Wymiana karty graficznej - kilka bardzo ważnych pytań.

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Re: Wymiana karty graficznej - kilka bardzo ważnych pytań.

Post autor: Forrestal »

Te screeny to takie porownanie pierwszych gier DX9 z pierwszymi DX10 ;) Jasne ze marketing pelna para ale tak to przedstawiaja nam.

Szczerze to PCLaba nie lubie ale ostatnio sie poprawili:
http://pclab.pl/art26921.html

DX10 przedstawiony prawie ze lopatologicznie jednak najwazniejsze jest stwierdzenie na 7 stronie:
Wszystkie te porównania są pewnego rodzaju nadużyciem. Równie dobre efekty wizualne można uzyskać na kartach graficznych korzystających z DirectX 9. Programy takie będą działały też z podobną wydajnością na tym samym typie karty zgodnej z DX10. Z punktu widzenia użytkownika nie ma więc różnicy, jakie zostały użyte przez programistę biblioteki. Natomiast duże różnice są właśnie od strony programowej. Po prostu żeby uzyskać ten sam efekt w DX10, programista musi się znacznie mniej namęczyć niż w wypadku DirectX 9. Program powstanie też szybciej. Reszta tak naprawdę jest już czystym marketingiem. Wyjątek stanowią tutaj tylko efekty fizyczne realizowane przez Geometry Shadery. Dużej liczby realistycznych interakcji między obiektami nie osiągnie się w rozsądnym czasie korzystając z mocy obliczeniowej procesora i bibliotek DirectX 9.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
siukim11
ID Steam:

Post autor: siukim11 »

http://allegro.pl/item220244565_pentium ... oznan.html

Juz pisalem troche wczesniej ze chce cos wymienic by poprawic wydajnosc i zdecydowalem sie na nowy procesor mam ten shit celerona 2.4 teraz chce na tego pentiuma zmienic..
podam jeszcze arz plyte glowno ,powiedzcie czy bedzie pasowal do niej z gory dzieki;]
intel 845PE(ATX) socket 478
siukim11
ID Steam:

Post autor: siukim11 »

Na płycie jest efektywna czestotliwosc taktowania 400mhz a ten procek ma 533mhz ......
Awatar użytkownika
Dawidson
ID Steam:

Post autor: Dawidson »

Nawet nie patrz na ten sys od intela, jedynie pentium D lub nowości ze stajni(c2d) są teraz rozsądnym zakupem.
Obrazek
RIDER
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

Pentium D? To już Ci taniej wyjdzie Athlon X2, który jest od niego lepszy. AMD wogóle tańsze. Chyba, że masz dużo kasy to wtedy tylko C2D.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rafael3D
ID Steam:
Numer GG: 11844
ID gracza: 0

Post autor: Rafael3D »

Lekko wracajac do kwestii "przegrzania" kosci pamieci na karcie graficznej poruszonej przez Forrestala. Otoz kilka miesiecy temu kupilem Radeona Saphire X1950 PRO 512 MB. Karta dzialala OK, lecz uklad chlodzenia podczas obciazenia (czyt.:ArmA i inne wymagajace gry) wyl niemilosiernie. Temperatury odpowiednio 58-60st w spoczynku i do 80 w stresie. Nic nie krecone - kazda proba podkrecenia o kilka MHz GPU lub pamieci skutkuje zwisem, zreszta kupujac ta karte bylem swiadom ze defaultowo juz pracuje ona "na maxa".
Postanowilem zrobic cos z tym uciazliwym wyciem wentylatora. Zdemontowalem caly uklad chlodzacy Saphire i zamontowalem na GPU... Zalmana 7000Al (potezny okragly radiator z wentylatorem, przeznaczony pierwotnie na Athlona XP, wraz z ukladem sterowania obrotami). Ze wzgledow na wymiary radiatora standardowo karta z chlodzeniem nie miescila sie w slocie na plycie glownej, musialem pokombinowac z nadaniem odpowiedniego ksztaltu listkom wentylatora majacymi znalezc sie po stronie plyty glownej. Koniec koncow udalo sie. Efekt byl zadziwiajacy: temperatura GPU w Idle nigdy nie przekraczala 40stopni! Pod obciazeniem dochodzila do zaledwie 55st. No i najwazniejsze dla mnie to bloga cisza, nawet przy pracujacym na maxa obrotow Zalmanie. ALE... zaczely nastepowac zwiechy systemu, szczegolne podczas obciazenia grafiki. Kazde odpalenie Army czy nawet jakiegos benchmarka typu 3DMark skutkowalo zawieszeniem calego systemu po kilku-kilkunastu minutach grania.
W miedzyczasie zmienilem plyte glowna, dodalem 2 kosci pamieci. Problem nadal pozostawal, sadzilem iz przyczyna jest za slaby zasilacz (kupilem wiec nowy). Zaczalem badac kazdy podzespol po kolei, szczegolne sprawdzajac temperatury. RAM i RAM karty graficznej wzglednie chlodne, nawet przy obciazeniu. To samo CPU (33 w idle, 48 obciazony, chlodzenie Scythe Ninja z wentylem 12cm). Dodatkowo zamontowalem 2 wentyle 12 cm w srodku obudowy. Bylo cicho i chlodno. Nic nie wskazywalo na to iz przyczyna zwiechow okazal sie BRAK CHLODZENIA KOSCI PAMIECI GRAFIKI. Po zalozeniu spowrotem wyjacego ukladu Saphire wszystkie aplikacje chodza OK. Tylko ten halas...
Nie przypuszczalem ze chlodne (moim zdaniem) pamieci beda sie wykrzaczac, widocznie nie byly wystarczajaco chlodne.
Co do natury i "wygladu" zwisow: wygladalo to tak iz na ulamek sekundy obraz stawal sie poszatkowany zielona szachownica, po czym zanikal sygnal na monitor. System juz nie reagowal na nic, wentyle i twarde dyski pracowaly.
To tyle w kwestii chlodzenia kosci pamieci i moich kilkumiesiecznych przejsc z tym problemem.
Awatar użytkownika
hryst
ID Steam: hryst
Kontakt:

