Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]
Moderator: Inkwizytor
- mant3z
- ID Steam:
- ID gracza: 1111
- Kontakt:
Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]
Różnica między 2giga a 4 giga jest znikoma, nawet pod W7... to już było udowadniane, sam to testowałem.
Co do SSD i przyspieszenia ładowania to sam jestem ciekaw i czekam z niecierpliwością na twoje testy.
Spodziewam się, że przestanie czkać ale LOD'ować nadal będzie :/
Co do SSD i przyspieszenia ładowania to sam jestem ciekaw i czekam z niecierpliwością na twoje testy.
Spodziewam się, że przestanie czkać ale LOD'ować nadal będzie :/
Mów mi milordzie łapserdaku!
Tymczasem zmieniłem ustawienia grafiki z "b. wysokich" na "wysokie", trudno się mówi. I gra śmiga mi aż miło, pełna płynność, brak zawieszeń itp. problemów, a różnicy w jakości obrazu nie widzę. Tym niemniej uważam że wymagania systemowe tej gry są zbyt duże i trochę nierealne na dzisiejszy dzień. Poza tym świadczyć mogą o niechlujnym kodzie gry, czytaj: dobrym, ale niezoptymalizowanym, prawdopodobnie z braku czasu i chęci (bo ludzie i tak kupią, więc po co sobie dokładać roboty, wydatków i opóźniać wydanie gry, kiedy konkurencja nie śpi). Zobaczymy jak będzie w Arma 2: Operation Arrowhead, liczę na poprawę.
- mant3z
- ID Steam:
- Kontakt:
Konkurencja śpi w najlepsze a na poprawę to nie ma co liczyć, przykro mi, że musiało to zabrzmieć tak brutalnie.Mihao3 pisze:Poza tym świadczyć mogą o niechlujnym kodzie gry, czytaj: dobrym, ale niezoptymalizowanym, prawdopodobnie z braku czasu i chęci (bo ludzie i tak kupią, więc po co sobie dokładać roboty, wydatków i opóźniać wydanie gry, kiedy konkurencja nie śpi). Zobaczymy jak będzie w ARMA 2: Operation Arrowhead, liczę na poprawę.

- PROCIK
- ID Steam:
- Numer GG: 2542288
- ID gracza: 0
Masz racjeMihao3 pisze:Tym niemniej uważam że wymagania systemowe tej gry są zbyt duże i trochę nierealne na dzisiejszy dzień.

- mant3z
- ID Steam:
- Kontakt:
Jakby to każdy tak rozumiał jak Ty, to to forum by było lżejsze co najmnie o 20% postówPROCIK pisze:Masz racjeMihao3 pisze:Tym niemniej uważam że wymagania systemowe tej gry są zbyt duże i trochę nierealne na dzisiejszy dzień.Bo to gra z mysla o przyszlosci, nie dziw sie ze nie dziala w super detalach na komputerach majacych rok na karku i wiecej albo sredniej klasy kupiony teraz. Poza tym trzeba sobie uswiadomic ze wszelkie symulacje wymagaja super komputerow. Niekture komputery wykorzystywane przez wojsko czy naukowców wykorzystywane do symulacji czy to wojny czy pogody sa wielkosci pokoju i sa multi procesorowe. Nie jest proste tak zoptymalizowac symulator aby smigal na domowych pecetach a do tego mial super sliczna realna grafike. Trzeba odrobine pokory i zrozumienia. Aczkolwiek wiadomo ze zawsze mozna by cos poprawic i ARMA II nie jest pozbawiona wad.

- PROCIK
- ID Steam:
UFF ta firma kurierska doprowadzila mnie do furii
. Zwodzili mnie od kilku dni az sie zdenerwowalem i pojechalem po pracy odebrac osobiscie, godziana drogi w jedna i godzina w druga. Zamowione mialem twardy dysk i grafike. Wczoraj na szybko zainstalowalem i oto pierwsze wrazenia.
Start swiezego windowsa XP 64 na tradycyjnym dysku WD 160 GB ponad 50s
Start windowsa 7 ultimate z dysku SSD Samsung 15s
Nie mialem czasu aby sprawdzic dokladnie w grze ale edytor z mapka gotowy do edycji (czarnorus) otwiera sie natychmiast po kliknieciu. Lot A10 z widocznoscia 6000m bez problemu. Zalaczylem na szybko jakies CTF i DM aby zobaczyc w grze. Misje laduja sie 1/3 szybciej, ladowanie tekstur przetestuje na misji EVO bo tam czesto smiga sie miedzy baza a polem walki.
Z nowa grafika klatki rozpedzaja sie w porywach do 75 fps ale czesciej oscyluja na poziomie 40 - 50 i nie nizej jak 30, na detalach high i normal, cinie -wysoko, tekstury obiektow- wysoko, textury terenu - normalnie, pamiec g- domyslnie

