Uroki AI itp.

Wszystko co dotyczy grania w pojedynkę

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shelton
ID Steam: sheltonpol
Numer GG: 1986662
ID gracza: 1
Kontakt:

Uroki AI itp.

Post autor: shelton »

Hello!
W większości przypadków zachowanie (głupota) AI wywołuje u nas uczucie wkur..., ale zapewne i wam przydarzyły się sytuacje, dzięki którym ubawiliście się bardziej, niż wkurzyli. Proponuję ten topic, jako odskocznię od tzw. syndromu wiecznych narzekań na ArmA :).

Świecąc przykładem zacznę sam opisem tego, co przydarzyło mi się wczoraj:
Sztuczny Inteligent scenariusz tej misji pisze: Jest misja (pomocnicza), w której należy zabić oficera, co do hotelu przyjeżdża, by plany kolejnego ataku stworzyć, czy jakoś tam inaczej bez sensu to uzasadnione ;) Ustawia się wojak ze snajperka na wzgorzu i czeka az tamten wylezie.

No więc leże, jeepki przyjechały, kolesie wyleźli, gość wszedł do budynku. Siedzę, czekam, siedzę, czekam, kurna faceta nie ma. Dziwki se sprowadził, czy co, myślę... No, ale w pewnym momencie zauwazylem, ze mi skała część widoku na hotel zasłania. I rzeczywiście, za tą skałą widać oficerka, jak stoi na balkonie, którego do tej pory nie widziałem. Więc chcę się przenieść, żeby go na celownik wziąć - ale zamiast kulturalnie się przeczołgać, wstałem. I mię gość chyba zobaczył, bo nagle się odwrócił i na szybkiego chciał z powrotem wleźć do środka. Niestety, nie trafił w drzwi, może to od upału - zamiast tego... spadł z balkonu i się zabił. Komunikat: Misja ukończona sukcesem, udaj się do punktu ewakuacji :D
Bez jednego wystrzału, jedyny huk jaki się rozległ nad tymi wzgórzami to huk mojej opadającej szczęki :D
Nie fair, kurna, nawet postrzelać na tej wojnie nie dadzą... :D
Awatar użytkownika
Ice
ID Steam:
Numer GG: 1809885
Kontakt:

Re: Uroki AI itp.

Post autor: Ice »

Hehe jeśli chodzi o tą konkretna misję to również usmiałem się mocno, kiedy zaalarmowany śmigłowiec po kilku rundkach wokół mnie najwyraźniej tak bardzo przejął się koniecznościa mojej eksterminacji, że próbując mnie za którymś tam razem ustrzelić skończył dość widowiskowo na pobliskim zboczu :lol:
...just tell them I went crazy.
Awatar użytkownika
Qba
ID Steam:
Numer GG: 3251663

Post autor: Qba »

To akurat normalne ze hele sie rozbijaly. Ja taka sytuacje mialem w Misji z Konwojem gdzie po skonczonej misji czekalem na UH. Niestety UH ktory mial mnie odtransportowac do bazy zwalil sie o pare metrow odemnie na ziemie :cry: Ale to wszystko bylo przed patchem, wtedy sterowaniem hela bylo tak trudne ze nawet AI sobie z tym nie radzilo :roll: :mrgreen:
'I believe there is something out there watching us. Unfortunately, it's the government'.
Woody Allen

Obrazek
Cancer
ID Steam:

Post autor: Cancer »

Ja miałem boską sytuację. Atakuję konwój, po konwoju mają podjechać po mnie BWp-y. Jeden z nich jedzie.,.. najezdza na kamien... i wzlatuje na wysokosc 300 (!!!!) metrów. Podczas spadanai jego załoga wysiada.
Moge wam pokazać screena jak jeden z żołnieży jeszcze leci, a mam wsiąść do obiektu znajdującego się 150 m ponad mną ;)
"Jeden zabity to tragedia, miliony zabitych - statystyka"

<><><><><><><><><><>
http://www.timegate.fora.pl - forum najlepszego muda w Polsce!
Awatar użytkownika
corvax
ID Steam:

Post autor: corvax »

w misji z wysadzaniem mostów latające z zawrotną prędkością w powietrzu pojazdy to normalka u mnie była, ile razy tą misje przechodziłem. :mrgreen: a tak wogóle to witam wszystkich, jestem tu nowy :)
Awatar użytkownika
Rafael3D
ID Steam:
Numer GG: 11844
ID gracza: 0

Post autor: Rafael3D »

w tej misji z zabiciem oficera u mnie... BYŁO ICH DWÓCH.
Jednego sprzątnąłem w bydynku na parterze przy schodach. Odwracam się - a tu drugi stoi i patrzy na mnie. Celuję do niego, on ani drgnie... i tak zginął :)
Awatar użytkownika
Uncle Blues
ID Steam:
Numer GG: 1562358
ID gracza: 2841

Post autor: Uncle Blues »

misja "zabij oficera na balkonie".
przycaiłem się na szczycie i czekam. poniewaz juz gralem raz te misje na 1.04 to wiedziałem, że oficer ma wyjść na bakon, ale zanim oficer wyszedł ktoś mnie zauważył. Sztrzelają do mnie, ale czekam... może oficer jednak się wychyli to bym zakończył misję. W międzyczasie helikopter wystartował, podniósł się parę metrów zrobił dziwną spiralę i walnął w ścianę hotelu. ... CAŁY HOTEL SIĘ ZAWALIŁ 8O :lol: "zadanie wykonane".
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Garbol
ID Steam:
Numer GG: 1299924
ID gracza: 0

Post autor: Garbol »

Kurde mogłeś zrobić screena :lol:
Obrazek
W wojsku służyłem od 06.08.2008 do 27.04.2009 - Siły Powietrzne Operator radarów NUR-31, NUR-31MK, NUR-41, Nur-12.
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

Ja nienarzekam, na sztuczną inteligencję moich wrogów. W mojej takie "zabawowej misji", kiedy bronie paru domków, AI naprawde zaskakuję. Dodam, że w ustawieniach mam wszystko ręcznie ustawione na max co do umiejętności wrogów i sojuszników. Vojacy wbiegają na górę, która jest nieopodal, czasami czołgają się do niej, aby zdobyć jak najlepszy punkt do ostrzału, najszczęściej widziałem tam żołnierzy z PK, ale orientowałem się dopiero wtedy kiedy słyszałem całe serie z karabinu i widziałem scenkę pokazującą zabujcę, ale już się przyzwyczaiłem i nie daje się zaskoczyć. Aczkolwiek często i gęsto grenandierzy przeczołgiwali się na niższycz terenach w stosunku do mojej pozycji, tak abym ich nie widział, potem jak byli blisko to czołgali się koło worków z piaskiem, aż znaleźli się za mną, byłem tak zajęty strzelaniem do tych, którzy są przedemną, że omało nie dostałem zawału kiedy nagle było BOOM! Gość znajdując się za mną odpalił w moją stronę granata. Kolejny ale śmieszny przypadek był taki, że grenandier, który znajdował się przedemną, był oddalony o jakieś (słownie) 10-15 metrów. Strzelił z granatnika, a sam granat przelecieł efekotownie, z 3 centymetry od mojej głowy. :D Ciekawie to wyglądało. Byłem też wmurowany kiedy zobaczyłem, że żołnierze z RPG tłuką do mnie z wyrzutni które mają przy sobie. :mrgreen:
Osobiście uważam, że gra się dość ciekawie. AI zaskakuję, nie to co w OFP...
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Singleplayer”