żołnierze skaczą ze spadochronami z helikoptera-JAK?
Moderator: Inkwizytor
-
- ID Steam:
żołnierze skaczą ze spadochronami z helikoptera-JAK?
Witam wszystkich
Mam pytanie. Chciałbym aby moi żołdacy skakali z helikoptera ze spadochronem i lądowali.
Nie jestem jakimś mega pro w tworzeniu misji, ale zazwyczaj robię to tak, że :
tworzę grupę z heli, klikam f4, zaznaczam jakiś obszar i daję wyładuj.
No i podczas misji heli z żołnierzami ląduje po czym ich wysadza.
Jak mogę stworzyć prawdziwy desant?
Pozdrawiam
Mam pytanie. Chciałbym aby moi żołdacy skakali z helikoptera ze spadochronem i lądowali.
Nie jestem jakimś mega pro w tworzeniu misji, ale zazwyczaj robię to tak, że :
tworzę grupę z heli, klikam f4, zaznaczam jakiś obszar i daję wyładuj.
No i podczas misji heli z żołnierzami ląduje po czym ich wysadza.
Jak mogę stworzyć prawdziwy desant?
Pozdrawiam
Re: żołnierze skaczą ze spadochronami z helikoptera-JAK?
w grze zdaje się 1-6 lub 6-1, czyli wyskocz
a zmuszenie z poziomu edytora lub skryptu:
polecenie action z parametrem "EJECT"
a zmuszenie z poziomu edytora lub skryptu:
polecenie action z parametrem "EJECT"
-
- ID Steam:
hmm, jak mówiłem nie jestem obeznany za bardzo w tych sprawach, dlatego czy mógłby ktoś napisać taki tutorial dla laika, jaki parametr do czego itd?
bardzo proszę
pozdrawiam
bardzo proszę
pozdrawiam
Przez swoją dobroć (czytaj: naiwność) biorę razem z Tobą udział w łamaniu regulaminu.
Zapoznaj się z nim, a znajdziesz odpowiedź.
Zapoznaj się z nim, a znajdziesz odpowiedź.
-
- ID Steam:
Rozumiem.
Mój błąd, przeszukałem forum i znalazłem temat SKOK, ale zrobiłem tak jak trzeba i niestety nadal heli wyładowuje żołnierzy po prostu lądując lekko nad ziemią.
Mam Arme po Polsku.
Zrobiłem tak:
jeden pluton żołnierzy + UH-60 MG. Dowódca grupy widnieje jako Dowódca oddziału.
Najpierw zaznaczyłem na dowódcę z f4 i kliknąłem na miasteczko z opcją wyładuj.
Na dole dopisałem skrypt:
_x action["Eject",UH-60 MG]}forEach units group Dowódca oddziału (_x action["Eject",UH-60 MG]}forEach units group Dowódca Oddziału.
i niestety nic się nie stało tylko po prostu normalnie ich wysadził. Pewnie robię coś źle, jeśli tak proszę serdecznie o poprawienie moich błędów.
pozdrawiam
Mój błąd, przeszukałem forum i znalazłem temat SKOK, ale zrobiłem tak jak trzeba i niestety nadal heli wyładowuje żołnierzy po prostu lądując lekko nad ziemią.
Mam Arme po Polsku.
Zrobiłem tak:
jeden pluton żołnierzy + UH-60 MG. Dowódca grupy widnieje jako Dowódca oddziału.
Najpierw zaznaczyłem na dowódcę z f4 i kliknąłem na miasteczko z opcją wyładuj.
Na dole dopisałem skrypt:
_x action["Eject",UH-60 MG]}forEach units group Dowódca oddziału (_x action["Eject",UH-60 MG]}forEach units group Dowódca Oddziału.
i niestety nic się nie stało tylko po prostu normalnie ich wysadził. Pewnie robię coś źle, jeśli tak proszę serdecznie o poprawienie moich błędów.
pozdrawiam
1. nie UH-60 MG tylko jednowyrazowa nazwa śmigłowca (najlepiej jak nazwiesz sobie śmigło np heli1 i użyjesz_x action["Eject",UH-60 MG]}forEach units group Dowódca oddziału (_x action["Eject",UH-60 MG]}forEach units group Dowódca Oddziału.
