Poczciwy ECP

OFP - Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, opracowania, poradniki

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
ID gracza: 0
Kontakt:

Poczciwy ECP

Post autor: Robi »

Cleric pisze: Za czasów OFP granie przez Ciebie CTF z permanentnie właczonym ECP stało się normą - do tego stopnia że np. na Mokrej wogóle nie miałes mgły - co irytowało wielokrotnie innych graczy - więc daruj sobie jakiekolwiek osądy na pograniczu moralności - bo Ty akurat nie miałeś nawet zbliżonych utrudnień do tych wszystkich uczciwych którzy widzieli gęstą mgłę. 8O

Owszem używałem ECP i namawiałem wszystkich do używania tegoż modu. Wszyscy którzy z niego korzystali byli bardzo zadowoleni, ponieważ zwiększał on możliwości gry dodając NOWE EFEKTY w grze, a nie pozbawiając ich! Nie usuwał też żadnych obiektów! Dlaczego nie napiszesz, że używając ECP traciłem FPS na koszt lepszych efektów: eksplozji, ognia, dymu, krwi o wielu wspaniałych efektach dźwiękowych nie wspomnę. Chciałem, żeby gra nabrała nowego wymiaru wizualnego i nabierała! Kto choć raz użył ECP, to jestem pewien, że wywarło na nim ogromne wrażenie.
Dodam też, że ECP nie było modem zakazanym.
Nie myl też pojęcia upiększania z upraszczaniem. :?
Proponuję też poczytać o ECP zanim cokolwiek napiszesz. ;)

Jeśli chodzi o mgłę to jest to wyjątkowy przypadek występujący góra w 3-5 mapach i to przeważnie w sieczkach, gdzie prawdopodobnie missionmakerzy użyli jakiegoś scryptu, zamiast najprościej w świecie ograniczyć widoczność. Co do wymienionego scryptu to pod ECP działał on w ten sposób, że nie usuwał mgły, a robił ja aktywną. Przemieszczała się - raz była gęstsza, a raz rzadsza, ale była podczas całej rozgrywki!

Reasumując:
Wcale nie czuję się winny używając modu, który upiększał grę, a nie upraszczał!. 8)
Nadal twierdzę, że grę należy naprawiać modyfikując istniejące, niż cokolwiek usuwać.
Jeśli chciałeś mi dosunąć tym o moralności dając za przykład Mokrą to nie zabłysnąłeś - bardziej się postaraj. :mrgreen:
No chyba, że tak bardzo brakuje Ci strzelania w biegu "z biodra" - wtedy Mokra to strzał w 10! ;)

Pozdrówko
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!
Awatar użytkownika
Cleric
ID Steam:
Kontakt:

Re: Sahrani no-grass

Post autor: Cleric »

Robi naprawdę jesteś takim laikiem (żeby nie powiedzieć noobem) czy tylko udajesz??? a teraz się tylko tłumaczysz ?? 8) :D
niewierzę że rzeczywiście tak jest, prędzej uwierzę że udajesz swoja niewiedzę - bo kazda Twoja teza powyżej jest błędna :mrgreen:
Robi pisze: Owszem używałem ECP.... zwiększał on możliwości gry dodając NOWE EFEKTY w grze, a nie pozbawiając ich

Zmieniał a nie zwiększał możliwości gry - usuwał orginalne elementy dodając w zamian inne (np osobiste apteczki, o wiele lepsze dzwięki słyszalne dokładniej z większej odległości niż w orginalnym OFP oraz całkiem nowe dżwięki w miejscach których wogóle nie było żadnych dzwięków w ofp [np dzwięk ściąganej flagii], dodawał flary przeciw AA do śmigłowca którym latałeś, Dynamic range, odgłosy wołania nieprzyjacielskiego gdy był on w pobliżu itd.itp)
Robi pisze: Dlaczego nie napiszesz, że używając ECP traciłem FPS na koszt lepszych efektów: eksplozji, ognia, dymu, krwi o wielu wspaniałych efektach dźwiękowych nie wspomnę...

A jakiez to utraty FPS?? porównaj sobie orginalne efekty OFP z ECP-owymi to zobaczysz które są bardziej zoptymalizowane, a jak nie wiesz to zrób test na FPS - poza tym na Mokrej lub Bergu na którym cała mapę bez przeszkód widzialeś bez gęstej mgły (podczas gdy inni uczicwi ciebie nie mogli dostrzec),tam nie ma żadnych większysch efektów wybuchowych ogniowych itd i używanie tego jest zwykłym oszukiwaniem..
Robi pisze: Chciałem, żeby gra nabrała nowego wymiaru wizualnego i nabierała! Kto choć raz użył ECP, to jestem pewien, że wywarło na nim ogromne wrażenie.

Jasne że dzięki modyfikacjom ECP (które tez lubie) gra nabiera nowego wymiaru ale należy pamiętać że ECP jest gównie do COOP-ów CTI i SP - do rozgrywek przeciw AI - a nie przeciw żywym graczom -szczególnie podłe jest używanie - wspomaganie się nim - gdy inni sa tego pozbawieni. Wobec graczy jest to zachowanie nie fair. Wszyscy grywali te mapki bez ECP i tylko Ty się wspomagałeś ECP w mapkach CTF C&H. Dlaczego po wejściu na dobry server dostajesz kopa za włączone ECP ??? Bo to jest nie fair względem innych graczy i dobrze o tym wiesz. W momencie gdy nie wszyscy tego używają ECP u jednego gracza staje na pograniczu czitu - zapytaj tych do których waliłeś z końca mapy samemu będąc niewidocznym.
Robi pisze: Dodam też, że ECP nie było modem zakazanym.

Wszystkie ligii zakazywały używania ECP - WSZYSTKIE (ECL, CCL itd.)
Robi pisze: Nie myl też pojęcia upiększania z upraszczaniem. :?

To Ty nie myl nieuczciwego wspomagania w konkretnej sytuacji rozgrywki MP z upiększaniem 8)
Robi pisze: Proponuję też poczytać o ECP zanim cokolwiek napiszesz. ;)

A ja Ci proponuje poczytać o ECS o którym pewnie nie masz pojęcia - a jest to projekt rozwijający ECP - obecnie realizowany i pisany przez moich przyjaciół z Razor Server który mam zaszczyt testować więc daruj mi to o ECP "przedszkolaku" ;) :lol:
Robi pisze: Jeśli chodzi o mgłę to jest to wyjątkowy przypadek występujący góra w 3-5 mapach i to przeważnie w sieczkach...

Akurat na najczęśicej grywalnych ctf jak mokra czy berg - które były praktycznie zawsze rozgrywane (heh jak sobie przyponę narzekania na Ciebie przez wszystkich innych to dziś wydaje się to awet zabawne :P ) - jak to się zawsze dziwnie składało :mrgreen:
Robi pisze: ... że nie usuwał mgły, a robił ja aktywną. Przemieszczała się - raz była gęstsza, a raz rzadsza, ale była podczas całej rozgrywki!

