Problem z Core 2 Duo - Wysokie temperatury

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
-=HuNTeR=-
ID Steam:
Numer GG: 7474995
Kontakt:

Problem z Core 2 Duo - Wysokie temperatury

Post autor: -=HuNTeR=- »

Wczoraj rano włączyłem kompa i po kilku sekundach się wyłącza, włączyłem jeszcze raz, wszedłem do biosa, a tam 100C procek ma... wyłączyłem kompa, rozkręciłem, patrzę a tam 2 zaciski poluzowane. No to docisnąłem, włączam kompa, jest ok - ulga, lecz nie na długo, odpalam Everesta i wskazuje mi temp. 92C procesora! A najdziwniejsze, że wskazywał mi rdzeń 1 i 2 -35. (minus trzydzieści pięć). Włączyłem pewną grę, która bierze sporo procka... zamiast 90fps, jest 30-40fps. Wyłączyłem kompa, dotknąłem radiatora - letni. To... albo radiator nie przewodzi ciepła, albo procek ma dobrą temp, a źle czujnik wskazuje i chodzi na awaryjnym trybie, żeby się nie spalić, albo sam nie wiem. Może mi ktoś powiedzieć o co biega? Co mam robić? Procesor mam kilka miesięcy dopiero ;( Proszę o szybką odpowiedź!
C2D E6600 (boxowe chłodzenie), P5B.

Edit: Poszukałem trochę w necie i jedni mówią, że płyta ma zrąbane czujniki, jedni żeby wgrać innego biosa, a... to chyba najprawdopodobniej:
Moj kumpel tez miał podobny problem z boxowym chłodzeniem na C2D E6300. Wywalało mu kompa jak pograł chwile, bo temp. za wysoka była -70*C, A raz nawet 90*C, czyjniki nie były zbeepane, ale ten BOX cooler!
Sam z siebie potrafi sie poluzować! Ot tak wyskoczyło jedno zapiecie i omały włos nie odpadł radiator cały(rozwaliłby grafe).
Zle zakładaja, one sa koszmarne! to dziadostwo potrafi samo sie odpiać!

Dokładnie... poluzowały mi się 2 zaciski, problem w tym że po dociśnięciu dalej się grzeje... już nie 100C, ale 90C. Nadal dziwi mnie fakt dlaczego everest wskazuje temp. rdzeni -38C. To by raczej potwierdzało tezę, że czujnik się rąbnął. Nie wiem, czekam na Wasze rady.
Awatar użytkownika
Yac
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Problem z Core 2 Duo - Wysokie temperatury

Post autor: Yac »

Zrób to co ja - chłodzenie hybrydowe - sam cpu i vpu chłodzenie wodne , no i zainwestuj w wiatraki bo ci grzeje nie tylko tam... :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
kondor
ID Steam: Przemek_kondor
Kontakt:

Post autor: kondor »

lepiej niech rozwiąże wadę, bo istnieje. core duo cechuje m.in. to, ze pracuje w niskich czestotliwosciach i powinno sie malo grzac.
Awatar użytkownika
-=HuNTeR=-
ID Steam:
Kontakt:

Skoro dotknąłem radiatora i był letni, to to jego wina albo pasty. Kupiłem Freezera 7 PRO, już dawno miałem to zrobić, ale nie miałem za bardzo kasy:P Problem w tym, że ta instr. jest niejasna i boję się to zainstalować...źle założę i się tylko pasta zmarnuje. Ktoś może pomóc? :mrgreen:
Dario
ID Steam:
Numer GG: 3830261
Kontakt:

Post autor: Dario »

Ja robiłem według tego poradnika i do tej pory mi działa :P
http://www.proline.pl/index.php?id=news ... &grupa=art
Obrazek
:weteran
Awatar użytkownika
-=HuNTeR=-
ID Steam:
Kontakt:

Ja pierdzielę:D Pasta jest już fabrycznie na radiatorze. Chodzi mi o instalację samego coolera! :)
Okazało się, że wystarczyło przycisnąć wtyki i tyle. Temp. 38-42 :) A jeszcze pasta się nie "rozgrzała"
Awatar użytkownika
Gelu
ID Steam:

Post autor: Gelu »

