Zaliczenie misji = wykonanie wszystkich zadań
Moderatorzy: kondor, Inkwizytor
- seba200
- ID Steam:
- ID gracza: 0
Zaliczenie misji = wykonanie wszystkich zadań
Zakladamy ze sa 3 zadania(czwarte to ewakuacja) - 1 zadanie dotrzec do cywila pogadac z nim(robimy wyzwalacz na nim dodajemy dzwiek podchodzimy) - zaliczone. 2 to zabicie ruska powstanca robimy - wyzawlacz not alive powstaniec - zaliczone. 3 to oczyszczenie bazy z ruskich - robimy wazwalacz - nieobecny ruscy zaliczone.
I tutaj mam problem.
Robimy miejsce gdzie konczymy misje czyli 4 zadanie ostatnie.
Stawiam wyzawalacz - koniec - i w pierwszym zadaniu nie wiem co trzeba wpisac zeby triger widzial zaliczone zadanie w trigerze koncowym?
W drugim zadaniu jest to prostsze bo wpisuje w warunku - not alive powstaniec - i to mi widzi.
3 zadanie tez nie kumam co trzeba wpisac w warunku zakonczenia zeby mi to zaliczyl?
Jak zrobic zeby zadanie 4 (czyli ewakuacja) pokazalo sie po zaliczeniu 3 zadan podstawowych
Dodam ze misje robie bez waypointow - zakladamy ze gramy ekstremalnie. Nie ma konca misji bez zaliczenia tych zadan.
Prosze o normalne i wyczerpujace odpowiedzi z wytlumaczeniem:)
I tutaj mam problem.
Robimy miejsce gdzie konczymy misje czyli 4 zadanie ostatnie.
Stawiam wyzawalacz - koniec - i w pierwszym zadaniu nie wiem co trzeba wpisac zeby triger widzial zaliczone zadanie w trigerze koncowym?
W drugim zadaniu jest to prostsze bo wpisuje w warunku - not alive powstaniec - i to mi widzi.
3 zadanie tez nie kumam co trzeba wpisac w warunku zakonczenia zeby mi to zaliczyl?
Jak zrobic zeby zadanie 4 (czyli ewakuacja) pokazalo sie po zaliczeniu 3 zadan podstawowych
Dodam ze misje robie bez waypointow - zakladamy ze gramy ekstremalnie. Nie ma konca misji bez zaliczenia tych zadan.
Prosze o normalne i wyczerpujace odpowiedzi z wytlumaczeniem:)

