Lama pyta co jest nie tak. Hardware czy software nie domaga?

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

marjan
ID Steam:

Lama pyta co jest nie tak. Hardware czy software nie domaga?

Post autor: marjan »

Sprzęt:
Pentium 4 3.00 GHz
512 MB RAM
NVIDIA GeForce FX 5700

Wywalało mi wcześniej braki plików .dll - pogooglałem, ściągnąłem najnowsze DirectXy - 9.0c i jeszcze jakieś [aktualnie nie siedzę przy tym kompie, żeby napisać dokładnie - konfigurację spisałem sobie wcześniej na kartkę :oops: ] inne -sterowniki do karty graficznej itp.

Aktualnie po próbie załadowania gry [wersja demo] wywala mi komunikat o treści:

Error creating Direct3D Graphical engine

Jeśli to rozjaśni sytuacę, albo przyda się na przyszłość - podczas wczytywania pojawiają się takie kwadraciki i haczyki w środku - dwa ostatnie nie pojawiły się. Wiem, że mało fachowy opis, ale naprawdę kompa to ja używam do Worda i Excela. Ponieważ wcześniej katowałem OFP, chciałem sprawdzić przed kupieniem demówkę ArmAA - a tu pupa. :cry:

W wymaganiach minimalnych wymieniana jest karta 6800, ale wydaje mi się, że ona ma mniejszą pamięć niż moja - sądziłem, że w związku z tym moja da radę tę grę podźwignąć.

Pomóżcie, proszę - oczywiście jeśli są potrzebne jakieś dodatkowe dane sprzętu czy softu, podam je jak tylko będę mógł.
eJay
ID Steam:

Re: Lama pyta co jest nie tak. Hardware czy software nie domaga?

Post autor: eJay »

Tu nie chodzi o pamięć, a o technologię. FX-y to szmelce, nie brałbym ich nawet za darmo.
Awatar użytkownika
zabix
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: zabix »

marjan pisze: Sprzęt:
Pentium 4 3.00 GHz
512 MB RAM
NVIDIA GeForce FX 5700

W wymaganiach minimalnych wymieniana jest karta 6800, ale wydaje mi się, że ona ma mniejszą pamięć niż moja - sądziłem, że w związku z tym moja da radę tę grę podźwignąć.

Mylisz się i to grubo. Wszystkie FXy 5XXX to szmelc, dobry tylko w DX 8.0. Po za tym gra powinna odpalać na niej i tak.
Chcesz zobaczyć zabixa?: http://uploader.pl/?d=E3E06F081

Dlaczego muszę się zniżać do poziomu
SiD
ID Steam:

Post autor: SiD »

Rotfl FX5700 to szmelc? Już ma swoje lata, owszem, ale bynajmniej nie szmelc. Wiadomo, że z czasem coraz wydajniejsze karty pozostają na rynku, ale żeby nazwać tą kartę szmelcem to trza być zwykłą lamą. Miałem 5700 i nigdy nie narzekałem na jej wydajność, niestety zaniedbałem ją (czyt. z mojego lenistwa i głupoty) wiatraczek po 3ch miesiącach buczenia padł i wysadziło trochę kondensatorów. Zmuszony byłem kupić coś innego i padło na Radeona9600PRO z większą ilością pamięci, wyższymi częstotliwościami taktowania i takie tam pierdoły (w sumie to na AGP nie ma fajnych kart poniżej 300zł, a różnica wydajność/cena w tej okolicy jest żałosna). I przyznam, że ATI to g***o. Wydajność ta sama, cena podobna (no przez 2 lata to oczywiście staniała, ale miała taką samą kiedyś co owy fx5700), a sterowniki beznadziejne. Problemy pod linuksem, problemy pod windowsem. Koszmar z obsługą tv-out i spadki wydajności całego systemu, gdy np. uruchamiam coś w trybie okienkowym co wymaga akceleracji 3d. Zauważ, że raczej druga cyfra ma znaczenie w firmie Nvidii większe niżeli pierwsza.

