Tekstury i ogólne problemy z grafiką
Moderator: Inkwizytor
-
- ID Steam:
- ID gracza: 0
Tekstury i ogólne problemy z grafiką
Witam,
problem na który napotkałem przy tej grze to:
1. gra ma kolo 12-15 fps przy dowolnych ustawieniach
2. tekstury
http://i49.tinypic.com/2zdzimp.jpg
czy ktoś spotkał się już z czymś takim i czy znalazł rozwiązanie (aktualizacja sterowników nie pomogła)
system win7 64
procesor: intel i7 2,8 Ghz
grafika: ATi Radeon 5870
ram: Kingston 8 Gb
Pozdrawiam
problem na który napotkałem przy tej grze to:
1. gra ma kolo 12-15 fps przy dowolnych ustawieniach
2. tekstury
http://i49.tinypic.com/2zdzimp.jpg
czy ktoś spotkał się już z czymś takim i czy znalazł rozwiązanie (aktualizacja sterowników nie pomogła)
system win7 64
procesor: intel i7 2,8 Ghz
grafika: ATi Radeon 5870
ram: Kingston 8 Gb
Pozdrawiam
-
- ID Steam:
Re: Tekstury i ogólne problemy z grafiką
Dzięki za pomoc :] co prawda nie poskutkowało ale skierowało na nowy trop i dzięki temu mogę już się cieszyć grą...
problem polega na tym że ta gra nie jest kompletnie zoptymalizowana i nie radzi sobie ze sprzętem,
w tym wypadku dała ciała z pamięcią a w zasadzie to z jej ilością (8gb) jeżeli ktoś miałby podobne problemy to skrót do gry
należy uzupełnić tak by linijka z "element docelowy" wyglądała np. tak:
"D:\Gry\Arma 2\arma2.exe" -winxp
wtedy gra widzi jeno 4gb i wszystko zaczyna śmigać...
podaję opcje z modyfikacją skrótu bo jeżeli próbuje się odpalić grę w trybie zgodności z menu kontekstowego to
nic to nie da (a przynajmniej mnie nie dało).
Pozdrawiam i do zobaczenia in game.
problem polega na tym że ta gra nie jest kompletnie zoptymalizowana i nie radzi sobie ze sprzętem,
w tym wypadku dała ciała z pamięcią a w zasadzie to z jej ilością (8gb) jeżeli ktoś miałby podobne problemy to skrót do gry
należy uzupełnić tak by linijka z "element docelowy" wyglądała np. tak:
"D:\Gry\Arma 2\arma2.exe" -winxp
wtedy gra widzi jeno 4gb i wszystko zaczyna śmigać...
podaję opcje z modyfikacją skrótu bo jeżeli próbuje się odpalić grę w trybie zgodności z menu kontekstowego to
nic to nie da (a przynajmniej mnie nie dało).
Pozdrawiam i do zobaczenia in game.
- PROCIK
- ID Steam:
- Numer GG: 2542288
Chcesz powiedzieć, ze masz 8 GB Ram i z tego powodu miałeś problemy? A jak wpisałeś te komendę -winxp to teraz korzysta ino z 4 i nie ma problemu?
Może masz skopane pamięci?
Ja mam 8 GB i nie mam tej komendy i śmiga mi bez problemu.
Ps. nie widzę załącznika twojego bo siedzę w pracy
Może masz skopane pamięci?
Ja mam 8 GB i nie mam tej komendy i śmiga mi bez problemu.
Ps. nie widzę załącznika twojego bo siedzę w pracy