Tak i w praktyce była taka jakby wogóle jej nie było a sprowadzało się do tego że Ty widziałeś wszystkich a inni nie.
Robi pisze: Reasumując:
Wcale nie czuję się winny używając modu, który upiększał grę, a nie upraszczał!. 8)
Nadal twierdzę, że grę należy naprawiać modyfikując istniejące, niż cokolwiek usuwać.
Jeśli chciałeś mi dosunąć tym o moralności dając za przykład Mokrą to nie zabłysnąłeś - bardziej się postaraj.

Reasumując to mnie nie obchodzi czy czujesz się winny i czy cokolwiek wogóle czujesz
jednakże na podstawie faktów o ECP znanych od dawna oraz dyskusji o zastosowaniu ECP w C&H, CTF na rozmaitych forach (również na flashpoint.pl) nie mogę pozostawić bez polemiki tak całkowicie błędnych tez - nie miałem Ci zamiaru dosunąć tylko nie lubię jak ktoś celowo wprowadza innych w bład kierujac się jedynie własnym interesem. :twisted:
ECP w COOP-ach moze stanowić upiększenie ale w C&H oraz CTF jest na pograniczu cheatu
Twoja moralność tez mnie nie obchodzi a że Ciebie coś z tego powodu ukuło to może oznaka że ją jeszcze masz :mrgreen:
Robi pisze: No chyba, że tak bardzo brakuje Ci strzelania w biegu "z biodra" - wtedy Mokra to strzał w 10! ;)

heh na ten temat sensownie napisałem tu http://armedassault.com.pl/viewtopic.ph ... 9&start=22 więc jeśli znajdziesz jakieś merytoryczne argumenty to tam odpowiedź panie "veteran" :D
P.S - rozumiem że to wcześniejsze jest w pełni prawdziwe i wpełnie akceptowalne przez Ciebie :mrgreen: ;) :lol:
I do niczego nie jesteś zmuszony tylko chcesz to wykorzystać znowu bo jako bush/tree - camperowi występowanie trawy w takiej postaci jak dziś jest zupełnie nie na rękę - bo przecież nic nie widzisz leząc w niej a inni Ciebie widzą właściwie z każdej odległości Cool Laughing dostajesz kulke i nawet nie widzisz od kogo - i dobrze że tak jest hehe Mr. Green - bo to właśnie ta wielka realność Army w stosunku do OFP Mr. Green . Była szansa na to że się tego oduczysz ale teraz pójdziesz na łatwizne i sobie wykasujesz trawę Confused

Sayonara :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

Re: Poczciwy ECP

Cleric... wiem, że masz dużo więcej czasu ode mnie, ale na miłość boską... nie mogłeś mniej napisac? :D
Cleric pisze: Robi naprawdę jesteś takim laikiem (żeby nie powiedzieć noobem) czy tylko udajesz??? a teraz się tylko tłumaczysz ?? 8) :D
niewierzę że rzeczywiście tak jest, prędzej uwierzę że udajesz swoja niewiedzę - bo kazda Twoja teza powyżej jest błędna :mrgreen:

Zaczynają się uszczypliwości, co oznacza, że czujesz się zagrożony… :twisted:
Cleric pisze: Zmieniał a nie zwiększał możliwości…

Zwiększał Cleric… z w i ę k s z a ł 8) (nie zapomnij też o "ciut" rozbudowanym edytorze w ECP)
Cleric pisze: …usuwał orginalne elementy dodając w zamian inne (np osobiste apteczki, o wiele lepsze dzwięki słyszalne dokładniej z większej odległości niż w orginalnym OFP…

Nie pisz tak, jakby wszystko zawsze występowało i gość grający z ECP był bardziej wyposażony od zwykłego gracza. To czy dane „dodatki” istniały na mapie zależało od missionmakera, chociaż szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem "osobistej apteczki" w ECP (w packach ECL to tak). Jeśli chodzi o „dźwięki słyszalne dokładniej z większej odległości” to zaliczyłbym to raczej do minusów wprowadzających bardziej zamęt niż jakąkolwiek korzyść. Poza tym z tego co mi się wydaje to wynikało to z błędu w EAX.
Musisz przyznać jeszcze jedno: żeby ECP chodziło w pełnej krasie mod ten musiał być odpalony również na danym serwerze!
Cleric pisze: A jakiez to utraty FPS?? porównaj sobie orginalne efekty OFP z ECP-owymi to zobaczysz które są bardziej zoptymalizowane, a jak nie wiesz to zrób test na FPS - poza tym na Mokrej lub Bergu na którym cała mapę bez przeszkód widzialeś bez gęstej mgły (podczas gdy inni uczicwi ciebie nie mogli dostrzec),tam nie ma żadnych większysch efektów wybuchowych ogniowych itd i używanie tego jest zwykłym oszukiwaniem..

po 1. Nadal odwołujesz się do map, które nazwałbym Twoim pojęciem: „niszowych”. To, że były one popularne nie oznacza, że cały świat OFP kręcił się tylko wokół nich – no chyba, że Twój świat... ;)
po 2. Z tego co wiem, efekt całkowicie znikającej mgły (na tych „popularnych” mapach) można było uzyskać poprzez zastosowanie sterowników Omegi. Różnica pomiędzy mną, a posiadaczami Omeg polegała na tym, że ja wchodziłem na serwer otwarcie z ECP i jeśli zostałem poproszony o wejście bez ECP to tak robiłem.
po 3. Jeśli chodzi o FPS to z własnego doświadczenia wiem, że korzystając z tego modu traciłem na płynności gry kosztem efektów wizualnych. Możesz sobie twierdzić co chcesz i pewnie osoby, które nigdy nie korzystały z ECP uwierzą Ci. Jednak wiele z osób, które korzystały z ECP mówiły otwarcie, że nie grają z tym modem ponieważ spowalnia grę!
Cleric pisze: Wszyscy grywali te mapki bez ECP i tylko Ty się wspomagałeś ECP w mapkach CTF C&H

Wszyscy również widzieli, że wchodzę z ECP – robiłem to jawnie. Ile osób grało np. na zmienionych configach – nie jesteś w stanie ustalić.
Jaką mogę mieć pewność, że Ty grałeś fair? :roll: :twisted: ;)
Cleric pisze: Dlaczego po wejściu na dobry server dostajesz kopa za włączone ECP ???

Ponieważ obsługujący go admini są źle wychowani.
Jak napisałem powyżej, jeśli zostałem poproszony o wejście na serwer bez modu ECP tak też robiłem.
Cleric pisze: W momencie gdy nie wszyscy tego używają ECP u jednego gracza staje na pograniczu czitu - zapytaj tych do których waliłeś z końca mapy samemu będąc niewidocznym.