Karta w sumie już wiekowa i faktycznie warto byłoby zainwestować w nowszą, ale te pseudo rady czytaj z dystansem. Tym bardziej, że większość z nich jedyny kontakt jaki miała to jakiś 5200 który dostali wraz z komputerem w zestawie.
Obrazek Obrazek :cfog Obrazek
eJay
ID Steam:

Już ma swoje lata, owszem, ale bynajmniej nie szmelc...wiatraczek po 3ch miesiącach buczenia padł i wysadziło trochę kondensatorów...

Stary, wiatrak sam z siebie nie powinien nawalać nigdy, chyba, że palisz przy kompie 3 paczki fajek co wieczór i w obudowie zbiera się brzydka "maź", która okala komponenty. Mam Radeona 9550XT od 1,5 roku i wlasciwie jest bezglosny, nie stwarza problemów.

Zmuszony byłem kupić coś innego i padło na Radeona9600PRO z większą ilością pamięci, wyższymi częstotliwościami taktowania i takie tam pierdoły

Tak sie składa, ze w tym przedziale (9600/9700/5600/5700) zadna gra nie pojdzie ci juz na srednich detalach, wiec daruj sobie twierdzenie, ze ten Radek niby byl lepszy :) Moze byl, ale 3 lata temu :)
sterowniki beznadziejne. Problemy pod linuksem, problemy pod windowsem. Koszmar z obsługą tv-out i spadki wydajności całego systemu, gdy np. uruchamiam coś w trybie okienkowym co wymaga akceleracji 3d.

Wadliwy egzemplarz, albo po prostu jakis noname :o Kolega mial podobne przeboje z FX 5600 - po podlaczeniu kabla TV-out ten eksplodował :lol:
Zauważ, że raczej druga cyfra ma znaczenie w firmie Nvidii większe niżeli pierwsza.

To jest jakaś bzdura 8O Przeciez 2 cyfra oznacza zazwyczaj segment wydajnosciowy i cenowy danego modelu karty. Tak bylo kiedys tak jest i dzisiaj. Wyjatkiem jest Radeon 9500 PRO, ktory jest szybszy od 9600, ale to zamierzchłe czasy...
marjan
ID Steam:

eJay pisze: Tu nie chodzi o pamięć, a o technologię. FX-y to szmelce, nie brałbym ich nawet za darmo.

Super odpowiedź, Wujku Dobra Rada! Pycha!
A możesz mi powiedzieć, albo ktokolwiek z odpowiadających czy któraś odpowiedź odnosiła się do mojego pytania? Czy którakolwiek wniosła jakieś pomysły na rozwiązanie problemu?
Buddo, zmiłuj się nad nimi.
Jeśli jest tu ktoś kto się na tym zna - nadal liczę na odpowiedź. Ale za rady: "kup sobie nową kartę, bo ten Twój komp to pasztet" z góry dziękuję.
To, że pytanie lamerskie - nie znaczy że nie ma pytania.
Awatar użytkownika
hryst
ID Steam: hryst
ID gracza: 0
Kontakt:

Post autor: hryst »

jeśli masz taką możliwość to sprawdz czy poprawnie pobrałeś demo z internetu. Suma kontrolna lub bajty.
Możliwe ze któryś z plików jest uszkodzony.
Jeśli bedzie sie zgadzać to odpal jakiegos 3dmarka który sprawdzi ci działanie DX9
A standardowo: zmień stery od grafy ;)
You will be assimilated. Resistance is futile. :ofp
Intel E6750@3.5|Abit IP35|LCD DELL 20'|X2900XT 512MB|2x2GB RAM HyperX|SATA750GB|BR LG GBW-H10N|SB A.4|Sunbeam ST + 620-A12S|
SiD
ID Steam:

Stary, wiatrak sam z siebie nie powinien nawalać nigdy, chyba, że palisz przy kompie 3 paczki fajek co wieczór i w obudowie zbiera się brzydka "maź", która okala komponenty. Mam Radeona 9550XT od 1,5 roku i wlasciwie jest bezglosny, nie stwarza problemów.

