Warfare - pytania, dyskusja, współpraca

Arma2 oraz Arma2OA: Informacje o grze w sieci, adresy serwerów, klany, ligi oraz turnieje

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Zygmunt
ID Steam:
ID gracza: 0

Warfare - pytania, dyskusja, współpraca

Post autor: Zygmunt »

Witam

W Arma 2 CO na sieci gram od niedawna i jeszcze nie ogarniam :) . Parę razy ktoś zaczynał o Warfare, ale żadna większa i konkretniejsza dyskusja się nie udała. Na początek mam parę pytań, bo co i rusz odkrywam Amerykę i może to pomóc komuś co zaczyna przygodę z tym trybem.
1. Cel tego trybu rozgrywki. Rozumiem, że zniszczyć HQ? Czy jest jeszcze inna możliwość wygranej?
2. Gdzie można się odradzać? (Niedawno dowiedziałem się, że wybieram na mapie miejsce :lol: ) Wiem, że przy HQ, budynku do budowy jednostek, ambulansie, zdaje się, że przy Helikopterze ambulansie (nie pamiętam nazwy w US ten za 5500 tak samo wyglądający jak ten za 5000), w namiocie, w zdobytym bunkrze. I tu kolejne pytania. Jak postawić namiot? Zdarzyło mi się zrespować w bazie i wtedy już nie mogłem w ambulansie, czy bunkrze poprzednio osaczanej wioski. Od czego to zależy?
3. Możliwość zarobienia gotówki. Ja znam 4 możliwości - zasoby co minutę, za zniszczone jednostki, za zajęcie bunkra, lub wioski, oraz ktoś może nam przekazać. Czy są jeszcze jakieś możliwości np za wykonanie zadania itp? Takie mam pytanie, bo obserwuję sytuacje w których ja w sumie z wydatkami na uzbrojenie uzbierałem 15000$ a tu ktoś lata sobie Cobrą za ponad 30000$. Ta wiem, że nie jestem rewelacyjny :roll:
4. Artyleria. Jak to działa? Odniosłem wrażenie, że ma zasięg na całą wyspę i nieskończoną amunicję. Czy cele można wskazywać na mapie, czy trzeba mieć je w zasięgu wzroku?
5. Z kim współpracować? Bardzo ciekawie i skutecznie się gra gdy się z kimś współpracuje, ale na serwerach najczęściej ludzie nawet nie używają mikrofonu, a używają czata (porażka - wojna bez radia), albo nie gadają po angielsku. Gdzie można spotkać na TS ludzi z polski grających w Warfare. Na hellfire jest zakładka Warfare, ale bardzo żadko tam kogoś widuję.
[PAC-8BZ] Marcin
Kodi PL
ID Steam:

Re: Warfare - pytania, dyskusja, współpraca

Post autor: Kodi PL »

Dobrze rozpracowałeś Warfare jak na początkującego ;)

ad.1 Zniszczyć HQ i wszystkie "fabryki" przeciwnika

ad.2 Hq, fabryki na calej mapie
Bunkry, namioty, Ambulans, UH60 medyczny, ale tylko gdy zginiesz w odpowiedniej odleglosci od punktu respawnu. Namiot moze rozstawić tylko medyk

Ad.3 Widocznie dłużej grał lub zajął więcej miast, poza tym środki są rozkładane równomiernie w miarę oczywiście odpowiedniego czasu gry.

Ad.4 Kupujesz Repair truck i w dowolnie wybranym przez ciebie miejscu budujesz
działo lub dwa poprzez menu będąc w ciężarówce, obsadzasz strzelcem i to wszystko.
Amunicja nie jest nieskończona, musisz tutaj ustawić obok działa Ammo trucka. Zasięg artylerii to 4 km czyli 4 kwadraty. Ustawiasz cel i wzywasz artylerię w głównym menu Warfare. Bardzo pomocna ;)

Ad.5 Co do TS w warfare to jest on sporadycznie używany przeważnie przez małe grupki osób 2-3, ponieważ chodzi tutaj zwłaszcza na początku o jak najszybsze zdobycie zasobów, a więc zdobycie największej liczby miast co jest najbardziej efektywne gdy poszczególni gracze "rozchodzą" się po całej mapie, jak już kogoś spotkasz z PL to możesz zapytać czy zagra wspólnie na TS.

do zobaczenia na polu walki ;)
Zygmunt
ID Steam:

Dzięki za odpowiedź. Z tą artylerią i medykiem to jeszcze długo bym nie wpadł. Nasuwają mi się dwa pytania.
1. Jakie pojazdy mają jakieś specjalne właściwości (czyli nie jeżdżenie, latanie, naprawianie, leczenie, strzelanie, uzupełnianie zasobów), jak np budowanie? I co za ich pomocą mogą wykonać?
2. Jakie poszczególne funkcje mają dodatkowe właściwości? Chodzi mi o medyk, saper, inżynier, oficer itp?
[PAC-8BZ] Marcin
Awatar użytkownika
PROCIK
ID Steam:
Numer GG: 2542288

Post autor: PROCIK »

1. Dodam tylko, ze można tez wygrać po zdobyciu wszystkich miast.
Zygmunt
ID Steam:

Wczoraj kolejnych odkryć pomógł mi dokonać gracz Adam, więc napiszę co już wiem dla nowych, żeby nie musieli tak się nakombinować jak ja. Otóż jest szybka podróż - options/commanding/special missions/fast travel (piszę z pamięci, więc mogłem jakąś opcję lekko zmienić) i na mapie należy wskazać lokację z zielonym kwadratem. A tera pytanka.
1. Za pomocą tego cudownego menu w options można dużo różnych rzeczy zrobić. Byłbym wdzięczny jakby ktoś podpowiedział co tam można jeszcze ciekawego robić, jak się nie jest dowódcą (nie pytam jak, bo sobie dojdę, tylko co)
2. Czy żeby wybudować namiot medyczny to trzeba być medykiem, czy może to wykonać kupiony sanitariusz? Nie udało mi się u niego znaleźć takiej opcji. Czy kupiony saper, inżynier ma możliwość naprawiania pojazdów tak jak ja gdy wybiorę tą funkcję?
Ostatnio zmieniony 19 października 2010, 07:54 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
[PAC-8BZ] Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multiplayer”