Nadal krążysz wokół Mokrej i Berga. To nie są dla mnie mapy-wyznaczniki, dzięki którym będę sobie ustawiać grę.
Poza tym zwalasz też całą winę na ECP nie biorąc pod uwagę Omegi.
Cleric pisze: Wszystkie ligii zakazywały używania ECP - WSZYSTKIE (ECL, CCL itd.)

Owszem, dlatego po wyjściu ECL EYE używałem właśnie tegoż modu. Poza tym (żeby uściślić) korzystałem tylko z ECL „1” i to do wyjścia EYE.
Cleric pisze: To Ty nie myl nieuczciwego wspomagania w konkretnej sytuacji rozgrywki MP z upiększaniem 8)

Żeś się czepił tego ECP, jak byś nie wiedział co to naprawdę „nieuczciwe granie”. :twisted:
Cleric pisze: A ja Ci proponuje poczytać o ECS o którym pewnie nie masz pojęcia - a jest to projekt rozwijający ECP - obecnie realizowany i pisany przez moich przyjaciół z Razor Server który mam zaszczyt testować więc daruj mi to o ECP "przedszkolaku" ;) :lol:

po 1. Dlaczego uczestniczysz w kontynuacji czegoś, co nazywasz „nieuczciwym”? :roll: :twisted:
po 2. Nazwanie mnie „przedszkolakiem” znowu wskazuje na to, że czujesz się „zagrożony”. Przecież jest tyle innych sposobów rozładowanie napięcia, niż staranie się dogryźć słownie przeciwnikowi w dyskusji. Wystarczy, że się troszkę postarasz. ;)
Cleric pisze: .. nie lubię jak ktoś celowo wprowadza innych w bład kierujac się jedynie własnym interesem. :twisted:

Nie w prowadzam nikogo w błąd. Mogę jedynie czegoś „niedopowiedzieć”, ale nie skłamać. Nie mam żadnego interesu w tym, żeby Ciebie lub kogoś innego oszukiwać… no bo po co? Jednak Cleric, tak to już jest na tym świecie, że każdy dba przeważnie o swoje interesy - ja też... i Ty również. ;) Może się mylę? :mrgreen:
Cleric pisze: ECP w COOP-ach moze stanowić upiększenie ale w C&H oraz CTF jest na pograniczu cheatu

Jestem innego zdania – Z D E C Y D O W A N I E! 8)
Cleric pisze: Twoja moralność tez mnie nie obchodzi a że Ciebie coś z tego powodu ukuło to może oznaka że ją jeszcze masz :mrgreen:

Ograniczoną, ale w granicach rozsądku. :twisted:
Cleric pisze: ...panie "veteran" :D

Cleric... normalnie nie wiem co napisać :lol: ...ostatnio nikogo tak nie wyprowadziłem z równowagi :D
Z resztą wprawienie Cię w taki stan nie było moim celem :)
To, że wypisujesz podobne rzeczy świadczy tylko o tym, że brakuje Ci konkretnych argumentów. Dotychczas Twoje zagrywki uważałem jako żart, ale Ty naprawdę czujesz się niedowartościowany. :?
Otóż Clelic... jeśli będzie Ci po tym lepiej to chciałem powiedzieć, że bardzo Cię szanuję i nawet lubię (pomimo Twoich zagrywek). Miło mi się gra zarówno z Tobą, jak i przeciwko Tobie. Jesteś naprawdę w porządku! 8)
...i co.. lepiej? :D
Cleric pisze: I do niczego nie jesteś zmuszony tylko chcesz to wykorzystać znowu bo jako bush/tree - camperowi występowanie trawy w takiej postaci jak dziś jest zupełnie nie na rękę - bo przecież nic nie widzisz leząc w niej a inni Ciebie widzą właściwie z każdej odległości Cool Laughing dostajesz kulke i nawet nie widzisz od kogo - i dobrze że tak jest hehe Mr. Green - bo to właśnie ta wielka realność Army w stosunku do OFP Mr. Green . Była szansa na to że się tego oduczysz ale teraz pójdziesz na łatwizne i sobie wykasujesz trawę Confused

Jejku... a ty nadal swoje... :roll:
Stary... qrde... może tak zrozumiesz
Ty lubisz biegać i strzelać „z biodra”, a ja lubię leżeć i strzelać do tych co biegają i strzelają „z biodra”.
Czy widzisz jeszcze jakiś problem? :D
Cleric pisze: Sayonara :)

no. ja tez buźka ;)

ps.
mam olbrzymią prośbę
jeśli będziesz chciał odpowiedzieć, zrób to góra w 5 zdaniach :D
oszczędź mi czytania , ponieważ to ja mam rację 8)
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848

Post autor: Koval »

Wszystkie ligi zakazywały używania jakichkolwiek modów, ponieważ bezproblemowo można było schować czita jeżeli dobrze się orientuję (przynajmniej te szanujące się ligi)
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
Drone
ID Steam:
Numer GG: 4111057

Post autor: Drone »

Koval pisze: Wszystkie ligi zakazywały używania jakichkolwiek modów, ponieważ bezproblemowo można było schować czita jeżeli dobrze się orientuję (przynajmniej te szanujące się ligi)

Dobrze sie orientujesz. Sam pamiętam jak kiedyś podczas gry miałem włączony jakiś modzik (chyba nawet ECP acz mogę sie mylić) w każdym bądź razie miałem zoom w lornetce podczas gdy inni nie mieli. Najlepszy był dialog.

Ktoś : Dron nie widzę go
Ja : To daj zooma !
Ktoś : WTF ?
Ja : To Ty nie masz zooma ? xP

Coś w stylu jednego kolesia który podczas gry w cs'a zarzucił tekstem "Jak to ? To wy tu macie ściany ?" xD
Awatar użytkownika
Cleric
ID Steam:
Kontakt:

Robi.... to nie są uszczypliwości lecz ironia i jednocześnie dezaprobata wyrażana przeze mnie dla Twojej niekompetencji (lub udawaniu jej) w tym o czym piszesz. Nie bądź przewrażliwony na swoim punkcie aż tak bo to tylko niegrożna ironia - więc nie traktuj tego dosłownie "przedszkolaku" "dziadku" czy jak wolisz "Veteranie" :lol: - to nie ma dużego znaczenia - naprawdę. Oddawało jedynie mój stosunek do merytoryczności z jaką próbujesz bronić swojego postępowania i nie myl tego z szacunkiem do Twojej osoby. OK już nie będę używał skoro przyjmujesz to zbyt osobiście i zaczynasz się stresować z tego powdu.