To ty nic nie wiesz o eksploatacji.
Tak sie składa, ze w tym przedziale (9600/9700/5600/5700) zadna gra nie pojdzie ci juz na srednich detalach, wiec daruj sobie twierdzenie, ze ten Radek niby byl lepszy :) Moze byl, ale 3 lata temu :)

Rozumiesz co ty piszesz? Obie karty nie stają się wolniejsze z biegiem czasu, po prostu powstają szybsze. I tak twój 9550 to demon prędkości przy R9600PRO. Żadna nowa gra z ładną grafiką? Company of Heroes? Jakoś działa na średnich.
sterowniki beznadziejne. Problemy pod linuksem, problemy pod windowsem. Koszmar z obsługą tv-out i spadki wydajności całego systemu, gdy np. uruchamiam coś w trybie okienkowym co wymaga akceleracji 3d.

Wadliwy egzemplarz, albo po prostu jakis noname :o Kolega mial podobne przeboje z FX 5600 - po podlaczeniu kabla TV-out ten eksplodował :lol:

Nie wadliwy, tylko kolega ma zupełnie innego radeona na AGP i te same problemy. Inny zaś narzekał na X800GTO (nie pamietam czy 1 czy 2). Śmiem więc twierdzić, że wszystkie ati są do d***, ale przeczekam jeszcze z rok/półtorej i zainwestuję chyba, choć gracz ze mnie już prawie żaden.
To jest jakaś bzdura 8O Przecież 2 cyfra oznacza zazwyczaj segment wydajnosciowy i cenowy danego modelu karty. Tak było kiedyś tak jest i dzisiaj. Wyjatkiem jest Radeon 9500 PRO, ktory jest szybszy od 9600, ale to zamierzchłe czasy...

Wyjątków jest dużo więcej, tak dużo, że nie można już mówić o jakiejkolwiek regule. W każdym razie, to o wydajność nam chodzi w grze i to ta druga cyfra nas interesuje, pierwsza tylko wskazuje co grafika obsługuje. Nie przeczę, że potrzebna już jest grafa obsługująca DX9, do których niestety ten GeForce sie nie zalicza, ale nazywanie go szmelcem to przesada. Większym szmelcem jest arma pod kątem wydajności w stosunku do oferowanych wrażeń.

Zresztą, dość tego OT, i tak dalej będziecie się onanizować na widok radeonów, a FX'ów to za darmo nie weźmiecie...

Wniosek podobny, wymiana grafy na nowszą i ew. dokupienie pamięci RAM (na pewno da sporo), ale takie głupie komentarze, to sobie możecie darować, chociażby dlatego, że ktoś to potem czyta i równie głupie rzeczy pisze.
eJay
ID Steam:

To ty nic nie wiesz o eksploatacji.

Kompa mam od blisko 10 lat, zmienialem w nim sporo rzeczy (od procesorow, wiatrakow, radiiatorow, po plyty glowne, karty itd.) i jedyny problem jaki u mnie wystapil przez ten czas to zasilacz, ktory nie wytrzymal proby czasu (a raczej wieku :) ).

Rozumiesz co ty piszesz? Obie karty nie stają się wolniejsze z biegiem czasu, po prostu powstają szybsze.

Zmienia sie rowniez oprawa w grach, tekstury sa w wyzszej rozdzielczosci. Zmienia sie technologia kart. Jezeli jedynym twoim wyznacznikiem jest taktowanie rdzenia i pamieci karty to naprawde nie mamy o czym rozmawiac :D
I tak twój 9550 to demon prędkości przy R9600PRO

Jest dokladnie taki sam jak 9600PRO, gdyz pcb 9550 jest dokladnie takie samo jak 9600 i obie karty maja podobne taktowania.
Śmiem więc twierdzić, że wszystkie ati są do d***

Śmiem twierdzić, ze czytając ta wypowiedz sporo osob posiadajacych Radeony usmiało się po pachy.
W każdym razie, to o wydajność nam chodzi w grze i to ta druga cyfra nas interesuje, pierwsza tylko wskazuje co grafika obsługuje.

