Problem w czasie gry
Moderator: Inkwizytor
Problem w czasie gry
Cześc
Ostatnio kupiłem arma 2 arrowhead i mam problem z grą. Instaluje wszystko pięknie. Gram około 5 minut i nagle obraz wiesi się i widze kolorowe obrazki na ekranie. Musze zresetować kompa
Z góry dzięki za pomoc !!! DX
Ostatnio kupiłem arma 2 arrowhead i mam problem z grą. Instaluje wszystko pięknie. Gram około 5 minut i nagle obraz wiesi się i widze kolorowe obrazki na ekranie. Musze zresetować kompa
Z góry dzięki za pomoc !!! DX
Re: Problem w czasie gry
Mi czasami też się tak robi, ale rzadko. Jest to od sterowników karty graficznej. Kiedyś zostawiłem to, nie resetując kompa i po ok. 15 min.gra wyszła do pulpitu, rozdzielczość się zmieniła na dużo niższą i wyskoczyła informacja, że sterowniki nvidia przestały działać
próbowałem zmieniać na starsze, nowsze stery, ale i tak sporadycznie raz na ok.miesiąc stery się wysypią. Zaznaczam, że to tylko przy armie, przy innych grach nie. 

- ufoman
- ID Steam:
- ID gracza: 40452
- Kontakt:
Typowe zjawisko przy zbyt wysokich temperaturach, stery watpie zeby cos tutaj mialy do powiedzenia.
Tak wyświetla się komunikat coś o monitorze co moge z tym zrobić ??
Raczej temperatury bym nie podejrzewał, bo zazwyczaj działo się to zaraz po uruchomieniu komputera, a potem Army, gdzie podzespoły nie zdążyły się nawet dobrze zagrzać. Tym bardziej, że na grach, gdzie karta graficzna więcej pracuje nic takiego nie miało miejsca, a działo się to tylko na Arma 2 (pisałem wcześniej). Gdzieś wyczytałem, że stery nvidi nie radzą sobie z niektórymi aplikacjami i potrafią się w rożny sposób wysypać, czy przestać działać. Widocznie Arma 2 zalicza się do tej aplikacjiufoman pisze:Typowe zjawisko przy zbyt wysokich temperaturach, stery watpie zeby cos tutaj mialy do powiedzenia.

Procesor potrafi się nagrzać w 4 sekundy, to nie jest piec, który potrzebuje 20 minut. W armie, karta graficzna ma co robić, choćby ze względu na ilość rzeczy do wyrenderowania.
W armie1 miałem te same objawy i spaliłem kartę.
W armie1 miałem te same objawy i spaliłem kartę.
No tak. Tylko nie mam nic podkręcanego, w obudowie mam dobrą wentylacje, temperatury są w normie. Co jakiś czas, komputer magluję programami które wyciskają z peceta i procesora wszystkie soki, a na innych grach, gdzie karta grzeje się znacznie więcej (procesor ma temperaturę zbliżoną do testów z Army) nie zanotowałem żadnych restartów, kolorowych plamek czy sypnięcia się sterowników. Natomiast po wysypaniu się sterów invidi po uruchomieniu Arma 2, w podglądzie zdarzeń, z listy Aplikacje zapisuje się informacje, że sterowniki nvidia przestały działać z powodu aplikacji arma2.exe i jakiś tam numer problemu. Numer problemu sprawdziłem w Internecie i mówi o problemach sterownika na niektórych aplikacja, więc jestem pewny, że to nie od przegrzewania się peceta.
Pozdrawiam. 

Ja też obstawiam na temperaturę procesora lub pamięci na karcie graficznej. 

- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
Kolorowe paski na ekranie to nic innego jak artefakty karty graficznej spowodowane zbyt wysoką grafiki/pamięci karty grafiki bądź uszkodzeniem samej karty. Nic innego nie może wywołać artefaktów. Przeczyścić budę z kurzu, dać dodatkowy nawiew na grafikę i monitorować temperatury.
Asus GF800GTX oraz eVGA gf 8800GTS, na oby dwóch kartach miałem to samo, a więc dwie karty padnięte?
Miało tego, zmieniłem stery na starsze, dołączone do kart graficznych na CD i problemu nie było, Ale ja jestem taki, że muszę mieć nowsze i sporadycznie co jakiś czas sterownik przestanie działać. Z ciekawości, dokładnie wywalę sterowniki i jeszcze raz zainstaluje te z płytki CD i pojadę na nich jeszcze raz, ze 2 miechy i mogę się założyć, że problemu nie będzie.
Na kartach, to trochę zębów zjadłem i wiele spaliłem podkręcając je. Jednak artefakty znacząco się różniły i komputer się restartował, a w tym przydatku, chwile się zatrzyma pokazując obraz w rodzaju kolorowej siatki i wychodzi do pulpitu zmieniając rozdzielczość na mieszą z wyraźną informacją (Sterownik NVIDIA przestał działać) co ma tu wspólnego temperatura karty? tym bardziej że na innych, bardziej wymagających graficznie grach, nic takiego się nie dzieje. A informacja w podglądzie zdarzeń wyraźnie informuje, że problem jest po stronie sterowników. Ruszając ten problem, aż z ciekawości kopne się do kupla prowadzącego serwis komputerowy i podzielę z nim temat.