Nie wiem kto z nas ma więcej czasu i jakie to ma tutaj wogóle znaczenie - ja takie polemiki pisze mniejwiecej tak szybko jak Ty czytasz, a może nawet szybciej :) Nie będę się z Tobą sprzeczał już o słowo czy czy ECP zmieniał czy zwiększał mozliwości OFP - w każdym razie sprowadzało się to do uzyskiwania większych oraz innych możliwości w grze. Przy odpalonym ECP ma się przewagę nad graczem nie używającym ECP - i to jest FAKT uznany przez praktycznie całe community MP więc nie ośmieszaj się próbując podważyć ten pogląd bo to tak jakbyś dziś głosił że Ziemia jest płaska. O jakich dodatkach na mapie C&h lub ctf Ty mówisz odnośnie ECP ????????????? Przecież wchodząc jako jedyny z tym modem tylko Ty masz możliwości wykorzystywania jego "bajerów" - masz scrypty których nie posiadają inni i możesz z nich jako jedyny korzystać. Możesz chociazby rzucać granatami przez pół mapy - w przeciwieństwie do innych - możesz korzystać ze świetnej osobistej apteczki po postrzale .... a to że niewiedziałeś o jej istnieniu to nic dziwnego bo jak kampiłeś bez mgły będąc niewidocznym dla innych graczy to nawet nie miałeś szansy na otrzymanie postrzału co było wymagane do użycia apteczki. Wszystkie dzwięki słyszane w ECP z dużo większej odległości niż orginalne bisowskie pomagały w doskonałej orientacji a szczególnie w momencie gdy lezysz w krzaku i czekasz... Wystarczyło że rzuciłeś granat na środek mapy (co przy ECP-owskim długim rzucie granatem było mozliwe) to juz słyszałeś z miejsca przebywania wroga krzyk granade/granata (w zależności po krórej stronie east/west był przeciwnik) który pomagał Ci jego lokalizować w miejscach których mimo to nie mogłes go dostrzec bez mgły. Nie będę już pisał że granaty używane przez Ciebie niedość że leciały dalej to jeszcze były czasowe ( w przeciwieństwie do orginalnych uderzeniowych ) i przeciwnik mógł na nie wchodzić zupełnie jak na miny - dodatkowo Ciebie ewentualne granaty rzucane przez przeciwnika jedynie w 90% ogłuszały na kilka sekund 8)

Jasne że aby się cieszyć w pełni możliwościami ECP na serverze musi się ono na nim znaleźć - ale TYLKO po to by skryptowało zachowanie AI - np płonące załogi tanków, brak deformowania tekstur zniszczonych pojazdów, poddawanie sie AI itd itp. - dlatego właśnie servery dedykowane pod ECP są serverami do COOP-ów. Wykorzystywanie ECP przeciwko żywym graczom na serverze nie mającym ECP jest grą NIE FAIR
Odwoływałem się do tamtych mapek bo na nich szczególnie - aż nadwyraz wyrażnie - było widać jaką przewagę daje Ci zastosowanie ECP w walce przeciw ludziom jego niestosującymi. Ale Twoja przewaga związana z używaniem tego moda była na wszystkich rodzajach map rozgrywanych w każdych warunkach - w nocy np. miałeś o wiele lepszy noktowizor (NV), śmigłowiec którym latałes wyrzucał z siebie flary przeciw AA w momencie zblizania się rakiety ( oczywiście nikt ich nie widział prócz Ciebie ale to już wystarczało aby wszędzie bezpiecznie dolecieć), dynamic range użyty w ECP dawał ci możliwość pozbawiania lufy wszystkich pancerek po 1 strzale AT itd. itp.

Co do spowalniania gry przez ECP to możliwe że na bardzo słabych kompach ze 128 mb ramu mógł on spowalniać gre jak każdy używany dodatkowy mod (addony itd.) ale już przy 256 mb RAM niczego nie spowalniał, poza tym w momencie wyjścia ostatecznego ECP 1.085 Ty napewno nie używałeś nawet 256 mb RAM.

Jasne że częściowo używałeś ECP jawnie - zanim większosć wpadła na to jaką zyskujesz przez użycie ECP przewagę nad nimi mogłeś sobie z nim grać ile chciałeś - tylko Ty miałeś świadomość ile zyskujesz na polu bitwy i dlatego z niego nie rezygnowałeś rezygnowałeś - nie kłóciło się to w żaden sposób z Twoją moralnocią i dopiero po fakcie gdy szydło o możliwościach jakie daje Ci ECP wyszło z worka, zacząłeś (nie bez próśb i nakazów) wychodzić z servera by je wyłączyć. :?
Nie mozna było ustalić ile osób grało na zmienionych konfigach to fakt ale łatwo było można ustalić że właśnie TY grasz na ECP 8) . I nieistotnym jest czy admini na dobrym serverze są źle lub dobrze wychowani - w kazdym razie z ECP nie zagrasz bo to NIEUCZCIWE.

Najbardizej jestem zaskoczony że nie widzisz różnicy między trybami gry coop, c&h, ctf. Wszystkie wrzucasz do jednego worka i uogólniasz pogląd na zastosowane do ich grania ECP. Powtórzę Ci ostatni raz że w COOP-ach ECP jest SUPER, świetnym modem - wręcz bajecznym ale użyty w CTF C&H przyjmuje postać zblizoną do cheatu, - tam staje się nieuczciwy - KPW???
Co do mojej osoby... to nie możesz mieć pewności czy grywałem fair :) może nie bezpodstawnie ludzie rozwijają skrót EC jako Extreme Cheaters :mrgreen: ale możesz mieć przynajmniej 100% pewność że ja w przeciwieństwie do Ciebie nie używałem ECP grając przeciw innym graczom 8)
Czytanie Twoich nieudolnych tłumaczeń jest dla mnie dość zabawne więc o jakim wyprowadzeniu z równowagii piszesz :lol:
Nie wiem co byś musiał napisac aby wogóle ucelować gdzieś w miejsce gdzie jest moja równowaga :lol:
Źle interpretujesz moje ironie które wynikają z humoryzmu tej sytuacji - wiec już ich nie używam abyś znowu nie popełnił błędnej ich interpretacji, i dzięki nim nie zbaczał z tematu, a swój stosunek przedstawiłem jedynie merytorycznie.
To co napisałem to konkretne argumenty a to że tłumaczysz się jak dziecko świadczy o tym że Ty takowych nie masz.
Gdybyś niewiedział to osoby znające temat które mają pojęcie co robiłeś i doskonale wiedzą na czym to polegało mają już swoje zdanie - i to od dawna. Nie musisz mi pisać że mnie szanujesz i lubisz itd. bo ja o tym doskonale wiem i gdyby tak nie było to bym wogóle tu z Tobą nie rozmawiał. Ale nie próbuj tym wymuszac zamknięcia mi ust i nie ujawniania prawdy. To mnie nie obliguje do milczenia -osobiście ja dawno Tobie wybaczyłem i się nie gniewam - ale nie pozwole na takie fałszywe, kłamliwe tłumaczenie (zaistniałego faktu) naginające merytoryczne argumenty dla krycia właściwego nie w pełni fair postępowania.