-
- ID Steam:
tak dokładnie to chcę powiedzieć :] nawet na oficjalnej stronie na forum są zgłaszane z tym problemy,
kości są w pełni sprawne... sprawdzałem, więc wykluczyłem ich wadę. Może kolejny patch coś z tym zrobi.
kości są w pełni sprawne... sprawdzałem, więc wykluczyłem ich wadę. Może kolejny patch coś z tym zrobi.
- PROCIK
- ID Steam:
A jaki masz system?
Ja mam 8 GB i nie mam problemu, wiec to nie wina gry chyba.
A jak sprawdzałeś pamięci? Skoro w Armie nie działają to chyba są nie bardzo dobre, poza tym co za interes pakować 8 GB jak w Arme będziemy grac na 4???
Właśnie nie dawno ktoś instalował W7 i wywalało mu instalacje,
Windows XP instalował i pracował bez problemu a W7 nie instalował się. I to była wina pamięci jak się dowiedziałem.
A podobno na forach tez pisali ze to wina windowsa 7, ze źle zrobiony, taki świeży przykład.
Ja mam 8 GB i nie mam problemu, wiec to nie wina gry chyba.
A jak sprawdzałeś pamięci? Skoro w Armie nie działają to chyba są nie bardzo dobre, poza tym co za interes pakować 8 GB jak w Arme będziemy grac na 4???
Właśnie nie dawno ktoś instalował W7 i wywalało mu instalacje,
Windows XP instalował i pracował bez problemu a W7 nie instalował się. I to była wina pamięci jak się dowiedziałem.
A podobno na forach tez pisali ze to wina windowsa 7, ze źle zrobiony, taki świeży przykład.
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
Ja mam 6GB, użycie pamięci przez ArmA 2 nigdy nie przekroczyło mi 2GB...PROCIK pisze:A jak sprawdzałeś pamięci? Skoro w Armie nie działają to chyba są nie bardzo dobre, poza tym co za interes pakować 8 GB jak w Arme będziemy grac na 4???
8GB przydaje się przy obróbce grafiki lub wideo, do gier nie trzeba więcej jak 4.
- PROCIK
- ID Steam:
Im masz mniej pamięci tym mniej arma początkowo zajmuje, jak grałem na 2GB to zajmowała z XP-kiem 1.5GB, poza tym inaczej jest zaraz po odpaleniu Army a inaczej po paru godzinach w np Dominacje. Przy 4 GB bez pliku stronicowania grając w misje lotnicza wywalało mi Arme po 20 min z błędem ze za mało pamięci i Arma zostanie zamknięta.
Sprawdzając w monitorze zasobów podczas grania na 4 GB ponad 2GB zbyło ajęte, 50MB przetwarzane, okolo 1,5 zablokowane i 800MB wolnego. Nie mam pojęcia co to oznacza "Zablokowane" ale wolnego zostawało 800MB.
Poza tym nie tylko Arma korzysta z pamięci.
Sprawdzając w monitorze zasobów podczas grania na 4 GB ponad 2GB zbyło ajęte, 50MB przetwarzane, okolo 1,5 zablokowane i 800MB wolnego. Nie mam pojęcia co to oznacza "Zablokowane" ale wolnego zostawało 800MB.
Poza tym nie tylko Arma korzysta z pamięci.
- Matte
- ID Steam:
- Numer GG: 3470353
- ID gracza: 2166020
8gb RAM... A pacza zainstalowałeś? Bo bodajże, któryśtam z kolei coś podobnego miał naprawić ;D
Jestem BIS fanboyem!

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net
- PROCIK
- ID Steam:
A gra video to nie obróbka grafiki i wideoMaćko pisze: Ja mam 6GB, użycie pamięci przez ARMA 2 nigdy nie przekroczyło mi 2GB...
8GB przydaje się przy obróbce grafiki lub wideo, do gier nie trzeba więcej jak 4.

Nie ma co deliberować, pod W7 2GB to za mało, 4GB wystarczy, 8GB jeszcze lepiej z lekkim zapasem.
-
- ID Steam:
Trochę tu nie zaglądałem :]
@Matte
tak patche są poinstalowane do ostatniej wersji jaką widziałem na oficjalnej stronie i jest to 1,05
@PROCIK
System win7 64 ultimate oem. Test PCmark05, poza tym jestem też posiadaczem mega zbugowanego wiedźmina na którego ludzie klną co nie miara
a tu śmiga bez problemu oraz totalnie niezoptymalizowanego i przecenionego pod względem grafiki crysisa który w max detalach "entuzjasty" w
1920x1080 nawet nie jęknie. Co do W7 to byłem betatesterem tego systemu odkąd tylko można było się na bete zarejestrować i uważam że jak na
nowy system to jest po prostu świetny. Xp ma prawo działać ok bo ma 9 lat z łatkami/poprawkami i service packami na plecach. W7 jeszcze mnie
nie zawiódł a plecaka poprawek nie ma i nie sądzę żeby w tym przypadku okazał się źle zrobiony względem adresowania pamięci.
Zresztą może specem od elektroniki nie jestem ale czytając na oficjalnym forum że arma 2 ma jakieś problemy z ramem bo jest słabo optymalizowana
i mając te problemy jestem w stanie uwierzyć że to jednak wina gry i pozostaje mi mieć nadzieję że jakiś nowy patch pozwoli grze korzystać z pełnego sprzętu.
A tym czasem gram na 60 klatek i nic mi się nie wywala na opcji z -winxp
@Matte
tak patche są poinstalowane do ostatniej wersji jaką widziałem na oficjalnej stronie i jest to 1,05
@PROCIK
System win7 64 ultimate oem. Test PCmark05, poza tym jestem też posiadaczem mega zbugowanego wiedźmina na którego ludzie klną co nie miara
a tu śmiga bez problemu oraz totalnie niezoptymalizowanego i przecenionego pod względem grafiki crysisa który w max detalach "entuzjasty" w
1920x1080 nawet nie jęknie. Co do W7 to byłem betatesterem tego systemu odkąd tylko można było się na bete zarejestrować i uważam że jak na
nowy system to jest po prostu świetny. Xp ma prawo działać ok bo ma 9 lat z łatkami/poprawkami i service packami na plecach. W7 jeszcze mnie
nie zawiódł a plecaka poprawek nie ma i nie sądzę żeby w tym przypadku okazał się źle zrobiony względem adresowania pamięci.
Zresztą może specem od elektroniki nie jestem ale czytając na oficjalnym forum że arma 2 ma jakieś problemy z ramem bo jest słabo optymalizowana
i mając te problemy jestem w stanie uwierzyć że to jednak wina gry i pozostaje mi mieć nadzieję że jakiś nowy patch pozwoli grze korzystać z pełnego sprzętu.
A tym czasem gram na 60 klatek i nic mi się nie wywala na opcji z -winxp