Dobry film

... lub palce na klawiaturę niosą

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848
ID gracza: 0

Re: Dobry film

Post autor: Koval »

Więc recenzja '300'... spodziewałem się po filmie bardziej takiej hmm... "Gladiatorowości", większej ilości wątków zagłębiających w fabułę, nie samej akcji. Co by nie mówić, akcja dziejąca się na ekranie jest miodna i baaaaardzo porywcza, oddająca w pełni bitewną wrzawę ;) . Sceny bitewne są po prostu boskie a okrzyki króla Leonidasa zagrzewające jego dzielnych Spartan do walki kapitalne :] . Najbardziej spodobały mi się kwestie:

-"Spartans, enjoy your breakfast,for tonight we dine in HELL!"
-"Give them nothing! But take from them EVERYTHING!"
-"This is where we fight! This is where THEY DIE!"
oraz
Emisariusz perski: "Spartans, lay down your weapons!"
Król Lenonidas "Persians... come, and get them!"
8)

Muszę obejrzeć jeszcze raz dla samych scen bitewnych bo są miooodne :]
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
ufoman
ID Steam:
ID gracza: 40452
Kontakt:

Post autor: ufoman »

Nie za wczesnie troszke na "pieklo"? :)
Firefly
ID Steam:

Post autor: Firefly »

Gdyby kogos zainteresowala bardziej opowiesc realna niz ekranizacja amerykanskiego komiksu to polecam film "300 Spartan" (The 300 Spartans) z 1962 r.
Ostatnio zmieniony 24 marca 2007, 21:28 przez Firefly, łącznie zmieniany 1 raz.
Retired. Unavailable until further notice.
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848

Post autor: Koval »

Co do '300' jeszcze. Napiszę tak: Gladiator + Matrix + Sin City = 300 :) . Z każdego filmu po trochu ;)

A co więcej... odkryłem ciekawie zapowiadający się film. Ciekawie bo... twórcy Trainspotting i 28 Days Later.

Oto zwiastun:
http://youtube.com/watch?v=dwl4LX34ONQ& ... ed&search=
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
redneck
ID Steam:
Numer GG: 554435

Post autor: redneck »

Ostatnio ogladalem Hannibal: Po drugiej stronie maski - ciekawy, ladnie zrealizowany - chociaz z oczywistych przyczyn glowna role nie gra Anthony Hopkins, stad pewnie takie rozbieze oceny tego filmu wsrod ogladajacych.
Obrazek
!!!Moher Niggaz From Eastern Europe - Rezurekcja(a moze nawet reaktywacja)!!!
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Robi »

ufoman pisze: Nie za wczesnie troszke na "pieklo"? :)

Trafne spostrzeżenie... ;)
Mi też od razu rzuciło się w oczy po obejrzeniu tlaileru :twisted:
Zamiast o piekle powinni raczej powiedzieć o "Królestwie Aryman'a*" - to do Persów by bardziej przemówiło. :D
...kłopot w tym, że znów Amerykanie mieli by problem ze zrozumieniem ;) , więc twórcy pozostali przy piekle.

ps.
widać prościej nauczyć starożytnych Greków ideologi chrześcijańskiej niż Amerykanów perskich wierzeń ;)

*) Aryman, Ariman, Ahraman, Dahak, Ahriman - ze staroirańskiego Angra Mainju - "Zły Duch", "Duch Zniszczenia"; perski Książe zła, bóg zła i ciemności, kłamstwa i zniszczenia, złych czarów i czarnej magii; przywódca Zła przebywający w ciemnej, cuchnącej otchłani; pierwowzór chrześcijańskiego Szatana. Według Zaratustry, który był kuszony przez Arymana, ale wyszedł z tej próby zwycięsko, to właśnie Aryman sprowadził śmierć na ziemie, zabijając pierwowzór człowieka i zwierząt. W mazdaizmie (zaratusztrianizmie) było to uosobienie zła, ciemności i kłamstwa, w dualistycznej koncepcji tej religii wróg Spenta Mainju (czyli „Ducha Stworzyciela”), emanacji Ahura Mazdy. Angra Mainju toczy z nim odwieczną walkę której celem jest zniszczenie świata, do pomocy stworzył armię demonów dewów), między innymi- zawiść, zazdrość, nienawiść, chciwość itp., w tym planety - główne źródło niepowodzenia i złego losu. W późniejszych źródłach przeciwnikiem Angra Mainju jest sam Ahura Mazda. Angra Mainju nie ma jednak siły twórczej i na końcu dziejów zmagania dobra ze złem poniesie ostateczną klęskę. W czasach poprzedzających panowanie dynastii Sasanidów Aryman nie był uważany za ducha całkowicie złego. Mazdajscy magowie składali mu ofiary. Aryman dorównuje potęga swemu bliźniaczemu duchowi, Ahura Mazdzie, ale, zgodnie z przepowiednia Zaratustry, ostatecznie zostanie pokonany przez "wszechwiedzącego pana nieba i ziemi". Manichejczycy twierdzili, że "materia" jest źródłem i jestestwem Arymana, wyłoniła się z Królestwa Ciemności wraz z demonami, ogniem, dymem nieprzychylna pogoda i kobietami. Aryman, według manicheizmu, stworzył zarówno Adama, jak i Ewę.
lub Wikipedia
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!
Firefly
ID Steam:

Post autor: Firefly »

Pamietajcie, ze "300" to ekranizacja amerykanskiego KOMIKSU a nie film historyczny.
Retired. Unavailable until further notice.
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Robi »

Firefly pisze: Pamietajcie, ze "300" to ekranizacja amerykanskiego KOMIKSU a nie film historyczny.

Nie no spoko FF.
Co do samego filmu osobiście jestem pełen podziwu (z tego co wiem Irańczycy już nie :twisted: ).
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!
eJay
ID Steam:

Post autor: eJay »

Spiderman 3

Wrażenia:

Niewiarygodne efekty (boska animacja Pajaka i Sandmana), drewniane dialogi i cholernie niepotrzebne dłużyzny. Akcja gdzies w polowie filmu siada na dobre i dopiero gdy Peter staje sie "bad" guyem nabiera odpowiedniego kształtu. Podzielam poglady na brakiem zachwytu na Venomem. Toć to jakiś ciapciak a nie Venom, Brock nawet za dobrze sie nie zabawil w jego skorze:)

Strasznie irytowaly mnie dialogi (jak i reszte ludzi w kinie). A najbardziej rozwalil mnie tekst sluzacego Harry'ego - "Kochałem twojego ojca". Czy Raimi musial to robic? Moze to sie dobrze czyta jako ksiazke, ale nie slucha ogladajac blockbuster. Przynajmniej widac kase wlozona w film, Goblin w wykonaniu Franco jest znakomity, podobnie jak trafnie obsadzona Dallas Howard w roli Gwen Stacy. Film mogl spokojnie trwac 2 h i byc swietnie zbalansowanym miedzy akcja, a wiarygodnymi sytuacjami w zyciu Parkera. Tymczasem jak stwierdzila pewna laska z rzedu nizej - Parker to najnudniejszy student i w ogole nie widac w nim czegos, co mozna by uznac za haczyk na podryw:) Za duzo tekstow typu:

"Kocham Cie, ale nie moge z Toba byc!"
"Czemu?"
"Bo jesteś inny!"

itd. itp.
dla mnie wyznacznikiem dobrego filmu w XXI wieku jest liczba zerknień na telefon w trakcie seansu. W trakcie S3 tych zerknien mialem kilkanaście.

Podsumowujac - mogl byc hit, wyszedl film sredni. Szkoda, bo material byl wrecz nieziemski (symbiont, Venom, zly Parker itp.)... Wyszlo z tego łubu-dubu romansidlo...

Aha i Kirsten Dunst to żaba... :evil: Najgorsza rola ever. Precz z nią!

5/10
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:

Post autor: Jerry »

Komu spodobał się Jarhead, powinien zainteresować się także nową produkcją pt. "Home of the brave". W mojej opinii równie dobry film, pokazujący ślady, jakie wojna zostawia w psychice walczących i ich los, kiedy wrócą do domu, nie mogąc znaleźć dla siebie miejsca. Niezłe dopełnienie filmu Sama Mendesa w nieco bardziej współczesnym krajobrazie.
:8bz
Obrazek
Awatar użytkownika
Zuker
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Zuker »

Nie wiem czy słyszeliście o filmie "28 Days Later" (28 Dni Później), otóż wyszła kontynuacja "28 Weeks Later" (28 Tygodni Później).

Film oglądałem i mogę spokojnie powiedzieć że jest o niebo lepszy od poprzednika.

Gorąco zachęcam do oglądnięcia trailera: http://www.youtube.com/watch?v=HtebAFpC1zQ

A tu drugi trailer zrobiony przez fana (myślę że ciekawszy): http://www.youtube.com/watch?v=YIV1r653 ... ed&search=

Kontynuacja horroru "28 dni później". Pół roku po wydarzeniach ukazanych w pierwszym filmie śmiercionośny wirus całkowicie spustoszył Wielką Brytanię. Amerykańska armia przywraca porządek i do bezpiecznej "Zielonej Strefy" w centrum Londynu zaczynają napływać uchodźcy, ale przyszłość świata znów staje pod znakiem zapytania, gdy w Londynie pojawia się nosiciel wirusa i epidemia wybucha na nowo.

PS: Nie mylcie zarażonych ludzi z zombie. To są żywi ludzie zarażeni wirusem wścieklizny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

UWAGA SPOILER dot. Zakończenia i kolejnej części:

Prawdopodobnie zostanie zrobiona kontynuacja i będzie nosiła nazwę "28 Months Later".
W końcowej scenie jest pokazane że zarażeni wirusem ludzie, przedostali się do Europy, a dokładniej do Francji przez kanał "La Manche". Ostatnia scena przedstawia zarażonych biegnących w stronę wieży Eiffla.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co ślina na język...”