Robi... rozumiem Ciebie że masz interes w tym aby prawda nie wyszła na jaw i dlatego próbujesz usilnie zaprzeczać lub nie dopowiadać tak aby pozostać czystym ale niestety zapóźno :) Skoro nie chcesz przyznać się do tego jaką przewagę miałeś w nierównej w walce przeciwko innym to Twój problem i możesz sobie z nim żyć, ale nie dementuj prosze prawdy o ECP. Wiedz o tym że niektórzy są w pełni świadomi tego co zyskiwałeś i tego nie zmienisz. Próbujesz nieudolnie temu zaprzeczać ale tym samym poniekąd przyznajesz się do swojej winy - o której na 100% sam jesteś przekonany ale nigdy się do niej do nie przyznasz - tak dla zasady. Dlatego myślę że Twoja upartość powinna mieć w końcu jakieś granice i może kiedyś się przyznasz ze nie postępowałeś w pełni fair. Dziś ludzie dyskutują o WarMod i mają już dylematy - ciekawe co by powiedzieli gdyby oprócz zmiany charakterystyki broni (w ECP cichacze, m16 i ckm-y też były zmienione) dodawał on jeszcze apteczki,rzut granatem na większy dystans, krzyczacych wrogów, nowy NV itd itp. Ty takich dylematów nie miałeś w swoim czasie.

P.S. jeśli będziesz chciał znowu nieudolnie zaprzeczać to nie miej pretensji że odpisuje oraz że tym samym jesteś zmuszony do odpierania prawdziwych zarzutów
P.S.2 a jeśli przyznasz się wreszcie do tego jak było faktycznie - tymsamym przyznając mi pełna rację i ujawniając prawdę - to gratuluje odwagii (mimo że spóźnionej) 8)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Cleric
ID Steam:
Kontakt:

Koval pisze: Wszystkie ligi zakazywały używania jakichkolwiek modów, ponieważ bezproblemowo można było schować czita jeżeli dobrze się orientuję (przynajmniej te szanujące się ligi)

Żadna liga i turniej oparta na addonach nie zakazywała używania modów a własnie nakazywała ich używanie ( ECL, DC2, OTF-KB, turnieje na CCL i OW itd.) ECP był zakazany i niedopuszczonym dodatkowym modem w żadnej z lig.
Schowanie czita przed file checkerem to się odnosi do gier na publicu a nie do lig i turniejów. Są inne reguły na publicach i ligówkach.

NA dobrych serverach publicznych do gry ctf, c&h jest regułą całłkowity zakaz modów (lub możlwiość gry tylko z tym samym modem co na serverze) ze względów :

1. Na niekompatybilność modu z serverem (np. CSLA2.ffur,WGL, fdf) mogącej zachwiać stabilnością servera lub zamykaniem się gry u innych graczy.

2. Ukryciem modyfikacji/cheatów przed file checkerem w modzie.

3. Używaniem modów niestanowiących zagrożenia dla stabilności gry i servera ale powszechnie uważanych za nieuczciwe (np.ECP).
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
shelton
ID Steam: sheltonpol
Numer GG: 1986662
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: shelton »

Hehe, ale rzeźnia... :lol:
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

OK... znalazłem troszkę czasu :)
Przepraszam, że zostawiłem Ciebie Cleric tak, bez odpowiedzi na Twoje nie do końca uzasadnione zarzuty, ale ostatnio byłem troszkę zajęty. Mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe :)

Zacznę od tego, że chyba chciałeś zrobić mi na złość pisząc aż tyle. ...a tak Cię prosiłem... :twisted:
Trudno. Postaram się nie robić takiego wywodu ja Ty z czegoś co było i prawdopodobnie nie wróci. Uważam, że nie jest to warte poświęcenia czasu. Tak, że pozwól, iż nie będę komentował każdego z Twoich zdań, a tylko niektóre.

A więc:
Cleric pisze: Robi.... to nie są uszczypliwości lecz ironia i jednocześnie dezaprobata wyrażana przeze mnie dla Twojej niekompetencji...

Co do Twoich „uszczypliwych ironii” lub „ironicznych uszczypliwości” wyrażających Twoją dezaprobatę w stosunku do moich wypowiedzi chcę oświadczyć, że na pewno nie dotknęły mnie nawet w połowie, w stosunku do intencji piszącego. :P Nie musisz się więc o mnie martwić, ponieważ pisane przez Ciebie słowa bardziej odzwierciedlają Twój stan emocjonalny, niż moje doświadczenia z OFP :P
Poza tym nie wiem, czy słowo „niekompetencja” jest w tym przypadku uzasadnione. Osobiście użyłbym sformułowania: „subiektywne wypowiedzi” - oczywiście, o ile Twoje wypowiedzi są w pełni „obiektywne” :D
Lecimy dalej...
Cleric pisze: Przy odpalonym ECP ma się przewagę nad graczem nie używającym ECP - i to jest FAKT uznany przez praktycznie całe community MP więc nie ośmieszaj się próbując podważyć ten pogląd bo to tak jakbyś dziś głosił że Ziemia jest płaska.

Cleric... proszę Cię... :) Czy jako „doświadczony gracz OFP” (wyczuwasz ripostę do „veterana”? :twisted: ) nie zdążyłeś zauważyć, że osoby chcące uzyskać przewagę nad rywalem nie używały ECP, a całkiem innych „gadżetów”? Nie wiesz przypadkiem dlaczego?
Dla mnie ECP zarówno poprawiał, jak i psuł rozgrywkę, równoważąc się jednocześnie. Jako osoba przedkładająca „ładną grafę i efekty” miałem większe lub mniejsze (z zależności od mapy) kłopoty z płynnością w grze, właśnie dzięki ECP.
Dodatkowo... z jednej strony twierdzisz, że w coopy grało się wyśmienicie (grafa i efekty bajka), z drugiej strony piszesz, że ECP w MP to prawie czit, bo gracz był lepszy od innych: biegał szybciej, rzucał dalej, strzelał celniej, słyszał i rozumiał mowę zwierząt, a oczy miał tak wyśmienite, że widział przyszłość... Skoro wszystko było tak kolorowe, to dlaczego wszyscy nie grali z ECP?
Z tego co pamiętam to spotkałem może z 10-20 osób korzystających z tegoż modu. Może powiesz mi dlaczego?
Twoja teza (jak przypuszczam) będzie brzmieć następująco:
„ECP wyśmienicie nadawał się tylko do coopów. Skoro ludzi grających w coopy było o wiele mniej od tych preferujących sieczki to i wykorzystanie ECL było mniejsze.”
Wyjaśnij mi więc: Skoro ECP było według Ciebie takie niesamowite, dodające oprócz efektów audio/wizualnych dodatkowe możliwości dla grającego z modem, dzięki którym stawał się on wiele lepszy od innych graczy to chyba ECL powinien stać się HITem na salonach CTF, C&H itp. Wcześniej, podczas naszej dyskusji, zaprzeczyłeś moim słowom, że ECP pogarszało płynność gry, więc jeśli według Ciebie ECP zdecydowanie poprawiał FPS to chyba dodatkowy atut, żeby z nim grać.
Acha.. zapomniałem napisać, że do swojej tezy dodasz jeszcze:
„Poza tym wszyscy byli uczciwi oprócz Ciebie – Cziterze! i nie używali ECP.” :D
Cleric pisze: O jakich dodatkach na mapie C&h lub ctf Ty mówisz odnośnie ECP ????????????? Przecież wchodząc jako jedyny z tym modem tylko Ty masz możliwości wykorzystywania jego "bajerów" - masz scrypty których nie posiadają inni i możesz z nich jako jedyny korzystać.

Zaczynam odnosić wrażenie, że rozmawiamy o dwóch różnych aspektach gry.
Żeby dobrze to Tobie uzmysłowić zadam kolejne proste pytanie: Czy zauważyłeś różnicę w mojej grze, kiedy korzystałem z ECL i kiedy nie korzystałem? Dla mnie głównym wyróżnikiem gry z i bez ECP były głównie efekty A/V i tylko dla nich miałem ustawiony mod. W swoich wypowiedziach twierdzisz, że gra z ECP dawała dużą przewagę grającemu z tym modem. Jeśli rzeczywiście tak było, to na pewno podasz mi chociaż przybliżony przykład mojej lepszej gry z ECP i gorszej bez tego modu. „Berg” i „Mokra” nie wchodzą w grę z wiadomych przyczyn - grając bez ECP, ale na Omegach też nikt nie widział mgły! (w ECP mgła była przynajmniej „ruchoma”).
Cleric pisze: Możesz chociazby rzucać granatami przez pół mapy - w przeciwieństwie do innych - możesz korzystać ze świetnej osobistej apteczki po postrzale .... a to że niewiedziałeś o jej istnieniu to nic dziwnego bo jak kampiłeś bez mgły będąc niewidocznym dla innych graczy to nawet nie miałeś szansy na otrzymanie postrzału co było wymagane do użycia apteczki.

1. Wierz mi... tor lotu granatu musiał być wyjątkowo mało zmieniony, skoro nie zwróciłem na to uwagi. Co do rzutów przez „pół mapy” to chyba być niezłym desperatem, żeby się w takie próby bawić. Dla mnie rzuty granatem z ECP, czy bez niego nie różniły się niczym szczególnym.
2. Powtarzam, że o apteczce osobistej nie wiedziałem. Co do kampienia to dla mnie sprawa nie wzbudza żadnej sensacji. OFP tak jak AA to specyficzna gra, która jest (a przynamniej się stara) symulatorem nowoczesnego pola walki. Jak pewnie zauważyłeś na nowoczesny polu walki jest też miejsce dla kampera, no chyba że się mylę. :)
3. „kamper, brak mgły i apteczka” – ciągle odwołujesz się do tych samych map (Berg i Mokra), na których prawdziwe kampienie i tak jest ograniczone. Wymień inne, które dają pole do popisu wszystkim powyższym warunkom.
Cleric pisze: Wszystkie dzwięki słyszane w ECP z dużo większej odległości niż orginalne bisowskie pomagały w doskonałej orientacji a szczególnie w momencie gdy lezysz w krzaku i czekasz... Wystarczyło że rzuciłeś granat na środek mapy (co przy ECP-owskim długim rzucie granatem było mozliwe) to juz słyszałeś z miejsca przebywania wroga krzyk granade/granata (w zależności po krórej stronie east/west był przeciwnik) który pomagał Ci jego lokalizować w miejscach których mimo to nie mogłes go dostrzec bez mgły.

Wiesz co? Ja naprawdę zastanawiam się, czy mówimy o tej samej wersji ECP. „Dzwięki słyszane w ECP z dużo większej odległości [...] pomagały w doskonałej orientacji”? Ty chyba nie wiesz o czy mówisz? Przecież to największa zmora jaka tylko może być! Będąc np. po lewej stronie mapy słyszeć kroki gościa z prawej strony mapy... jak Ty to sobie wyobrażasz? Jaka musiała by być według Ciebie skala dźwięku, żeby rozróżnić kroki gościa zza prawej strony budynku, czy krzaku od kroków gościa z prawej strony mapy np. z 100-200m? Cleric zastanów się nad tym bo to niedorzeczność, a jeśli wymieniasz to jako dodatkowy plus, to ja naprawdę zastanawiam się czy wiesz co piszesz.
Krzyk ad. lecącego granatu był ZAWSZE, niezależnie od tego, czy ktoś był czy go nie było – sprawdź w edytorze! Poza tym tak do końca nie pamiętam, czy był to głos wroga, czy własny, ostrzegający towarzyszy o podjętej decyzji. Faktem jest, że był o zawsze i nikogo nie pomagał lokalizować! :D

No i znowu te granaty lecące na środek mapy... świetnie Cleric... po prostu świetnie :) NO COMENTS!
Cleric pisze: Nie będę już pisał że granaty używane przez Ciebie niedość że leciały dalej...

Już nie pisz... :)
Cleric pisze: ...to jeszcze były czasowe ( w przeciwieństwie do orginalnych uderzeniowych ) i przeciwnik mógł na nie wchodzić zupełnie jak na miny...

Akurat „czasowość” granatów działała w obie strony. I to raczej był plus dla wszystkich niż minus. Mi, osobie która używała ECP, sprawiało raczej trudność. Prawie nigdy nie mogłem trafić w atakujących gości, bo w kampiących to chyba bez znaczenia jakim rzucasz?. Piszesz tak, jak byś nigdy nie grał z ECP. Przecież oryginalne granaty BIS’u były o wiele bardzie przydatne niż ECP’owskie - wybuchały tam gdzie chciałeś. Przy „czasowym” normą było to, że gość zawsze zmieniał kierunek i granat go tylko ranił. Twoje porównanie czasowego działania granatu z miną chyba też nie jest za bardzo trafne. Rzucałeś kiedyś miną? :lol: ...ale tak poważnie: przy minie sukces był zawsze, przy czasowym dużo zależało od szczęścia.
Cleric pisze: dodatkowo Ciebie ewentualne granaty rzucane przez przeciwnika jedynie w 90% ogłuszały na kilka sekund

Oczywiście, że mnie ogłuszały, ale zapomniałeś napisać, że w identycznych okolicznościach człowiekowi grającemu bez ECP granat ten nic nie robił! Cleric... znowu przeinaczasz fakty. Powtarzam: ECP nie tworzył superwojownika, a jedynie upiększał niektóre efekty dodając troszkę realistyczności i piękna!
Przykład:
Wybuch granatu 15-25m, przy tym samym szczęściu:
BIS – NIC
ECP – Kilkunastosekundowe ogłuszenie!
Wybuch granatu w polu rażenia lub postrzał, przy tym samym szczęściu:
BIS – Ranny z możliwością biegu
ECP – Kilkunastosekundowe ogłuszenie, ranny z możliwością biegu!
Wybuch granatu w polu rażenia lub postrzał – opcja śmiertelna:
BIS – Ranny z możliwością czołgania się, po dłuższym czasie śmierć;
ECP – Kilkunastosekundowe ogłuszenie, ranny z możliwością czołgania się, przyspieszony oddech i coraz szybciej migoczący czarny ekran, po dłuższym czasie śmierć;
Cleric wydaje mi się, że piszesz rzeczach, z którymi miałeś małą styczność. Dlaczego ja mam inne doświadczenia z gry ECP niż Ty?

