Zla nazwa misji i brak briefiengu oraz overviewu.
Moderator: Inkwizytor
Zla nazwa misji i brak briefiengu oraz overviewu.
Witam. Postanowilem zrobić misję na Rahmadi. Ustawiłem jednostki w edytorze itp. jednak problem pojawił się, gdy chciałem dodać briefing i overview. Po pierwsze, w edytorze przy zapisie misji, nazwalem ja prykladowo xxx, ale w folderze z moim profilem misja nazywała się xxx.Intro. Zaznaczam, że zapisałem misję jako misja, a nie intro. Dodatkowo, gdy zrobiłem overview i briefing po spakowaniu do PBO jak również po imporcie z edytora do misji pojedynczych, nie bylo ani 1 z tych rzeczy. Czy ktoś może powiedzieć mi o co w tym chodzi ?
- Matte
- ID Steam:
- Numer GG: 3470353
- ID gracza: 2166020
Re: Zla nazwa misji i brak briefiengu oraz overviewu.
Sprawdz czy pliki mają napewno rozszerzenie "html" albo "htm"
Jestem BIS fanboyem!

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net

FAQ:
Nie za bardzo rozumiem, co napisales.
Intro to jednoczesnie filmik początkowy, ale także rozszerzenie wyspy Rahmadi.
Jesli poczatkowo pracujesz na katalogu misji, np.: misja1.Intro i tu wrzucisz pliki briefing i overview, a nastepnie zapiszesz pod inną nazwą np misja2, to edytor stworzy natychmiast nowy katalog o nazwie misja2.Intro, o ustawieniach z edytora takich samych jak misja1, ale już nie będzie tam tych dodanych plików.
Rada: albo zapisuj domyślnie, a nastepnie sobie zmień nazwę pliku misji .pbo, albo przed otworzeniem tej misji w edytorze zmien nazwe tego folderu na docelową
Intro to jednoczesnie filmik początkowy, ale także rozszerzenie wyspy Rahmadi.
Jesli poczatkowo pracujesz na katalogu misji, np.: misja1.Intro i tu wrzucisz pliki briefing i overview, a nastepnie zapiszesz pod inną nazwą np misja2, to edytor stworzy natychmiast nowy katalog o nazwie misja2.Intro, o ustawieniach z edytora takich samych jak misja1, ale już nie będzie tam tych dodanych plików.
Rada: albo zapisuj domyślnie, a nastepnie sobie zmień nazwę pliku misji .pbo, albo przed otworzeniem tej misji w edytorze zmien nazwe tego folderu na docelową
Ok o tym rozszerzeniu nie wiedzialem, ale to nie zmienia sytuacji. Nie zapisuję tego samego pod inna nazwą, ponieważ nie jest mi to potrzebne. Pracuje na pliku misja1.Intro i do tego samego folderu wrzucam pliki z briefingiem i overveiwem. Chcialem sprawdzić jak to będzie wygladało jendak misja otwiera się odrazu, bez żadnych odpraw itp.
P.S jeśli coś źle zrozumiałem z Twojego posta to mnie popraw.
P.S jeśli coś źle zrozumiałem z Twojego posta to mnie popraw.
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
;] w edytorze tego nie zaobserwujesz. Musisz zapisać misję do pojedynczych, i tam ją odpalić w tedy przed rozpoczęciem gry pojawi się odprawa.
edit:/sorki nie zauważyłem
edit:/sorki nie zauważyłem
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2007, 15:23 przez Maćko, łącznie zmieniany 1 raz.
Maćko... w 1 poście napisałem, że właśnie przy próbie odpalenia misji jako samodzielnej tworzy się problem.
Edit. Cześciowo rozwiązałem problem. Spróbowałem zamienić plik mission.sqs na *.pbo i do takiego pliku wrzućić overview. Podziałało jednak po kliknięciu na graj pojawia się pasek wczytywania, później czarne tło i na tym koniec
P.S mogłby mi ktos podac plik z briefingiem gdzie będzie dokladnie zaznaczone co i gdzie mam wpisać? Na 2 zadania.
Edit. Cześciowo rozwiązałem problem. Spróbowałem zamienić plik mission.sqs na *.pbo i do takiego pliku wrzućić overview. Podziałało jednak po kliknięciu na graj pojawia się pasek wczytywania, później czarne tło i na tym koniec

P.S mogłby mi ktos podac plik z briefingiem gdzie będzie dokladnie zaznaczone co i gdzie mam wpisać? Na 2 zadania.
Do robienia briefingow uzyj programu ArmA Edit - http://www.armedassault.info/index.php? ... ties&id=10
Do folderu xxx.Intro wrzuc pliki ovierview.html i briefing.html i z poziomu edytora zapisz misje do Misji Pojedynczych. Potem odpal ją z menu normalnie, bo z edytora mozesz najwyzej podejrzec czesc wlasciwa bez briefingu.
Do folderu xxx.Intro wrzuc pliki ovierview.html i briefing.html i z poziomu edytora zapisz misje do Misji Pojedynczych. Potem odpal ją z menu normalnie, bo z edytora mozesz najwyzej podejrzec czesc wlasciwa bez briefingu.
- Matte
- ID Steam:
- Numer GG: 3470353
- ID gracza: 2166020
NIE prawda! Trzymając SHIFT i wybierając podgląd można uzyskać dostęp do briefingu ^-^Do folderu xxx.Intro wrzuc pliki ovierview.html i briefing.html i z poziomu edytora zapisz misje do Misji Pojedynczych. Potem odpal ją z menu normalnie, bo z edytora mozesz najwyzej podejrzec czesc wlasciwa bez briefingu.
Jestem BIS fanboyem!

FAQ:

FAQ:
Nie no ok jakoś już do tego doszedłem ale mam jedno pytanie. Czy jak spakuje plik do pbo programem MakePBO mozliwe jest żeby w misji był briefing i overview bez umieszczania obu tych plików razem z plikiem misji w folderze z misjami pojedynczymi ?
edit: czy jest jakis sposób na utworznie grupy pilotów AI (4) aby wsiedli do 2 helikopterów i gdzieś polecieli? Do tej pory robiłem to w ten sposób, że ustawiałem 2 oddzielne grupy, kazałem wsiaść im do odpowiednich maszyn, a następnie jednej z grup ustawiałem waypoint "dołacz" na ktoregoś z pilotów innej grupy.
P.S czy jest jakiś skrypt aby rozpoznać czy np żadnego żywego wroga nie ma już w jakimś obrębie ? Chodzi mi o to żeby helikptery wracały do bazy po zniszczniu wszytskich jednostek pancernych, a nestępnie po moim wkroczeniu na jakis teren misja kończyła się gdy zlikwiduje wszyskich wrogów.
edit: czy jest jakis sposób na utworznie grupy pilotów AI (4) aby wsiedli do 2 helikopterów i gdzieś polecieli? Do tej pory robiłem to w ten sposób, że ustawiałem 2 oddzielne grupy, kazałem wsiaść im do odpowiednich maszyn, a następnie jednej z grup ustawiałem waypoint "dołacz" na ktoregoś z pilotów innej grupy.
P.S czy jest jakiś skrypt aby rozpoznać czy np żadnego żywego wroga nie ma już w jakimś obrębie ? Chodzi mi o to żeby helikptery wracały do bazy po zniszczniu wszytskich jednostek pancernych, a nestępnie po moim wkroczeniu na jakis teren misja kończyła się gdy zlikwiduje wszyskich wrogów.
Sory za post pod postem ale w innej sytuacji chyba nikt by mi już nie odpisał
Naprawde potrzebuje odpowiedzi na te pytania bo nie moge kontunułować prac nad moją misja
Jestem wielkim amatorem bo to mój pierwszy "poważny" projekt. Z powodu tego ze nie dziala forum center.pl jestem zmuszony truć wam tutaj. Prosze o odpowiedź!

Nie.Czy jak spakuje plik do pbo programem MakePBO mozliwe jest żeby w misji był briefing i overview bez umieszczania obu tych plików razem z plikiem misji w folderze z misjami pojedynczymi ?
Rozstaw dwie Cobry i daj waypoint "Wsiądź do najbliższego".czy jest jakis sposób na utworznie grupy pilotów AI (4) aby wsiedli do 2 helikopterów i gdzieś polecieli? Do tej pory robiłem to w ten sposób, że ustawiałem 2 oddzielne grupy, kazałem wsiaść im do odpowiednich maszyn, a następnie jednej z grup ustawiałem waypoint "dołacz" na ktoregoś z pilotów innej grupy.
1. Wyzwalacz---->Wschód/Zachód------>Nieobecnyczy jest jakiś skrypt aby rozpoznać czy np żadnego żywego wroga nie ma już w jakimś obrębie ? Chodzi mi o to żeby helikptery wracały do bazy po zniszczniu wszytskich jednostek pancernych, a nestępnie po moim wkroczeniu na jakis teren misja kończyła się gdy zlikwiduje wszyskich wrogów.
Potem w polu aktywacji wpisz np. nieobecni=true i w waypoincie w warunku wpisz "nieobecni" (bez cudzyslowia).
2. Dla gracza: ustaw dowolny wyzwalacz i Zachód/Wschód obecny (w zaleznosci po ktorej stronie grasz) oraz w warunku xxx in thislist, gdzie xxx to nazwa jednostki.