Ogólnie:
Akcja dzieje się w Nowym Jorku, rok 2023. Obcy (zwani Cepidami) odnalezieni trzy lata wcześniej na Wyspach Lingshan nagle pojawiają się w Nowym Jorku. Wcielasz się w żołnierza USMC zwanego Alcatraz, któremu w tajemniczych okolicznościach zostaje powierzony Nanokombinezon v. 2.0. i przyszłość ludzkości....
Plusy:
+ Super odskocznia w postaci Nanokombinezonu od jednakowego strzelania w kolejnych Battlefield'ach, czy CoD'ach.
+ Przepiękna oprawa audiowizualna
+ Hanz Zimmer i spółka w soundtracku (mrrrrr

+ Fabuła i akcja na początku jakaś taka bez kręgosłupa, ale później się rozkręca....
+ New York, New York...
+ Bardzo fajne multi...
+ Rozgrywka długa jak na dzisiejsze standardy (ok 10h)...
Minusy:
- ... mimo wszystko i tak bez cudów
- Zbyt mało opcji ustawień graficznych (niskie, średnie, wysokie)
- Brak pojazdów w multi (niektórzy mogą mnie zlinczować, ale np. taki dobrze pilotowany śmigłowiec w BBC2 potrafi "prawie" wygrać rozgrywkę)
- Większa liniowość map niż w pierwszej części (mimo wszystko i tak o niebo lepiej niż w Call of Duty, czy innych...)
- UWAGA SPOILER! UWAGA SPOILER! UWAGA SPOILER! P*R*O*R*O*K - K*a*p*u*t*t
Jako że wszystkie gry śmigają mi równo (oczywiście oprócz ArmA 2), nie jestem w stanie wypowiedzieć się co do optymalizacji. Są ponoć głosy narzekań, ale myślę, że bezpodstawne.
Podzielcie się z nami opiniami... po paru odzewach można wprowadzić nową grę... Zapraszam do (mam nadzieję) ciekawej dyskusji...