Następnie piszesz o dedykach dla ECP i coopach – ok, zgadzam się.
Znowu, że ECP podczas zwykłej gry to nie fair – ja jak zwykle jestem przeciw. Cały czas twierdzę, że ECP upiększa, a nie upraszcza.
Potem tłumaczysz, dlaczego użyłeś tychże przykładów map, a nie innych – ja rozumiem Cię, ale nadal mapy te nie wywołują we mnie poczucia winy. Nadal przypominam, że ów mapy nie są dla mnie żadnym wyznacznikiem. Są źle zrobione i przy odrobinie chęci (modyfikacja) każdy widziałby mgłę.

Dobra, teraz cytat:
Cleric pisze: Ale Twoja przewaga związana z używaniem tego moda była na wszystkich rodzajach map rozgrywanych w każdych warunkach - w nocy np. miałeś o wiele lepszy noktowizor (NV), śmigłowiec którym latałes wyrzucał z siebie flary przeciw AA w momencie zblizania się rakiety ( oczywiście nikt ich nie widział prócz Ciebie ale to już wystarczało aby wszędzie bezpiecznie dolecieć), dynamic range użyty w ECP dawał ci możliwość pozbawiania lufy wszystkich pancerek po 1 strzale AT itd. itp.

1. „Czysty” NV mylisz z WGL, z drugą odsłoną ECP lub z ECL EYE. Jak już pisałem we wcześniejszych postach – korzystałem tylko z pierwszej „finalnej” wersji ECP i nie przypominam sobie, aby NV był „czysty”.
2. Co do śmigłowców i flar – jak zapewne zdążyłeś zauważyć latałem rzadko i głównie transportowymi. Nie mam pojęcia o czym piszesz. Nie widziałem różnicy pomiędzy lataniem z czy bez ECP.
3. Co do „pozbawiania lufy wszystkich pancerek” – może głupio to zabrzmi, ale znowu nic nie wiem na ten temat. Zawsze starałem się zniszczyć czołg, a nie pozbyć go lufy. :)

Teraz piszesz o płynności gry – nie będę wypowiadał się jak czy o ile mod ten spowalniał grę, bo nie robiłem żadnych testów. Wiem jedno: podczas gry na tych samych detalach z ECP było dużo mniej fps’ów, niż na czystym OFP i to było ZAUWAŻALNE!
Cleric pisze: Jasne że częściowo używałeś ECP jawnie - zanim większosć wpadła na to jaką zyskujesz przez użycie ECP przewagę nad nimi mogłeś sobie z nim grać ile chciałeś...

Wytłumacz mi, jak ECP można było używać „CZĘŚCIOWO JAWNIE”?
Cleric pisze: ... - tylko Ty miałeś świadomość ile zyskujesz na polu bitwy i dlatego z niego nie rezygnowałeś...

1. ...ale też ile tracę.
2. Źle mnie oceniasz – Twoje zarzuty wobec mnie są bezpodstawne!
3. Cleric nie twórz z ECP czitu. Skoro twierdzisz, że ECP był używany przez osoby lubiące coopy, najczęściej równoznaczne z najbardziej urealnioną rozgrywką to zaprzeczasz sam sobie.
Cleric pisze: ...- nie kłóciło się to w żaden sposób z Twoją moralnocią i dopiero po fakcie gdy szydło o możliwościach jakie daje Ci ECP wyszło z worka, zacząłeś (nie bez próśb i nakazów) wychodzić z servera by je wyłączyć.

Cleric, to co piszesz to stek bzdur! Zarzucasz mi opisywanie ECP, w sposób zabezpieczający moje interesy, jednocześnie samemu posuwając się do krytyki mojej moralności. Uważasz, że masz do tego pełne prawo? Wydaje mi się, że nie.
Poza tym, zarzuty jakie wysuwasz wobec mojej osoby świadczą tylko i wyłącznie o ciemnych zakamarkach Twojego jestestwa. Myślę, że nie jesteś osobą mogącą ocenić mnie pod względem mojej moralności i proszę, abyś tego nie robił.
Cleric pisze: Nie mozna było ustalić ile osób grało na zmienionych konfigach to fakt ale łatwo było można ustalić że właśnie TY grasz na ECP.

...a wcześniej piszesz, że „częściowo używałeś ECP jawnie”. To jak w końcu: jawnie, czy nie jawnie?
Cleric pisze: I nieistotnym jest czy admini na dobrym serverze są źle lub dobrze wychowani - w kazdym razie z ECP nie zagrasz bo to NIEUCZCIWE.

Cleric... to, że ECP jest nieuczciwe to tylko pogląd wykreowany przez przeciwników ECP. Ja jako zwolennik ECP byłem całkowicie za jego wprowadzeniem w każdym typie rozgrywek (dlatego cały czas otwarcie o nim mówiłem i z nim grałem). ECP nie było tak popularne, jak na to zasługiwało, nie dlatego, że było nieuczciwe, ale dlatego ponieważ spowalniało płynność gry lub dlatego, że znaczna grupa graczy wolących sieczki nie przepadała za tego typu realnością. Takie jest moje zdanie i nic tego nie zmieni.
Cleric pisze: Najbardizej jestem zaskoczony że nie widzisz różnicy między trybami gry coop, c&h, ctf. Wszystkie wrzucasz do jednego worka i uogólniasz pogląd na zastosowane do ich grania ECP. Powtórzę Ci ostatni raz że w COOP-ach ECP jest SUPER, świetnym modem - wręcz bajecznym ale użyty w CTF C&H przyjmuje postać zblizoną do cheatu, - tam staje się nieuczciwy - KPW???

Uzasadnienie jak wyżej i wyżej i wyżej.
Cleric pisze: Co do mojej osoby... to nie możesz mieć pewności czy grywałem fair może nie bezpodstawnie ludzie rozwijają skrót EC jako Extreme Cheaters ale możesz mieć przynajmniej 100% pewność że ja w przeciwieństwie do Ciebie nie używałem ECP grając przeciw innym graczom

Co do swojej moralności możesz pisać do woli.
Cleric pisze: To co napisałem to konkretne argumenty a to że tłumaczysz się jak dziecko świadczy o tym że Ty takowych nie masz.

Mógłbym dokładnie to samo napisać o Tobie :P
Cleric pisze: Gdybyś niewiedział to osoby znające temat które mają pojęcie co robiłeś i doskonale wiedzą na czym to polegało mają już swoje zdanie - i to od dawna.