Start swiezego windowsa XP 64 na tradycyjnym dysku WD 160 GB ponad 50s
Start windowsa 7 ultimate z dysku SSD Samsung 15s
Nie mialem czasu aby sprawdzic dokladnie w grze ale edytor z mapka gotowy do edycji (czarnorus) otwiera sie natychmiast po kliknieciu. Lot A10 z widocznoscia 6000m bez problemu. Zalaczylem na szybko jakies CTF i DM aby zobaczyc w grze. Misje laduja sie 1/3 szybciej, ladowanie tekstur przetestuje na misji EVO bo tam czesto smiga sie miedzy baza a polem walki.
Z nowa grafika klatki rozpedzaja sie w porywach do 75 fps ale czesciej oscyluja na poziomie 40 - 50 i nie nizej jak 30, na detalach high i normal, cinie -wysoko, tekstury obiektow- wysoko, textury terenu - normalnie, pamiec g- domyslnie
Ostatnio zmieniony 06 października 2009, 12:45 przez PROCIK, łącznie zmieniany 1 raz.
- mant3z
- ID Steam:
- Kontakt:
Jak byś tak jeszcze zrobił benchmark to by było super...
Za 3 dni Ci wkleje wynik z benchmarka dobrej gierki.mant3z pisze:Jak byś tak jeszcze zrobił benchmark to by było super...

Zmieniłem ustawienia grafiki na następujące:
rozdzielczość: 1600x1200
widoczność: 2500
preferancje jakości: wysoko, b. wysoko, czyli:
szczegóły tekstur: wysoko
pamięć video: wysoko
filtrowanie anizotropowe: wysoko
antyaliasing: normalnie
szczegóły terenu: wysokie
Szczegółt obiektów: b. wysoko
detale cieni: wysoko
postefekty: wyłączone
i gra chodzi bardzo ładnie, jest też stabilna, a ja odzyskałem wiarę w swój komputer;). Pewnie można jeszcze coś podciągnąć w górę bez utraty płynności gry, na pewno rozdzielczość 3D. Kluczowa okazała się opcja widoczności i postefekty, oraz prawdopodobnie antyaliasing.
Co do dysku SSD to rzeczywiście wygląda na to że dużo daje, ale jak dla mnie ceny tych dysków są jeszcze odstraszające.
rozdzielczość: 1600x1200
widoczność: 2500
preferancje jakości: wysoko, b. wysoko, czyli:
szczegóły tekstur: wysoko
pamięć video: wysoko
filtrowanie anizotropowe: wysoko
antyaliasing: normalnie
szczegóły terenu: wysokie
Szczegółt obiektów: b. wysoko
detale cieni: wysoko
postefekty: wyłączone
i gra chodzi bardzo ładnie, jest też stabilna, a ja odzyskałem wiarę w swój komputer;). Pewnie można jeszcze coś podciągnąć w górę bez utraty płynności gry, na pewno rozdzielczość 3D. Kluczowa okazała się opcja widoczności i postefekty, oraz prawdopodobnie antyaliasing.
Co do dysku SSD to rzeczywiście wygląda na to że dużo daje, ale jak dla mnie ceny tych dysków są jeszcze odstraszające.
Konfig:
AMD Phenom II x4 955 Quad Core 3,2 Ghz
Gigabyte MA790FXT-UD5P AMD 790 FX
DDR III 2x2GB 1333 Mhz CL9 Corsair DHX
HDD WD 640 GB 32 MB cache SATA II
Sapphire Radeon HD 4890 VApor-X 1024MB
Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer
Penragram 550W Silent Force Total
MS Windows Vista Ultimate 64 Bit
- PROCIK
- ID Steam:
Tak, jeszcze sa dosyc drogie. Ale podejzewam ze szybko zaczna spadac tak jak ceny pendrive.Equi pisze:Co do dysku SSD to rzeczywiście wygląda na to że dużo daje, ale jak dla mnie ceny tych dysków są jeszcze odstraszające.
Robilem ale wynik mam w domu, Juz wczoraj w nocy nie mialem sily wpisac na forum. Zrobie to jak wruce do domu. ale wynik z tego co pamietam oscylowal kolo 5200 punktow ale nie dam glowy za to. Sprawdze i napiszemant3z pisze:Jak byś tak jeszcze zrobił benchmark to by było super...
Procesor mam podkrecony na 3.6 GHZ sprubuje jeszcze na 3.7 GHz bo tyle na razie udalo mi sie podkrecic.
Sam dysk SSD jest maly (jak do laptopa) bezglosny i caly czas byl zimny tak jak obudowa kompa. Czytalem gdzies ze sie grzeja, hmm narazie to sie nie potwierdza.
A co do RAM-u: po przeczytaniu tego artykułu
http://www.tomshardware.com/reviews/vis ... ,1775.html
stwierdziłem że wejdę jednak w 8GB. I opowiem o wrażeniach;).
http://www.tomshardware.com/reviews/vis ... ,1775.html
stwierdziłem że wejdę jednak w 8GB. I opowiem o wrażeniach;).
Konfig: