Nowy komputer
Moderator: Inkwizytor
-
- ID Steam:
- ID gracza: 0
Nowy komputer
Otóż mam w planach kupno nowego komputera, o mniej więcej takiej konfiguracji:
płyta główna:
MSI P43 NEO-F Socket - 775
procek
Intel Core 2 Quad Q9400 - 2.66GHz
pamięć ram
Kingston 2 x 2048 MB DDR2 / 1066 MHz
grafika
ATI Radeon HD4850 1024 MB DDR3 (256bit) PCI-E
dysk
500 GB / 7200 RPM WD / SEAGATE / SAMSUNG
Czy to dobry wybór?
płyta główna:
MSI P43 NEO-F Socket - 775
procek
Intel Core 2 Quad Q9400 - 2.66GHz
pamięć ram
Kingston 2 x 2048 MB DDR2 / 1066 MHz
grafika
ATI Radeon HD4850 1024 MB DDR3 (256bit) PCI-E
dysk
500 GB / 7200 RPM WD / SEAGATE / SAMSUNG
Czy to dobry wybór?
- Rafael3D
- ID Steam:
- Numer GG: 11844
Re: Nowy komputer
Jeśli po ArmĘ II - procesor ciut wolny, chyba że go trochę "kopniesz" do 3 GHz
Karta grafiki - nieporozumienie. Po co Ci 1GB na tak słabej karcie? Zakładając że masz monitor nie większy niż 22'' weź 4870 z 512 MB, wystarczy, a cenowo wyjdzie podobnie.
Dysk - oczywiście Samsung.
Reszta w miarę OK.
Karta grafiki - nieporozumienie. Po co Ci 1GB na tak słabej karcie? Zakładając że masz monitor nie większy niż 22'' weź 4870 z 512 MB, wystarczy, a cenowo wyjdzie podobnie.
Dysk - oczywiście Samsung.
Reszta w miarę OK.
Ja nawet bym się może i zdecydował na 2 jaja ale wysoko taktowane jak 4 ale mniej.
Pytanie jak ArmA 2 będzie te 4 wykorzystywać(być może lepiej 4 jednak ale "słabsze").
No i wybrał bym raptora na dysk "systemowy" a nie zwykły.
Wyszła teraz 4890 jakoś tak, tylko 300-400zł trza by dołożyć(ale jak brać to coś fajnego).
Pytanie jak ArmA 2 będzie te 4 wykorzystywać(być może lepiej 4 jednak ale "słabsze").
No i wybrał bym raptora na dysk "systemowy" a nie zwykły.
Wyszła teraz 4890 jakoś tak, tylko 300-400zł trza by dołożyć(ale jak brać to coś fajnego).
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
@centurion_94, ile masz kasy?/Do czego ma być komp przeznaczony/gdzie masz zamiar kupować? (proponuję esc.pl)
co do dokładania do hd4890 - nie opłacalne, 4890 to podkręcony hd4870... a chodzi po ~1200zł.
co do dokładania do hd4890 - nie opłacalne, 4890 to podkręcony hd4870... a chodzi po ~1200zł.
SEAGATE dysk kupuj są wydajniesze wporównaniu do ceny no i nie bierz dysk pod względem pojemności tylko wydajności lepiej miec dysk o mniejszej pojemności o dużej ilości pamięci cache np. 32 MB i o krótkim czasie wyszukiwania i dużym transferze wewnetrznym i zewnętrzym ja tak przynajmniej zrobiłem, za tą samą cenę miałem do wyboru dysk 500 i 250 który był o połowe wydajnieszy niż dysk o pojemności 500 GB. Co do procesora to ja mam Quad'a 6600 2.4 GHz podkręconego do 3.1 GHz i w ogóle mi się nie grzeje tylko mam z wentylatorem 12cm, ale myśle że na intelowskim nie byłoby nawet przegrzania, jeśli myślisz o przyszłości bierz 4 rdzeniowy. Co do pamięci to tak jak popszednie posty lepiej wziąść 512MB o lepszej wydajności np. DDR5 i rdzeniu o większej częstotliwości, chyba że myślisz że tą karte g. 1Gb podkręcisz ale nie sądzę żeby ArmA II na tyle żrzerała kartę graficzną. Co do Ram dobry wybór tylko sprawdz jakie mają tymingi (opóźnienie) czym mniejsze tym lepsze, najlepiej tymingi o wartości 4 5 albo 7. Warto jednak pomyśleć czy nie lepiej byłoby zastanowić się nad DDR3 ale to już zależy ile masz kasy bo nie tyle co DDR3 jak i również płytę główna która je obsługuje, ale jak na dzień dzisiejszym 1066MHz na DDR2 wystarczy ja mam 800MHz i nie narzekam.
Abstrahując od zazwyczaj słabszej pamięci 1GB w stosunku do 512MB, uważam, że 512MB na karcie graficznej to minimum w armie.
Często widzę ilość wolnej pamięci poniżej 100MB, ale prawdopodobnie system stale usuwa/doczytuje tekstury/geometrię, by utrzymać zapas.
Zresztą przy 100MB wolnego łatwo o fragmentację.
To wszystko kosztuje moc obliczeniową.
512MB to za mało na optymalną konfigurację.
Często widzę ilość wolnej pamięci poniżej 100MB, ale prawdopodobnie system stale usuwa/doczytuje tekstury/geometrię, by utrzymać zapas.
Zresztą przy 100MB wolnego łatwo o fragmentację.
To wszystko kosztuje moc obliczeniową.
512MB to za mało na optymalną konfigurację.
Fox - nie mi tu wypada zwracać uwagę, bo od tego są Moderatorzy.... Ciężko się jednak powstrzymać ...
INTERPUNKCJA GOŚCIU !!!
Bez znaków interpunkcyjnych Twoje wypowiedzi to bełkot...
INTERPUNKCJA GOŚCIU !!!
@Maćko a to polska tylko
gdzie za nowość ostro zdzierają z ludzi.
Cena z tego co wiem miała być na poziomie 1k ale jak zwykle chcą zarobić.
Biorąc pod uwagę moją cenę warto, ale jak ma dać 1200 to nie.
@FOX-PL* z chęciom się dowiem co to za dysk że jest 2x szybszy a tylko 2x mniejszy?
I 32MB bufora szału nie robią, raczej mały ale jakiś tam przyrost jest.