Gdybyś nie wiedział jest 5x więcej osób od tych, które Ty mi podasz, znających temat i to na tyle, że im wisiało, czy grałem z ECP, czy nie :)
Osoby te doskonale wiedziały co zyskuję i ile tracę i miały to gdzieś.
Z tego co widzę jesteś jedyny, któremu było to nie na rękę :P
Cleric pisze: Ale nie próbuj tym wymuszac zamknięcia mi ust i nie ujawniania prawdy. To mnie nie obliguje do milczenia -osobiście ja dawno Tobie wybaczyłem i się nie gniewam - ale nie pozwole na takie fałszywe, kłamliwe tłumaczenie (zaistniałego faktu) naginające merytoryczne argumenty dla krycia właściwego nie w pełni fair postępowania.

Cleric... problem polega na tym, że ja przez cały czas i z całą stanowczością twierdzę, że grałem z ECP dla jego piękna, a Ty starasz się udowodnić, że dla Twoich „pseudo czitów”. Równie dobrze mógłbyś oskarżyć (w imię Twojej „prawdy”) jakiegoś gościa o to, że grał za zaniżonych na maxa detalach lub wręcz ze zmienionym configiem i było to nie fair w stosunku do innych graczy, nie przyjmując jednocześnie do wiadomości tego, iż osoba ta rzeczywiście mogła mieć na tyle słaby sprzęt, że jedynie takie rozwiązanie pozwalało jej na płynną grę. Rozumiem Twoje obawy bo odsetek tychże osób był z pewnością niewielki – ale był.
Wszystkie Twoje zarzuty kierowane w moją stronę opierają się jedynie na braku mgły (i to też nie do końca braku) na 2-3 mapach, bo tylko to jest w częściowo udowodnione (częściowo, ponieważ występuje jeszcze opcja Omegi). Czasowość granatów, czy efekty „po postrzale” itp. nie są żadnym wyznacznikiem – można by rozpatrywać zarówno w kategoriach dodatnich jak i ujemnych.
Powtórzę: W moim podejściu do gry nie widziałem, żadnej znaczącej różnicy (oprócz efektów A/V) pomiędzy grą z ECP i bez niego.
I zapytam raz jeszcze: Czy Ty zauważyłeś u mnie zmianę w sposobie gry kiedy grałęm z ECP i bez niego? Czy tylko wykreowałeś w swojej podświadomości pogląd, ze skoro gram z ECP to robię to nie fair?
Jeśli rzeczywiście ECP dawało mi taką przewagę nad innymi graczami to na pewno nie umknęło to Twojej uwadze i zarzucisz mnie zaraz przykładami moich nadzwyczajnych zachowań. :) Tylko proszę... bez Berga i Mokrej. :P

Teraz porównujesz ECP do WarMod. Nie zagłębiałem się w WarMod, więc nie będę się wypowiadał na jego temat. Co do ECP znowu powtórzę, że jedyną znaczną różnice pomiędzy grą z i bez ECP widziałem w efektach A/V.
Cleric pisze: P.S.2 a jeśli przyznasz się wreszcie do tego jak było faktycznie - tymsamym przyznając mi pełna rację i ujawniając prawdę - to gratuluje odwagii (mimo że spóźnionej).

Cleric.. powiedz mi dlaczego mam się przyznawać do korzystania z apteczki czy flar skoro nawet nie wiedziałem o ich istnieniu?
Powiem Ci też, że powoli przestaje mnie interesować, czy mi wierzysz czy nie :)
Jesteś tak uparty w swoich przekonaniach o mojej winie, że nie możesz sobie wyobrazić jak mogłem grać z ECP tylko dla A/V, mając (teoretycznie) dodatkowe „atuty” i ich nie wykorzystywać. Otóż powiem Ci, że mogłem.
Jedyne co mogę potwierdzić, jako mniejsze lub większe uproszczenie, to fakt występowania sygnału dźwiękowego w momencie przechwytywania flagi. Jednak podczas gry CTF przeważnie starałem bronić flagi, mając ją jednocześnie cały czas na oku. Dźwięk przechwytywanej flagi był jedynie potwierdzeniem tego o czym i tak wiedziałem. Natomiast w przypadku C&H kontrolowanie flag, poprzez włączanie mapy, było tak częste, że o przechwyceniu flagi dowiadywałeś się raczej z mapy, a nie po usłyszeniu dźwięku.

No to byłoby na tyle.
Na początku postu napisałem, że nie będę robił wywodu, ale analizując To co napisałeś zmieniłem zdanie :)

Pozdrawiam
shelton pisze: Hehe, ale rzeźnia... :lol:

Czemu Shelton? :D
Dyskusja jak każda inna :twisted:
Awatar użytkownika
Diabl0
ID Steam:
Numer GG: 2236900

Post autor: Diabl0 »

Minimalnie wtrącę swoje 3 grosze:

"czysty" NV był w ECL EYE co mnie zawsze mocno dziwiło. O ile większość pozostałych zmian w ECL EYE (dozwolonym ale nie wymaganym w ECL) była kosmetyczna i estetyczna nie zmieniając praktycznie balansu gry pomiędzy EYE a "gołym" OFP to czysty NV dawał olbrzymią przewagę.

O ile dobrze pamiętam w ECP NV miał tylko inny (bardziej realistyczny) sposób zakłóceń.

ECP przy wydajności ówczesnych maszyn IMHO nie miał prawie żadnego wpływu na wydajność. Chyba że na nielicznych już wtedy słabszych maszynach.

Wydaje mi się że brak akceptacji ECP na meczach ligowych wynikał bardziej z "konserwatyzmu" organizatorów i graczy. Większość lig opierała się albo na oryginalnych jednostkach/addonach, albo na niewielkich modyfikacjach. Jedynie był w miarę innowacyjny był ECL udostępniający spory wybór dobrze zbalansowanch broni i ładnie przeteksturowane bronie (oraz świetnego ECL Candy Eye).
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

Diabl0 pisze: ECP przy wydajności ówczesnych maszyn IMHO nie miał prawie żadnego wpływu na wydajność. Chyba że na nielicznych już wtedy słabszych maszynach.

ECP miało wpływ na spadek fps Diabl0... szczególnie w momentach, kiedy na mapie pojawiały się pojazdy. W ECP pojazd płonął i dymił intensywniej i dużo dłużej niż na czystym OFP. Wybuchy pocisków i granatów miały też bogatszą grafikę niż oryginalne.
Diabl0 pisze: Wydaje mi się że brak akceptacji ECP na meczach ligowych wynikał bardziej z "konserwatyzmu" organizatorów i graczy. Większość lig opierała się albo na oryginalnych jednostkach/addonach, albo na niewielkich modyfikacjach. Jedynie był w miarę innowacyjny był ECL udostępniający spory wybór dobrze zbalansowanch broni i ładnie przeteksturowane bronie (oraz świetnego ECL Candy Eye).

Być może Diabl0. Daleki bym był jednak od określania go mianem czitu lub dyskusji nad moralnością osoby, która z niego korzystała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja / FAQ / Singleplayer / Multiplayer / Klany”