
Mam problem z formacja ludzi w edytorze
Chciałbm stworzyć wrażenie grupy ludzi stojącej w jednym miejscu tak żeby to naturalnie wyglądało albo żeby stali w koło obok ogniska. Wiem że wystarczy ich tak ustawić jak mi sie podoba, problem w tym że chodzi mi to aby byli w jednej grupie a jak ich połącze to od razu przyjmują formacje klinu. i troche średnio to wygląda. Próbowałem dać im punkt trasy ODPRAWIONY (rozłaźili się po całej mapie) albo zachowanie bezpiecznie ale to też nie działa
Chodzi o to żeby albo byli w takim ustawieniu jak ich sam ustawie albo żeby sie zbili w grupe i robili wrażenie że np gadają miedzy sobą
Mam problem z formacja ludzi w edytorze
Chciałbm stworzyć wrażenie grupy ludzi stojącej w jednym miejscu tak żeby to naturalnie wyglądało albo żeby stali w koło obok ogniska. Wiem że wystarczy ich tak ustawić jak mi sie podoba, problem w tym że chodzi mi to aby byli w jednej grupie a jak ich połącze to od razu przyjmują formacje klinu. i troche średnio to wygląda. Próbowałem dać im punkt trasy ODPRAWIONY (rozłaźili się po całej mapie) albo zachowanie bezpiecznie ale to też nie działa
Chodzi o to żeby albo byli w takim ustawieniu jak ich sam ustawie albo żeby sie zbili w grupe i robili wrażenie że np gadają miedzy sobą
- Sejtan
- ID Steam: sejtan24
- Numer GG: 6538171
Re: Problem z formacją
W inicjacji dowódcy grupy wpisz:
Ta komenda spowoduje, że każdy jeden członek grupy ani drgnie dopóki nie użyjesz:
Kod: Zaznacz cały
{_x disableAI "MOVE"} forEach units group this;
Kod: Zaznacz cały
{_x enableAI "Move"} forEach units group this;
Nie ryra ale na wszelki wypadek powiedz gdzie jest dokładnie ta inicjacja chociaż i tak wpisuje wszędzie. próbuje to zrobić przez punkt trasy i przez jednostki ale dzie to wpisze to i tak nie działa dodam że mam arma 2 OA 1.60 oryginał
Wpisz to w polu Uruchamianie jak wstawiasz grupę / jednostkę (jeśli grupę musisz to wpisać u kazdego lub zrobic pętle, jak kolega wyżej Ci to zaprezentował).
Jeśli nie podziała spróbuj triggerami - na pewno da rade.
Jeśli nie podziała spróbuj triggerami - na pewno da rade.
" Im więcej potu na ćwiczeniach, tym mniej krwi na polu walki. "
http://www.psct-a2.pl
Polish Special Combat Team
http://www.psct-a2.pl
Polish Special Combat Team
Stawiam grupę, klikam 2 razy na dowódce i w polu uruchamianie daje mu ten skrypt i lipa ;/ może z tym skryptem jest coś nie tak bo ja biore ten u góry ctrl c
ctrl v. próbowałem jeszcze u każdego to wpisać i też nie działa
A trigger to wogóle nie kumam co to jest
ctrl v. próbowałem jeszcze u każdego to wpisać i też nie działa
A trigger to wogóle nie kumam co to jest
-
- ID Steam:
- ID gracza: 209283
Weź lepiej przejrzyj najpierw poradniki od podstaw tworzenia misji np na arma center (http://forum.armacenter.pl/viewforum.php?f=52), yt lub pdf (http://www.armaholic.com/page.php?id=4847). Bo nikt cie raczej obsługi całego edytora nie będzie uczył. 
A tam sie dowiesz co to trigger-wyzwalacz, init-inicjacja itp.

A tam sie dowiesz co to trigger-wyzwalacz, init-inicjacja itp.
Przeczytałem i dalej skrypt nie działa
wpisuje to w polu jednostki albo w wyzwalaczu daje go na -obecny- zachód- i wpisuje przy aktywacji ten skrypt próbuje na inne sposoby nic
kumam co to wyzwalacz synchronizacja itp itd i uzywam skryptów i w wyzwalaczu i punktach trasy ale ten skrypt mi nie ryra nigdzie i niestety przeczytanie poradnika nie pomogło
Skrypt jednak działa żołnierze faktycznie się nie ruszają wogole nawet jak im dam punkt trasy tylko że oni są w formacji klina a ja pisałem od początku że chcę aby byli w tej formacji którą ustalę ręcznie np w koło ogniska (ale żeby cały czas byli grupą)
wpisuje to w polu jednostki albo w wyzwalaczu daje go na -obecny- zachód- i wpisuje przy aktywacji ten skrypt próbuje na inne sposoby nic
kumam co to wyzwalacz synchronizacja itp itd i uzywam skryptów i w wyzwalaczu i punktach trasy ale ten skrypt mi nie ryra nigdzie i niestety przeczytanie poradnika nie pomogło
Skrypt jednak działa żołnierze faktycznie się nie ruszają wogole nawet jak im dam punkt trasy tylko że oni są w formacji klina a ja pisałem od początku że chcę aby byli w tej formacji którą ustalę ręcznie np w koło ogniska (ale żeby cały czas byli grupą)
-
- ID Steam:
Możesz dać każdemu imię np w1, w2 itd. Wokół ogniska wstawić niewidzialne lotniska z nazwami np d1, d2 itd. I użyć komendy w1 domove getpos d1 itd dla całego oddziału. Nie jestem pewien czy dowódca ich później i tak nie przywoła do szyku. Lepiej ustawić ich pojedyńczo na początku misji wokół ogniska i wtedy gdy mają być odziałem użyć np [w1,w2] join w3, zrobić z nich oddział.
za dużo roboty ;/ ja bym chciał tego dużo używać
a nie ma jakiejś prostej opcji żeby oni chociaż udawali że stoją w miejscu chodzą w kółko zmieniają pozycje zachowują sie naturalnie tak jakby mieli dowolną formacje tak jak ludzie na przystanku bo daje zachowanie bezpiecznie ale lipa;/
stoją sztywno w formacji
Bo daje im jeszcze odprwaiony i to jest dobre o to mi chodzi ale rozłażą sie po całej mapie
a nie ma jakiejś prostej opcji żeby oni chociaż udawali że stoją w miejscu chodzą w kółko zmieniają pozycje zachowują sie naturalnie tak jakby mieli dowolną formacje tak jak ludzie na przystanku bo daje zachowanie bezpiecznie ale lipa;/
stoją sztywno w formacji
Bo daje im jeszcze odprwaiony i to jest dobre o to mi chodzi ale rozłażą sie po całej mapie
-
- ID Steam:
Nie no prostej opcji to raczej nie ma (takiej magicznej komendy stańcie w kółeczko i zachowujcie się swobodnie). 
Takie zachowanie możesz zrobić odpalając różne animacje ruchu (to też trochę roboty) ale jesteś raczej uwiązany jeśli uprzesz się żeby to była grupa od początku misji, a nie praca na pojedyńczych jednostkach.

Takie zachowanie możesz zrobić odpalając różne animacje ruchu (to też trochę roboty) ale jesteś raczej uwiązany jeśli uprzesz się żeby to była grupa od początku misji, a nie praca na pojedyńczych jednostkach.
a to trudno będe ich ustawial w patrole które będą kursować tu i tam a reszte ustawie w kółkach i innych grupach ręcznie i też będzie życie w bazie