Stwierdzenie godne laika. Ale po kolei - pierwsza cyfra oznacza model karty, druga cyfra oznacza segment wydajnosciowy w danym modelu. Ale... Sa oczywiscie jeszcze literki jak PRO, GT, GS, XT itd., ktore wskazuja na taktowanie karty (dzisiaj nawet liczbe potokow PS i VS). Dlatego taki GF 7300GT bije 7300GS w kazdej grze. Jakbys nie patrzyl na literki zakuplbis najgorsza karte z segmentu 7xxx.
marjan
ID Steam:

hryst pisze: jeśli masz taką możliwość to sprawdz czy poprawnie pobrałeś demo z internetu. Suma kontrolna lub bajty.
Możliwe ze któryś z plików jest uszkodzony.
Jeśli bedzie sie zgadzać to odpal jakiegos 3dmarka który sprawdzi ci działanie DX9
A standardowo: zmień stery od grafy ;)

Dzięki za pierwszą rzeczową odpowiedź w wątku. Mam nadzieję, że pomoże.
Teraz i tak nie mam czasu, bo muszę zarabiać na coraz nowsze karty graficzne. Aha, szukam też łosia, który weźmie to moje padłowate 5700 z dopłatą 100zł z mojej strony. ;)
Znajdę rozwiązanie - dam odpowiedź. I mimo wszystko będę zaglądać na to forum.
Ale błagam, trzymajcie się tematów - bo tak offtopicznego towarzystwa to dawno nie widziałem.
SiD
ID Steam:

Tak kończąc OT:
eJay pisze: Kompa mam od blisko 10 lat, zmienialem w nim sporo rzeczy (od procesorow, wiatrakow, radiiatorow, po plyty glowne, karty itd.) i jedyny problem jaki u mnie wystapil przez ten czas to zasilacz, ktory nie wytrzymal proby czasu (a raczej wieku :) ).

Chciałeś poszpanować? Mam dłużej.
Zmienia sie rowniez oprawa w grach, tekstury sa w wyzszej rozdzielczosci. Zmienia sie technologia kart. Jezeli jedynym twoim wyznacznikiem jest taktowanie rdzenia i pamieci karty to naprawde nie mamy o czym rozmawiac :D

Czy pisałem o czymś innym? Eh, nie będę udowadniał, że nie jestem wielbłądem. W ogóle nie zrozumiałeś tego co sam napisałeś, jak i tego co ja napisałem. Przecież nie sądzę, że za 10 lat wszystko będzie miało 400fps. Stwierdzam tylko fakt, że mimo czasu karty działają tak samo szybko, a to, że wymagania są coraz większe to chyba oczywiste.
Jest dokladnie taki sam jak 9600PRO, gdyz pcb 9550 jest dokladnie takie samo jak 9600 i obie karty maja podobne taktowania.

No właśnie, a teraz dlaczego psioczysz na te karty graficzne(pyt. retoryczne). Piszesz, że cała seria jest spieprzona, a samemu używasz niemal tego samego? Przed chwilą pisałeś, że *600 jest do dupy, a teraz piszesz, że sam masz *600 tyle że z numerem *550
Śmiem twierdzić, ze czytając ta wypowiedz sporo osob posiadajacych Radeony usmiało się po pachy.

Tyle, że ja mam powody tak myśleć. O beznadziejności software-u jaki oferuje do swoich kart graficznych ATI można w internecie czytać godzinami, o problemach sprzętowych niewiele mniej. Nvidii lubie to, że jak nie działa TV-out to wiem, że karta jest uszkodzona i w innym egzemplarzu tego nie ma, natomiast teraz mam takie badziewie co działa byle jak (z każdym sterownikiem inaczej, z żadnym poprawnie), ale jakoś działa dlatego producent może nakleić kolejną nalepkę czego to ta karta nie obsługuje.

Gratulacje dla ATI za wydawanie na rynek tanich i wydajnych kart, jednak byle jaka jakość którą oferują nie przekonuje mnie.

A teraz proszę już darować sobie komentarze, bo już kompletnie zbaczasz z tego, co autora tematu interesuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”