Prowadzenie ognia bez bezpośredniego widzenia celu
Moderatorzy: kondor, Inkwizytor
Prowadzenie ognia bez bezpośredniego widzenia celu
Witam , mam pytanie czy można strzelać ( kazać strzelać ) w edytorze np z wyrzutni mlrs, dział czy moździerzy w wskazany punkt na mapie . Np chcę ostrzelać za pomocą mlrsa jakąś wioske która jest w odległości 2 kilometrów , więc otwieram mapę ( M ) i wybieram mlrs i wydaję mu komendę ognia? Wie ktoś może jak strzelać w ten sposób ?
Re: Prowadzenie ognia bez bezpośredniego widzenia celu
Tak, musisz użyć modułu artylerii. Tu masz wszystko opisane:
http://community.bistudio.com/wiki/Artillery_Module
Na samym dole masz do ściągnięcia przykładową misje.
http://community.bistudio.com/wiki/Artillery_Module
Na samym dole masz do ściągnięcia przykładową misje.
combat ready
Aha , dzięki za to , popróbuje trochę , tak spytam od razu czy to jest jedyny sposób ? Nie ma może łatwiejszego sposobu?
Ten sposób jest łatwy, wystarczy wcisnąć spacje i na mapie pokazać gdzie artyleria ma walić, a co do edytora wystarczy skopiować zawartość ściągniętej misji i wkleić do swojej. Jeśli to ty kierujesz artylerią to nie potrzebujesz modułów, masz komputer balistyczny (czy coś takiego) na mapie zaznaczasz gdzie mają spaść pociski.
combat ready
Dzięki wielkie kolego za pomoc. Jeszcze jedno mam pytanie co do stawiania min, planuję zrobić konwój i chcę aby konwój jak najedzie na minę to ta mina wybuchnie? Czy to też jakoś aktywujemy odpowiednią komendą ? A niestety ta misja z MLRSem to jest chyba do Army II a ja mam tylko Armę II OA ...
Stawiasz w edytorze pustą mię nazywasz ją "mina" a na niej wyzwalacz o wymiarach 1 / 1 aktywowany przez wroga, w wyzwalacz dajesz to:Shinobi21 pisze:Dzięki wielkie kolego za pomoc. Jeszcze jedno mam pytanie co do stawiania min, planuję zrobić konwój i chcę aby konwój jak najedzie na minę to ta mina wybuchnie? Czy to też jakoś aktywujemy odpowiednią komendą ?
bomb = "Bo_GBU12_lgb" createVehicle getPos mina
Nie znam innego sposobu, "Bo_GBU12_lgb" to nazwa wybuchu w tym przypadku to wybuch bomby lotniczej więc może być trochę za duży. Jak będziesz chciał to poszukaj sobie tutaj inny:
http://community.bistudio.com/wiki/Arme ... t:_Weapons
Masz samo OA czy Arma 2 + OA ? bo jeśli to pierwsze to faktycznie nie otworzysz tego, polecam kupić podstawkę.Shinobi21 pisze:A niestety ta misja z MLRSem to jest chyba do Army II a ja mam tylko Armę II OA ...
combat ready
Sposób na wybuch miny? To nie można po prostu na nią wjechać? Ale z tego co wiem lekkie pojazdy(np. HUMVV czy UAZ) min nie detonują 

nick w grze: Jasina
Ale on chce postawić w edytorze a nie w grze, wiadomo że w grze nie trzeba komendy by mina wybuchła. Poza tym OT sie robi więc jak chcemy pogadać o minach to w nowym temacie.Jasina pisze:Sposób na wybuch miny? To nie można po prostu na nią wjechać? Ale z tego co wiem lekkie pojazdy(np. HUMVV czy UAZ) min nie detonują
combat ready
Hmm, z tą miną jest dobrze , tylko że ona reaguje na większe pojazdy , np stryker a na hammve już nie..
Jak już napisałem hamve min nie detonuje bo jest za lekkiShinobi21 pisze:Hmm, z tą miną jest dobrze , tylko że ona reaguje na większe pojazdy , np stryker a na hammve już nie..
nick w grze: Jasina