Podkręcanie Radeona 9550
Moderator: Inkwizytor
Podkręcanie Radeona 9550
Witam!
Ostatnio zamówiłem sobie ArmA i zacząłem w to grać. Ale niestety gra nie chodzi mi zbyt płynnie, dlatego poszukałem jakiś sposobów na zwiększenie płynności gry.
Mam karte graficzną Radeon 9550 256 MB/ 128bit. Chodziłem sobie po różnych stronkach, na ktorych przedstawiane były sposoby podkręcania karty graficznej. Pierwszą rzeczą jakązrobiłem była instalacja innych sterowników (Omega), i musze powiedzieć, że można poczuć wzrost płynności gry. Niestety, zaden ze sposobów podkrecenia mojej karty graficznej, ktore znalazlem na stronach www nie działą u mnie. Wszystko niby jest jak ma byc, ale nie da sie sfinalizowac calego majsterkowania, dlatego prosze osoby, ktore maja taka karte i juz byc moze robily cos takiego o pomoc (o wytlumaczenie mi łopatologiczne) w zrobieniu czegos takiego u mnie. Jestem z góry wdzieczny za pomoc.
PS: Słyszałem, że patch 1.05 również poprawia płynność gry, wiec sprobuje go zainstalowac i sprawdze jak działa na nim gra.
Trance
Ostatnio zamówiłem sobie ArmA i zacząłem w to grać. Ale niestety gra nie chodzi mi zbyt płynnie, dlatego poszukałem jakiś sposobów na zwiększenie płynności gry.
Mam karte graficzną Radeon 9550 256 MB/ 128bit. Chodziłem sobie po różnych stronkach, na ktorych przedstawiane były sposoby podkręcania karty graficznej. Pierwszą rzeczą jakązrobiłem była instalacja innych sterowników (Omega), i musze powiedzieć, że można poczuć wzrost płynności gry. Niestety, zaden ze sposobów podkrecenia mojej karty graficznej, ktore znalazlem na stronach www nie działą u mnie. Wszystko niby jest jak ma byc, ale nie da sie sfinalizowac calego majsterkowania, dlatego prosze osoby, ktore maja taka karte i juz byc moze robily cos takiego o pomoc (o wytlumaczenie mi łopatologiczne) w zrobieniu czegos takiego u mnie. Jestem z góry wdzieczny za pomoc.
PS: Słyszałem, że patch 1.05 również poprawia płynność gry, wiec sprobuje go zainstalowac i sprawdze jak działa na nim gra.
Trance

-
- ID Steam:
- Numer GG: 3854829
Re: Podkręcanie Radeona 9550
Sciagnij program RivaTuner, poszukaj w opcjach dwoch suwakow "core" i "memory" i zwiekszaj stopniowo czestotliwosc rdzenia i pamieci do czasu, gdy na ekranie (w grach) nie bede pojawiac sie dziwne "krzaki" i bledy w wyswietlanym obrazie. Wtedy zmniejsz nieco czestotliwosc i zapisz ustawienia. Nie spodziewaj sie jednak cudow po podkreceniu, bo niestety 9550 jest dosc slaba karta jak na wymagania ArmA. No i oczywiscie pamietaj o tym, aby karta nie lapala zbyt duzych temperatur.
PS. Niebawem wyjdzie patch 1.07, ktory poprawia plynnosc jeszcze bardziej (dziwie sie, ze jeszcze 1.05 nie zainstalowales
).
PS. Niebawem wyjdzie patch 1.07, ktory poprawia plynnosc jeszcze bardziej (dziwie sie, ze jeszcze 1.05 nie zainstalowales

na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
No dopiero gre dostałem, wiec nie miałem zbytnio czasu, zeby sie tym bawic jeszcze, ale nadrobie zaległosci - obiecuje
.
No cudów sie nie spodziewam po tym Radeonie, ale dla mnie każdy fps wiecej to jest duzo, dlatego walcze o fpsy jak tylko moge.
Do tej pory, zeby podkrecic sobie karte uzywałem AtiTool. I podkrecałem te Core i Mem, ale nic sie nie działo, nie dało się tego zapisac w zaden sposob, a kiedy probowałem "wcielic to w zycie" wyskakiwał napis mowiacy mniej wiecej: "System Windows nie korzysta z podanej karty graficznej" i nic sie nie działo, dlatego zrezygnowałem
. A może poprostu robie coś źle.

