Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]
Moderator: Inkwizytor
Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt
Witam
U mnie Arma śmiga przy full ustawieniach w rozdzielczości 1680x1050 px.
Płyta główna to nForce 680i ,4 Gb ram, procek 2-rdzeniowy oraz 2 karty GF 8800 GTX w trybie SLi....no i właśnie...
...wszystko hula do czasu aż nie znajdzie się w terenie walk 10 zołnierzy i ze 2 pojazdy-wtedy zaczyna sie przycinka co jakiś czas oraz gubienie textur na jakąś chwile.
Mam świeżo postawiony system tylko ze sterownikami i grą...czy tryb SLi kart graficznych w ogóle tu działa?
I jeszcze 2 pytanka...czy instalował ktoś może arme na Win Xp64?
Czemu w Armie raz na jakiś czas mam śmierć w grze tzn. ni z tąd ni z owąd nagle jestem mewą? czy to jeden z tysięcy bug'ów?
Pozdrawiam
U mnie Arma śmiga przy full ustawieniach w rozdzielczości 1680x1050 px.
Płyta główna to nForce 680i ,4 Gb ram, procek 2-rdzeniowy oraz 2 karty GF 8800 GTX w trybie SLi....no i właśnie...
...wszystko hula do czasu aż nie znajdzie się w terenie walk 10 zołnierzy i ze 2 pojazdy-wtedy zaczyna sie przycinka co jakiś czas oraz gubienie textur na jakąś chwile.
Mam świeżo postawiony system tylko ze sterownikami i grą...czy tryb SLi kart graficznych w ogóle tu działa?
I jeszcze 2 pytanka...czy instalował ktoś może arme na Win Xp64?
Czemu w Armie raz na jakiś czas mam śmierć w grze tzn. ni z tąd ni z owąd nagle jestem mewą? czy to jeden z tysięcy bug'ów?
Pozdrawiam
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
Zabezpieczenie gry. Krótko mówiąc masz pirataFokuz pisze:Witam
Pozdrawiam

-
- ID Steam:
- Numer GG: 10884893
- ID gracza: 0
Witajcie jestem tu nowy
. Do rejestracji zaciągła mnie ArmA2
. Mam pare pytań na, które myślę , że odpowiecie.
1. O co chodzi z tym trickiem o , którym pisał kolega Kodi Pl kilka postów temu, czy to wpływa na wydajność jakość gry
?
http://forums.bistudio.com/showpost.php ... stcount=24 ?????
2. Gram sobie w Arme 2 na średnich detalach jedynie Aniso off i cienie natomiast obiekty na High Filter 100%, rozdziałka 1024x768 . Gra chodzi ładnie dosyć w edytorze i na misjach SP w kampani nie jest źle w terenie fajnie się gra . Natomiast w miastach fps-y spadają. Mam takie pytanie dalczego Arma 2 ? wymaga tak przebojowego proca typu quad core ??. Na dodatek denerwują mnie doczytujące się tekstury. Budynki wyglądają nie ładnie a za kilka sekund doczytują się do prawidłowego wyglądu . Czy to wina słabszej karty graf. ? Jeszcze jedno planuję zamienić grafikę na Radeonka 4830 lub 4730 oraz dołożyć jescze 2 giga ramu, jeśli podkręce swojego procka na ~` 2,8 ghz na rdzeń ? zmieni to coś ?? . Czy może lepiej kupić AMD x3 czyli trójrdzeniowca bo są tanie , natomiast 4 rdzenie drogie
Na oficjalnej stronie army piszę ,że optymalne wymagania to quad core lub szybki dual core klasy właśnie amd 4400+
http://www.arma2.com/wsparcie-uzytkowni ... rt_pl.html
Moja konfiguracjia
AMD Athlon x2 4400+ (2,3 ghz na rdzeń)
2Giga ramu
Asus Radeon 3650 256 mb