Cena z tego co wiem miała być na poziomie 1k ale jak zwykle chcą zarobić.
Biorąc pod uwagę moją cenę warto, ale jak ma dać 1200 to nie.
@FOX-PL* z chęciom się dowiem co to za dysk że jest 2x szybszy a tylko 2x mniejszy?
I 32MB bufora szału nie robią, raczej mały ale jakiś tam przyrost jest.
Słuchaj no gościu może rzeczywiście gdzieś brak kilku znaków interpunkcyjnych, ale jesli już to wypowiedz jest zrozumiała, jeśli jednak masz z tym problem to oznacza, że musisz wrócić do szkoły i trochę poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem.MaxiKaaz pisze:Fox - nie mi tu wypada zwracać uwagę, bo od tego są Moderatorzy.... Ciężko się jednak powstrzymać ...
INTERPUNKCJA GOŚCIU !!!
Co do niezrozumiałych postów z brakiem interpunkcji to widziałem juz nie jeden post więc jak już piszesz w tym temacie to napisz coś co jest z nim związane np. czy konfiguracja kompa jest ok czy też nie jest ok. Takie proste zdanie ale najwyraźniej nie stać cię na trochę bardzieje inteligętną wypowiedź.
-
- ID Steam:
No w sumie to mam jakoś 2800zł, ale jakbym wyciągnął do brata to by było 4000 zł. Wolę raczej za swoje ale z piecykiem za 4k to by była "ostra jazda bez trzymanki" 

- Rafael3D
- ID Steam:
- Numer GG: 11844
herezje.
HD - chcesz mieć ciszę i wydajność większą niż Seagate- bierz Samsunga T1. Jeszcze większą wydajność - Raptor (ale głośny jest jak diabeł)
Grafika - faktycznie od kilku dni można kupić 4890, w kraju w którym mieszkam wersja 1 GB kosztuje tyle samo albo i mniej co 4870 z 512 MB (w Pl oczywiście o 20-40% drożej)
http://www.ebuyer.com/search?limit=50&s ... low&page=1
i nie jest to tylko "podkręcony" 4870 - vide test: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=testy ... on_hd_4890
Co do ilości rdzeni: na forum BISu jest kilka wątków o tym, iż szczególnie w MP lepszym rozwiązaniem jest posiadanie większego cache procesora (czyli nota bene 4 rdzeniowca z założenia), w dwójce PONOĆ ma być wykorzystanie wielordzeniowości więc... poczytać warto przed zakupem.
HD - chcesz mieć ciszę i wydajność większą niż Seagate- bierz Samsunga T1. Jeszcze większą wydajność - Raptor (ale głośny jest jak diabeł)

Grafika - faktycznie od kilku dni można kupić 4890, w kraju w którym mieszkam wersja 1 GB kosztuje tyle samo albo i mniej co 4870 z 512 MB (w Pl oczywiście o 20-40% drożej)
http://www.ebuyer.com/search?limit=50&s ... low&page=1
i nie jest to tylko "podkręcony" 4870 - vide test: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=testy ... on_hd_4890
Co do ilości rdzeni: na forum BISu jest kilka wątków o tym, iż szczególnie w MP lepszym rozwiązaniem jest posiadanie większego cache procesora (czyli nota bene 4 rdzeniowca z założenia), w dwójce PONOĆ ma być wykorzystanie wielordzeniowości więc... poczytać warto przed zakupem.