Problem początkującego missionmaker'a

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
madej
ID Steam:

Problem początkującego missionmaker'a

Post autor: madej »

witam wszystkich. Mam małe pytanko.... tworze misje w której to kilka helikopterów Mi-24 Hind atakuje konwój piechoty zmechanizowanej....Mi- 24 niszczą czołgi i pojazdy jednak wogule nie atakują piechoty:/ co mogę zrobić by helikoptery atakowały również piechotę i odwrotnie?
Awatar użytkownika
Grey
ID Steam:

Re: Praoblem początkującego modera

Post autor: Grey »

Na podstawie OFP.
Obawiam sie ze nic.
Sprawa zmianty konfigu gry, czyli minimoda, a nie skryptow.
Mozanby na upartego obok celi stawiac tzw. niewidoczne cele (addony) i wtedy by do siebie walili, choc niezbyt celnie. Ale nie wiem jak by to wygladalo.
Ew. zrobic addon hinda z nowym konfigiem, bez zmiany modelu i tekstur.
madej
ID Steam:

Post autor: madej »

Czyli jednym słowem w Armed Assault nic nie zrobię by jakie kolwiek rodzaje helikopterów atakowały piechotę? czyli uzbrojony po zęby Mi- 24 przegra potyczkę z piechurem który ma wyrzutnie p.lot? :o
Awatar użytkownika
klamacz
ID Steam:
Numer GG: 2019934
ID gracza: 2320644
Kontakt:

Post autor: klamacz »

w 1.08 smiglowce standardowe (Ah6, Ka50 i Cobra) atakuja piechote na pewno. Czasem potrzebuja jednego czy dwoch nawrotow ale daja rade.

W kwestii twojego problemu - jesli chcesz aby Hind ostrzelal konwoj rakietami to mozesz to oskryptowac w prosty sposob. Ustaw niewidoczne cele na calej dlugosci kolumny i triggera w momencie kiedy Hind bedzie nalatywal nad cel. W triggerze kaz mu celowac i strzelac do celow.
Na upartego chyba mozna ustawic trigera nad kolumna i napisac skrypt ktory w petli bedzie przydzielal cele Hindom. To, ze normalnie nie atakuja one celow wynika wlasnie bodajze z tego, ze uznaja piechote za cel niewarty kulki ... :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Eddie
ID Steam:

Post autor: Eddie »

A mi sie wydawalo ze powodem jest problem z identyfikacja piechoty. Przykladowo taki hind bedzie nad nimi latal ale wystarczy go ostrzelac aby wzial nas na cel i szybko posmyral 20mm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edytor - tworzenie misji, skrypty oraz programowanie”