No cudów sie nie spodziewam po tym Radeonie, ale dla mnie każdy fps wiecej to jest duzo, dlatego walcze o fpsy jak tylko moge.
Do tej pory, zeby podkrecic sobie karte uzywałem AtiTool. I podkrecałem te Core i Mem, ale nic sie nie działo, nie dało się tego zapisac w zaden sposob, a kiedy probowałem "wcielic to w zycie" wyskakiwał napis mowiacy mniej wiecej: "System Windows nie korzysta z podanej karty graficznej" i nic sie nie działo, dlatego zrezygnowałem

- klamacz
- ID Steam:
- Numer GG: 2019934
- ID gracza: 2320644
- Kontakt:
mialem radka 9550 i teraz ci powiem, ze zamiast probowac go krecic to ten sam czas lepiej poswiecic na prace na jakiejs budowie czy czymkolwiek i zarobic na cos porzadnego
w skrocie: strata czasu moim zdaniem.
ale pozdrawiam i zycze powodzenia
w skrocie: strata czasu moim zdaniem.
ale pozdrawiam i zycze powodzenia

Hmm czy to przypadek? Właśnie sie zatrudniłem na budowie
.
Tak wogóle to mam już na oku kupno nowej karty graficznej, mianowicie GF 8800 GTX, troszke kasy, ale według mnie warto
. Co sądzicie o tej karcie?

Tak wogóle to mam już na oku kupno nowej karty graficznej, mianowicie GF 8800 GTX, troszke kasy, ale według mnie warto

- Matte
- ID Steam:
- Numer GG: 3470353
- ID gracza: 2166020
Z tego co słyszałem to nie ma pod nią optymalnych sterwników i póki co karty 7xxx chodzą o niebo lepiej. Reki nie dam sobie uciąć
Jestem BIS fanboyem!

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net
- Radeon
- ID Steam:
- Numer GG: 4014140
Bullshit! 8xxx teraz wogóle nie warto kupować. Seria 79xx bije na głowe wszystkie kastraty nVidii. Co do 8800GTX, IMO TEŻ NIE WARTO. Bierzesz w ślepo kartę, o której nie wiesz jak spisuje się w prawdziwym Dx10. Na demach technologicznych te karty leżą i kwiczą, a miały być takim hiciorem. Szykuje się powtórka z FXów kiedy pod Dx8 były super a na Dx9 byle Radeon je bił. Tu jest tak samo.Trance pisze:Hmm czy to przypadek? Właśnie sie zatrudniłem na budowie.
Tak wogóle to mam już na oku kupno nowej karty graficznej, mianowicie GF 8800 GTX, troszke kasy, ale według mnie warto. Co sądzicie o tej karcie?
Lepiej czekać na karty G90 i R650, które może już będą lepsze w Real Dx10. Teraz to po prostu strata kasy.
http://forum.pclab.pl/t258633.html

Czyli trzeba czekać?
A sie jeszcze zapytam...
Dokupienie RAMu (tak ze 2 GB) da dużo jeśli chodzi o płynność gry? Dodam, że obecnie mam 512 MB RAM pamięci.
PS: Nie orientuje sie ktos ile obecnie kosztuje 2x 1 GB RAMu jakiejs w miare dobrej jakosci a jak najnizszej cenie?
A sie jeszcze zapytam...
Dokupienie RAMu (tak ze 2 GB) da dużo jeśli chodzi o płynność gry? Dodam, że obecnie mam 512 MB RAM pamięci.
PS: Nie orientuje sie ktos ile obecnie kosztuje 2x 1 GB RAMu jakiejs w miare dobrej jakosci a jak najnizszej cenie?

-
- ID Steam:
- Numer GG: 3854829
No 512 to jest bardzo malo, 1GB jest uznawane za minimum. Co do ceny pamieci to zalezy jakie obsluguje Twoja plyta. Jesli jeszcze DDR-400 (PC3200) to koszt za 1GB to okolo 250zl. Jesli masz nowsze, to duzo taniej, okolo 120-150zl.
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Oooo to zaskoczenie, bo dzisiaj sie pytałem kumpli, ktorzy w tym siedza i mi mowili, ze kupno 2 GB RAMu, (2 x 1 GB) to koszt rzedu 700 - 800 zł, a tutaj by wychodziło ze to koszt koło 500zł.
Nie wiem czy moja płyta główna zaliczana jest do nowszych czy starszych
- Gigabyte Pentium 4 Titan GA-8IPE775
Nie wiem czy moja płyta główna zaliczana jest do nowszych czy starszych