Kod: Zaznacz cały
{_x action["Eject",heli1]}forEach units group dowodca
3. zanim zaczniesz używać komend poczytaj poradniki na stronie http://arma-zone.pl/
-
- ID Steam:
Hmm zrobiłem tak jak napisane wyżej no i dalej nic. Poczytałem poradnik.
Skrypt jest ok, bo nie wyskakuje żaden error, ale gdy lece tym heli1, to zamiast desantu heli po prostu zawisa nad punktem i czeka, tak jakby skryptu nie było...
proszę o pomoc
Skrypt jest ok, bo nie wyskakuje żaden error, ale gdy lece tym heli1, to zamiast desantu heli po prostu zawisa nad punktem i czeka, tak jakby skryptu nie było...
proszę o pomoc
-
- ID Steam:
Wybaczcie, że znowu piszę, ale bardzo proszę kogoś o pomoc, bo nienawidzę jak coś robię a mi to nie wychodzi.
Teraz znów próbowałem, to wyskakuje podczas gry, że script not found.
Teraz znów próbowałem, to wyskakuje podczas gry, że script not found.
Ustawiamy lecący Np. śmigłowiec, w punkcie trasy w uruchamianiu piszemy wysokość lotu
śmigłowca czyli heli to nazwa śmigłowca. Tworzymy Np.wschodnią grupę
desantu i przypisujemy każdemu wojakowi w uruchamianiu-to spowoduje
że wojacy będą się znajdować w śmigłowcu jako pasażerowie. Teraz tworzymy wyzwalacz w
aktywacji wybieramy wschód, ustawiamy go tak aby punkt trasy śmigłowca przecinał obręb
wyzwalacza a przy aktywacji piszemy
ap1 i ap2 to nazwa wojaków.
śmigłowca czyli
heli FlyInHeight 150
desantu i przypisujemy każdemu wojakowi w uruchamianiu
his MoveinCargo Heli
że wojacy będą się znajdować w śmigłowcu jako pasażerowie. Teraz tworzymy wyzwalacz w
aktywacji wybieramy wschód, ustawiamy go tak aby punkt trasy śmigłowca przecinał obręb
wyzwalacza a przy aktywacji piszemy
ap1 Action["Eject",heli]; ap2 Action["Eject",heli]
ap1 i ap2 to nazwa wojaków.
-
- ID Steam:
Wszystko działa, tylko jest jeden haczyk.
Gdy elegancko żołnierze wyskakują i lądują, to później z powrotem jest komenda, żeby weszli na pokład blackhawka.
Co zrobić, żeby po desancie udali się we wskazane miejsce ale aby heli był nad nimi a nie żeby do niego wsiadali?
Dałem f4 i marsz ale mimo to dalej jest tak samo?
proszę o odp już ostatnią
Gdy elegancko żołnierze wyskakują i lądują, to później z powrotem jest komenda, żeby weszli na pokład blackhawka.
Co zrobić, żeby po desancie udali się we wskazane miejsce ale aby heli był nad nimi a nie żeby do niego wsiadali?
Dałem f4 i marsz ale mimo to dalej jest tak samo?
proszę o odp już ostatnią

Spróbuj dać śmigło z pilotami i punkt nawigacji załaduj, grupie daj wsiadać zsynchronizuj to i w miejscu gdzie ma być desant daj grupie wysiadać a w warunku wpisz komendę desantu(tą samą co wcześniej w wyzwalaczu) po kąbinój na różne sposoby, szczerze mówiąc nie próbowałem tworzyć desantu