-
- ID Steam:
Re: Zaliczenie misji = wykonanie wszystkich zadań
Witam !
Mogę ci to wytłumaczyć ale możesz tego nie przyjąć.
-Ekstremalnie to w ARMA 2 możesz zrobić misje treningowa.
-Wybierz cel działania .Jednostki specjale typu Counter [Project IGI 2] lub detektyw Swat 4 lub policjant GTA 4, Tom Rainbowsix Las Vegas .
-Jeżeli wybierzesz jednostki specjalne.To maja one tylko jeden cel.Wiec pkt nawigacyjny wchodzi w grę.
Na dole menu pkt nawigacyjnego jest (pokazuj,pokazuj kadet,nigdy nie pokazuj).Wstaw marker po rozmowie z policjantem szefem.Ktoś wstawianie markera opisywał na forum.Wiec najlepiej z policjantem sierżantem.
A ty po prostu bądź zwykłym policjantem z G36 tłumik . James Bond 007 Quantum of Solance 7.
Zrób wioskę chroniona przez terrorystów a w środku wstaw głównego-cel1.
Wstaw pkt nawigacyjny zniszcz.Ktoś na forum opisywał wyzwalacz.
cel1=true wyzwalacz zmiana. Znajdź dokumenty z danymi w pkt nawigacyjnym.Dokumenty na temat oficera robiącego interesy z bossem mafii. I tu kończy się rola dla ochrony ludzi cywilnych.
Nowa misja.
2.Cel oczyść bazę Rosjan.Call of Duty 1,2,3,4,5.Desant powietrzny ok 2000 m od bazy.Wstaw marker.Podpis.Baza sprawdzona przez samolot F35 B Lightening.Ustaw drogę pkt nawigacyjny. Wokół bazy wstaw 3 plutony ogniowe piechoty , 1 pancerny piechoty i 1 plot piechoty.Następnie Project IGI 2 , Crysis, Crysis ,War head.Zaatakuj bazę .Wstaw wyzwalacz.Aktywacja zachód.Typ zmiana.Grupa cel1-oficer poszukiwany+strzelec.Pkt nawigacyjny dla cel1 wsiadać do UAZ i pkt nawigacyjny ucieczka do pkt naw10 + wyzwalacz koniec.Dla zachodu wyzwalacz na bazę zabić oficer cel1=true.Cel ucieka do pkt nawigacyjnego2.
Uruchamia wyzwalacz dla zrzuconego Hummera z działkiem.Gracz się przełącza.I podażą za cel1=true.Do markera z pkt nawigacyjnym.Z efektem 3 pkt nawigacyjnego oficer ucieka.Efekt tekst lub dźwięk cel ucieka.
3.Zniszcz bazę Rosjan .Wstaw 1 A-10 atakującego bazę Rosjan.
Ps
Jeżeli posuniesz się inaczej to wyjdzie ci tylko misja treningowa na żywych ciałach.
-Wybierz cel działania .Jednostki specjale typu Counter [Project IGI 2] lub detektyw Swat 4 lub policjant GTA 4, Tom Rainbowsix Las Vegas .
-Jeżeli wybierzesz jednostki specjalne.To maja one tylko jeden cel.Wiec pkt nawigacyjny wchodzi w grę.
Na dole menu pkt nawigacyjnego jest (pokazuj,pokazuj kadet,nigdy nie pokazuj).Wstaw marker po rozmowie z policjantem szefem.Ktoś wstawianie markera opisywał na forum.Wiec najlepiej z policjantem sierżantem.
A ty po prostu bądź zwykłym policjantem z G36 tłumik . James Bond 007 Quantum of Solance 7.
cel1=true wyzwalacz zmiana. Znajdź dokumenty z danymi w pkt nawigacyjnym.Dokumenty na temat oficera robiącego interesy z bossem mafii. I tu kończy się rola dla ochrony ludzi cywilnych.
Nowa misja.
2.Cel oczyść bazę Rosjan.Call of Duty 1,2,3,4,5.Desant powietrzny ok 2000 m od bazy.Wstaw marker.Podpis.Baza sprawdzona przez samolot F35 B Lightening.Ustaw drogę pkt nawigacyjny. Wokół bazy wstaw 3 plutony ogniowe piechoty , 1 pancerny piechoty i 1 plot piechoty.Następnie Project IGI 2 , Crysis, Crysis ,War head.Zaatakuj bazę .Wstaw wyzwalacz.Aktywacja zachód.Typ zmiana.Grupa cel1-oficer poszukiwany+strzelec.Pkt nawigacyjny dla cel1 wsiadać do UAZ i pkt nawigacyjny ucieczka do pkt naw10 + wyzwalacz koniec.Dla zachodu wyzwalacz na bazę zabić oficer cel1=true.Cel ucieka do pkt nawigacyjnego2.
Uruchamia wyzwalacz dla zrzuconego Hummera z działkiem.Gracz się przełącza.I podażą za cel1=true.Do markera z pkt nawigacyjnym.Z efektem 3 pkt nawigacyjnego oficer ucieka.Efekt tekst lub dźwięk cel ucieka.
Ps
Jeżeli posuniesz się inaczej to wyjdzie ci tylko misja treningowa na żywych ciałach.
- seba200
- ID Steam:
Krystianharczak- masz kiepska fantacje, nie umiesz czytac i podobno nie mozna nikogo obrazac na forum i wogole - ale wybacz jestes idiota.
Czy moze ktos normalnie odpowiedziec?
Czy moze ktos normalnie odpowiedziec?

Witam !
Nowa misja.
Ps
Hahahahahaha daaaawno sie tak nie uśmiałem.
@seba200 : nie do końca skapowałem o co Ci dokładnie chodzi... mogłbyś to napisać jaśniej?

- SaS TrooP
- ID Steam:
- Kontakt:
Tzn ja do Army 2 jeszcze nie próbowałem misji kończyć w ten sposób, ale w Armie działało to tak:
Jeśli skończysz skrypt opisujący dane zadanie, dodaj mu cel1=true. W durgim daj cel2=true i tak dalej. Wyzwalacz zakończeniowy w warunku ma mieć:
I wtedy misja zakończy się. Niestety nikt z lepszych nie chce ci pomóc, więc nie udowodnię czy w dwójce to działa. Sprawdź.
Jeśli skończysz skrypt opisujący dane zadanie, dodaj mu cel1=true. W durgim daj cel2=true i tak dalej. Wyzwalacz zakończeniowy w warunku ma mieć:
Kod: Zaznacz cały
cel1=true AND cel2=true etc.
- seba200
- ID Steam:
"Jeśli skończysz skrypt opisujący dane zadanie, dodaj mu cel1=true" - nie bardzo wiem o co chodzi. wpisuje to w wyzwalaczu czy pliku na dysku z misja plik .sqf?
Jeśli plik .sqf to w ktorej linijce?
ps. dzieki za odpowiedz
Jeśli plik .sqf to w ktorej linijce?
ps. dzieki za odpowiedz