1. O co chodzi z tym trickiem o , którym pisał kolega Kodi Pl kilka postów temu, czy to wpływa na wydajność jakość gry

http://forums.bistudio.com/showpost.php ... stcount=24 ?????
2. Gram sobie w Arme 2 na średnich detalach jedynie Aniso off i cienie natomiast obiekty na High Filter 100%, rozdziałka 1024x768 . Gra chodzi ładnie dosyć w edytorze i na misjach SP w kampani nie jest źle w terenie fajnie się gra . Natomiast w miastach fps-y spadają. Mam takie pytanie dalczego Arma 2 ? wymaga tak przebojowego proca typu quad core ??. Na dodatek denerwują mnie doczytujące się tekstury. Budynki wyglądają nie ładnie a za kilka sekund doczytują się do prawidłowego wyglądu . Czy to wina słabszej karty graf. ? Jeszcze jedno planuję zamienić grafikę na Radeonka 4830 lub 4730 oraz dołożyć jescze 2 giga ramu, jeśli podkręce swojego procka na ~` 2,8 ghz na rdzeń ? zmieni to coś ?? . Czy może lepiej kupić AMD x3 czyli trójrdzeniowca bo są tanie , natomiast 4 rdzenie drogie

Na oficjalnej stronie army piszę ,że optymalne wymagania to quad core lub szybki dual core klasy właśnie amd 4400+
http://www.arma2.com/wsparcie-uzytkowni ... rt_pl.html
Moja konfiguracjia
AMD Athlon x2 4400+ (2,3 ghz na rdzeń)
2Giga ramu
Asus Radeon 3650 256 mb

Kolesie na forum Bis-u już preordery podostawali i poinstalowali z 505 Games. 1.01 beta i nic więcej.
- Rafael3D
- ID Steam:
- Numer GG: 11844
Nie widzisz żadnej zależności ceny z wydajnością? Drogie bo wydajne, niestety. Chcesz pograć w miarę komfortowo to trzeba niestety sięgnąć głębiej do kieszeni. Odradzam wynalazki typu 4830 czy 4730. Zobacz na pudełko A2 - masz napisane jak byk o wymaganiach sprzętowych : 4850 minimum do w miarę płynnej gry.trójrdzeniowca bo są tanie , natomiast 4 rdzenie drogie
Też "podostawałem" preordera kilka godzin temu, i zapewniam Cię że to nie żadna 1.01 beta tylko 1.01 final.Kolesie na forum Bis-u już preordery podostawali i poinstalowali z 505 Games. 1.01 beta i nic więcej
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
Zdjęcie z forum BIS: http://i233.photobucket.com/albums/ee26 ... -49-99.jpgRafael3D pisze:Też "podostawałem" preordera kilka godzin temu, i zapewniam Cię że to nie żadna 1.01 beta tylko 1.01 final.
1.01.57631 to jest wersja beta.
Wersja final ma build 1.01.57751.
- Rafael3D
- ID Steam:
@Maćko: potwierdzam, moja wersja to beta, masa bugów, wogóle nie da się zainstalować, katastrofa ogólna
A na poważnie - sprawdziłem "organoleptycznie" plik Arma2.exe :
file revision: 1.1.0.57631
product version: 1.01
1.02 ma być dostępny w piątek lub sobotę, pożyjemy zobaczymy... Na razie siedzę w pracy i odliczam godzinki do wyjścia, zero możliwości instalacji na mojej maszynce w pracy

A na poważnie - sprawdziłem "organoleptycznie" plik Arma2.exe :
file revision: 1.1.0.57631
product version: 1.01
1.02 ma być dostępny w piątek lub sobotę, pożyjemy zobaczymy... Na razie siedzę w pracy i odliczam godzinki do wyjścia, zero możliwości instalacji na mojej maszynce w pracy