Na wszystkich coolerach boxowych od C2D jest już pasta. Tak jak pisałem w innym poście, te procki powinny chodzić w zadziwiająco niskich temperaturach i jeśli się grzeje, to raczej wina tego debilnego zapięcia coolera na płycie - nie wiem kto to wymyslił, ale geniuszem nie jest.
Jeśli stwierdzimy, że któreś z zapięć puściło, to samo dociśnięcie nie wystarczy, bo w momencie poluzowania owego zapięcia (zapięć) nieodwracalnie zmienia się sposób przylegania pasty do procka/coolera i mimo, że temperatura nam spadnie, to nie będzie to działać tak, jak by mogło. Po takim obluzowaniu zapięcia powinno się zawsze zdjąć cooler, wyczyścić (jesli ktoś tego nie zrobił za pierwszym razem, to proponuję kawałek szyby, na którą kładziemy papier wodny - jakiś bardzo drobny np: 2000 - i przeszlifować cooler od spodu...jak zacznie lśnić jak chrom, to znaczy, że zmniejszyliśmy jego porowatość i będzie przewodził lepiej...tylko procesora nie polerować! :D ) i nałozyć nową pastę.
Osobiście polecam Zalmana ZM-STG1 - znakomite parametry i ułatwione nakładanie dzięki dołączonemu pędzelkowi (usuwanie też nie jest problemem).
Dla bardziej wymagających polecam Coolaboratory Liquid PRO - cena podobna do zalmana, a o kilka stopni zjedziemy w dół. Ale ostrzegam, że łatwo z nią nie jest - przewodzi prąd i jest w "płynie" - trudno się ją nakłada i jeszcze trudniej usuwa - a co najwazniejsze, nie nadaje się do stosowania z aluminiowymi radiatorami (czyli np: boxowymi), bo wchodzi w reakcję z aluminium.
Jak ktoś nie ma doświadczenia z pastami a w dodatku nie ma zamiaru bić rekordów w overclockingu, to Zalman będzie idealny.
I jeszcze jedno - szczyt wydajności pasty osiągają średnio po kilku dniach pracy kompa.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Nie wiem co masz do zapinki na LGA775 ale jest bardzo latwa w montazu i wcale tak czesto nie "popuszcza" no chyba ze kompa kopiemy albo przenosimy niedelikatnie. Kiedys to zapinki do Socket 462 bardzo czesto lubily puszczac ale te obecne sa juz bardziej dopracowane.

Proca a w zasadzie IHS mozna tez wypolerowac :roll: tyle ze utracimy gwarancje wtedy :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Gelu
ID Steam:

Post autor: Gelu »

Z tą łatwością zapięcia to bywa różnie ;) Ostatnio zapinałem na płycie MSI i każdy z zatrzasków musiałem poprawiać po kilka razy, bo nie chciał wskoczyć od razu tak jak powinien. Na płytach Asusa jest lepiej pod tym względem, ale i tu raz trafiłem na P5LD2-VM że mi zatrzaski słabo trzymały.
A poza tym zwłaszcza MSI i Asrock - zapnij proca i popatrz na płytę z boku - jest wybrzuszona pod procem jak nie wiem co! Wątpię, aby takie napięcie płyty szło jej na zdrowie. Myślę, że mogli to jakoś inaczej rozwiązać...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Pit
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Pit »

Posiadam Core 2 Duo E4300 z wiatrakiem fabrycznym. Instalacja tego procesora na płycie Abit AB9 było dla mnie ciekawym doświadczeniem, bo po raz pierwszy przesiadłem się na Intela. Cóż... sposób montażu radiatora specyficzny, ale nie zauważyłem szczególnych utrudnień. Pasta również fabryczna. W porównaniu do tego co miałem na AMD teraz jestem zachwycony temperaturą procesora - oscyluje w przedziale 38-49 st. w zależności od obciążenia. Na koniec dodam, że mój E4300 jest podkręcony z nominalnego zegara 1.8GHz do 2.7GHz! 8)

Jak dla mnie to tytuł tego tematu powinien brzmieć: Problem z Core 2 Duo - Niskie temperatury
8BZ - 8 Brygada Zmechanizowana | 8R - Ósma Rangers
:weteran :8bz :cfog
"Don't forget nothing" - MJR ROBERT ROGERS, 1759
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

E tam.
Ja mam A64 3500+ @ 2750 Mhz (nominalnie 2200). Pasta Arctic Silvler - 12 zł chyba. Napięcie na procku 1.6V ponoć już zabujcze. Temperatura? 24-27*C, sters - 32-35*C wg. CoreTemp. (Z tym, że ja mam BigTyphoona na procku ;) )

======

Ja polecam zaraz z prockiem domówić sobie paste Arctic Silver 9g. Świetna pasta termoprzewodząca! Z nią nawet boxowe collerki dają rade.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”