Post autor: hryst »

ostatnio zmieniłem kompa licząc na to że arma przestanie mi sie wieszać a tu...
Nadal zwiechy i to częstsze.
Winowajcą okazała sie karta graficzna która jako jedyna została "stara"
W grafie zaniżone są obroty wentyla (chyba tylko po to by produkt sprzedawany był jako cichy) który za mało chłodzi grafę i podczas rozgrywek wywalał mi arme.
Czasami pokazywało mi takie śmiecie jak w poście Forrestala http://www.armedassault.com.pl/viewtopi ... 373#p12373 2 fotka.

Obecnie staram się rozwiązać ten problem na kilka sposobów:
- montując wiatrak na bocznej ściance obudowy
- wymuszając większe obroty wiatraka z poziomu programu ATITOOL
- zmniejszając temp w pokoju bo wieczorami mam saune
I taka rada na przyszłość, aby nie kupować ledwo ukazanych się na rynku kart graficznych np ATI 2900 gdzie pobór prądu sięga prawie 300W
You will be assimilated. Resistance is futile. :ofp
Intel E6750@3.5|Abit IP35|LCD DELL 20'|X2900XT 512MB|2x2GB RAM HyperX|SATA750GB|BR LG GBW-H10N|SB A.4|Sunbeam ST + 620-A12S|
thorgal
ID Steam:

Post autor: thorgal »

Teraz o tym piszesz? :) Jak kupilem?

T.
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Ja zanim kupiłem to najpierw spytałem i innym też to polecam ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dawidson
ID Steam:

Post autor: Dawidson »

To się pytam:

Powercolor X1950 PRO 256MB DDR3 AGP BOX
http://www.agito.pl/seria_x1000/powerco ... 41070.html
czy
Sapphire Radeon X1950 PRO 512MB DDR3 AGP BOX
http://www.agito.pl/seria_x1000/sapphir ... 37948.html

Bardziej zależy mi na ocenie marki producenta, wiem że "lepszajszy" jest szafirek ale czy warto aż tyle dopłacać?(czyli 80zł bo raczej w agito tego szafira nie kupię).
Może coś więcej napiszecie o czym ja nie wiem, już ostrze sobie zęby na tego szafira od fiuuuu fiuuuu, ale i powercolor okiem łypie na mnie.
A na gf2 to se w ArmA nie pogram a strasznie mnie ciśnie do tego ostatnio.
Na to wypasione chłodzenie to raczej nie patrzę(wali mnie to) miałem 9800 z ice-q i się zesrała grafa, to teraz takie wynalazki mnie już nie biorą.
Jakość wykonania pcb grafy, to samo z kondensatorami(polimerowe, tantalowe czy zwykłe) o to mi bardziej chodzi czyli co będzie miało większą żywotność?

Po prostu potrzebuję bodźca do zakupu a nie czekania na cud.
Obrazek
RIDER
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

PowerColor ze zwględu na chłodzenie... To nie jest Radeon 9800, czy inny.. Te karty potrafią się nieźle grzać, przykład masz po naszym forumowym Łowcy (Huner :D), któremu temperatura dochodzi do 70*C i nie ma pasty termoprzewodzącej żeby zmienić, a to by już coś dało. Tak więc PowerColor i dla pewności jeszcze AC Silver, możesz chyba po prosić, żeby Ci przesmarowali GPU tą pastą, lepsza wydajność. Ale jeśli nie zależy Ci na dobrym chłodzeniu do może ten sam Radeon od GeCube?

I jeszcze jedno... Mówisz, że masz GeForce 2? To pod jaki sprzęt kupujesz karte?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”