- SaS TrooP
- ID Steam:
- Kontakt:
W miejscu, kiedy uznasz że zadanie jest wykonane w skrypcie je obsługującym (pewno masz jakieś rozmowy radiowe czy coś) to wpisujesz np. po dialogu. Nie wiem czy wyzwalacza może byc, ale chyba tak.
- seba200
- ID Steam:
Jest to przyklad zadania umieszczonego w pliku z misja sqf
zadanie1 = player createSimpleTask ["a1"];
zadanie1 setSimpleTaskDescription ["Udaj się do strefy <marker name=""a1"">pierwszej</marker> ","strfa pierwsza","idz do strefy pierwszej"];
zadanie1 setSimpleTaskDestination markerpos "a1";
zadanie1 settaskstate "Created";
//zaznaczone zadanie na początku misji
player setCurrentTask zadanie1;
//Created - Puste okienko bez przekreślenia
//Succeeded - zaliczone okienko przekreślone na zielono
//Failed - nieudane okienko przekreślone na czerwono
//Canceled - niezaliczone okienko przekreślone na szaro
tutaj mam to wklepac ?
zadanie1 = player createSimpleTask ["a1"];
zadanie1 setSimpleTaskDescription ["Udaj się do strefy <marker name=""a1"">pierwszej</marker> ","strfa pierwsza","idz do strefy pierwszej"];
zadanie1 setSimpleTaskDestination markerpos "a1";
zadanie1 settaskstate "Created";
//zaznaczone zadanie na początku misji
player setCurrentTask zadanie1;
//Created - Puste okienko bez przekreślenia
//Succeeded - zaliczone okienko przekreślone na zielono
//Failed - nieudane okienko przekreślone na czerwono
//Canceled - niezaliczone okienko przekreślone na szaro
tutaj mam to wklepac ?

- SaS TrooP
- ID Steam:
- Kontakt:
Moja sugestia jest, byś wsadził to do wyzwalacza gdy będziesz w tej strefie. Jeśli wchodzisz do tej strefy i aktywujesz kolejny skrypt to możesz zamieścić tę komendę tam.
PS:
PS:
-
- ID Steam:
Ja tylko napisałem jak łatwo można ominąć to o co pytałeś.
- seba200
- ID Steam:
@SaS TrooP - wszystko działa jak powinno - Wielkie dzieki! - Mega wielką pomocą przyczynił sie tez @Artek3333 ktory nie dosc ze na "privie" rozpisal dokladniej komendy to wysmazyl przykladowa prosta misje na malej wyspie.
Zadanie1 settaskstate”SUCCEEDED”;zadanie1=true
Czyli to powoduje odznaczenie się zadania w briefie a komenda
Kod:
zadanie1=true
jest potrzebna do zakończenia i przy każdym defakto zaliczeniem zadań czyli w każdym wyzwalaczu w uruchamianiu powinno być dopisane zadanie1=true w innym wyzwalaczu zadanie2=true .
Tworzymy wyzwalacz kończącą misję dajemy opcje konies1# a w warunku wpisujemy tak
Kod:
(zadanie1)&&(zadanie2)&&(zadanie3)
Dla was panowie wielkie dzieki + reputacja
ps odnosnie - @Krystianharczak - bez komentarza
Zadanie1 settaskstate”SUCCEEDED”;zadanie1=true
Czyli to powoduje odznaczenie się zadania w briefie a komenda
Kod:
zadanie1=true
jest potrzebna do zakończenia i przy każdym defakto zaliczeniem zadań czyli w każdym wyzwalaczu w uruchamianiu powinno być dopisane zadanie1=true w innym wyzwalaczu zadanie2=true .
Tworzymy wyzwalacz kończącą misję dajemy opcje konies1# a w warunku wpisujemy tak
Kod:
(zadanie1)&&(zadanie2)&&(zadanie3)
Dla was panowie wielkie dzieki + reputacja
ps odnosnie - @Krystianharczak - bez komentarza