- hryst
- ID Steam: hryst
- Kontakt:
Panowie troszkę się klaruje co do wydajności
Obciążenie przy 8, 4 oraz 2 rdzeniach Konfiguracja Army Zestawienie wyników Zobaczymy czy coś się polepszy po wydaniu nowej łatki
Obciążenie przy 8, 4 oraz 2 rdzeniach Konfiguracja Army Zestawienie wyników Zobaczymy czy coś się polepszy po wydaniu nowej łatki
You will be assimilated. Resistance is futile.
Intel E6750@3.5|Abit IP35|LCD DELL 20'|X2900XT 512MB|2x2GB RAM HyperX|SATA750GB|BR LG GBW-H10N|SB A.4|Sunbeam ST + 620-A12S|

Intel E6750@3.5|Abit IP35|LCD DELL 20'|X2900XT 512MB|2x2GB RAM HyperX|SATA750GB|BR LG GBW-H10N|SB A.4|Sunbeam ST + 620-A12S|
- Rafael3D
- ID Steam:
@hryst:
no i mamy jasność w temacie "co kupić do A2".
Parę dni temu robiłem symulację cenową i wychodzi na to, iż i7 920 C0 wraz z płytą i pamięciami nie wychodzi sporo drożej od quada 9550 (plus płyta i ram pozwalające na kręcenie). To samo jeśli decydujemy się na Phenoma 955 BE.
i7 920 C0 + 4890 i czego więcej chcieć...
Za tydzień lecę na miesięczny urlop, ale po powrocie zakupy (a i ceny 4890 mają spaść w ciągu kilku tygodni).
no i mamy jasność w temacie "co kupić do A2".
Parę dni temu robiłem symulację cenową i wychodzi na to, iż i7 920 C0 wraz z płytą i pamięciami nie wychodzi sporo drożej od quada 9550 (plus płyta i ram pozwalające na kręcenie). To samo jeśli decydujemy się na Phenoma 955 BE.
i7 920 C0 + 4890 i czego więcej chcieć...

Tak zobaczyłem słupki na ostatnim wykresie i poważnie się zastanawiam czy w dniu premiery ma sens bieganie do sklepu po ArmA2 jak będę miał 10FPS max(tam mieli 4890, to ja z czym do ludzi kufa).
Znów będzie slide show jak z ArmA w dniu „premiery”.
Znów będzie slide show jak z ArmA w dniu „premiery”.
- TomaszB (TYsiEK)
- ID Steam:
- Numer GG: 1178719
- ID gracza: 2461956
Coś mi się wydaje że brakuje argumentów do kupna nowego kompa dla ArmA2. Bez przesady, grafę za 1000 i procek za 1000 a może jeszcze super płytkę tak za 500 i ramów za 400zł, może jeszcze do tego chłodzenie wodne za 1100 żeby można było spokojnie kręcić a może ciekły azot ? jak wszystko się spali no to trudno ale temperatura będzie jak wspomnienia z wakacji. Za 2500 zł to ja kiedyś kupiłem całego kompa żeby można było pograć w ArmA1. Panowie k**wa bez przesady za tyle pieniędzy to ja spłacam roczne ubezpieczenie za samochód z dużym silnikiem i jeszcze mam do tego kupować co rok nowego kompa ? To co robią na rynku PC to CHAMSTWO, przesadzili z tym przyspieszeniem a najbardziej chamski jest brak kompatybilności. Po jaką cholerę od razu dali PCI-E 2 zaraz po X16 ? Żeby wszystko powsadzać zawsze trzeba kupić zakichaną nową płytę główną. Kupiłem już OFP, OFP:R i ArmA ze zmianą sprzętu w odstępach średnio co 3 lata ale bez przesady żeby co rok, ja rozumiem że gry od BIS mają duszę ale zaczyna mi tu śmierdzieć oszukańczym chwytem marketingowym.
EDIT:
Dodam jeszcze jedno. Chcecie żeby ArmA II kosztowała Was ponad 2 tys. złotych ? Wyobraźcie sobie ile to jest arbuzów i bananów.
EDIT:
Dodam jeszcze jedno. Chcecie żeby ArmA II kosztowała Was ponad 2 tys. złotych ? Wyobraźcie sobie ile to jest arbuzów i bananów.