10. Jaka będzie cena?
11. Czy w dodatku QG możemy liczyć na to iż dostaniemy też w nim narzędzia?
12. Czy możliwym jest dodanie do QG przedsmaku dodatku który ma przenieść stare dobre OFP do ArmA - Cold War Rearmed?
13. Będą jakieś nowe animacje? W OFP było ich pełno i można było je wykorzystać do zbudowania klimatu misji, chociażby podczas intra. W ArmA brakuje porządnych animacji siedzenia na krześle czy może rozmowy siedzącego na krześle lub też pokazywania czegoś na mapie. Armed Assault jest naprawde bardzo ubogie w animacje, a posługując się animation view'erem i przyglądając się różnym animacjom biegu, czy też przeładowania (nazwy są zbyt długie, nie jestem w stanie ich podać, ktoby to spamiętał?) i osobiście doszedłem do wniosku, że więszkość o ile nie wszytkie są takie same. Po co w grze tony takich samych animacji o innych nazwach?
14. Co z kampanią? Wyczytałem gdzieś iż kampania z QG miała być już od początku w Armed Assault, a ta która obecnie jest robi za zwyczajną zapchaj-dziurę.
15. Czy zostaną wprowadzone jakieś ulepszenia w edytorze misji? Może coś na wzór RTE, to naprawde ułatwi fanów tworzenie misji i tym samym powstanie ich owiele więcej, a jestem przekonany, że misje będą dobre.
16. Skoro już o edytorze mowa. Co z "pustymi" komendami? W ArmA jest wiele komend z OFP które działają i nie wyrzucają błędów, ale są "puste", czyli nic się nie dzieje. Pamiętam, że w Resistance podczas jednego z filmików (na początku i na końcu, zdaje się Face to Face), gdzie komendą Bomb = "Bomb" GetPos Ural; Bomb SetDammage 1 (nie pamiętam dokładnie komandy, ale chyba tak to szło) można było stworzć bombę która wybuchła kiedy się ją uszkodziło. Oczywiście w ArmA też to działa, ale problem pojawia się kiedy chcemy zasymulować ostrzał artyleryjski, wpiszując zamiast "Bomb" np. "Heat120", w OFP działało to bez zarzutu, a w ArmA niechce. A to nie jedna "pusta" komenda.
17. Optymalizacja? To słowo rzuca się chyba każdemu z fanów na usta. Owszem wyszły patche takie jak 1.08 czy niższe i coś tam poprawiały. Dlaczego coś tam? Ano dlatego, że (np. w moim przypadku) kiedy patch 1.05 działał u mnie najzupełniej normalnie, bez lagów, bez zacinek, bez zwiech, to innym wszystko kuźlowało. Nadszedł patch 1.08 - wszyscy byli w niebo wzięci polepszoną wydajnością i końcem CTD. A u mnie jest na odwrót. Czy to możliwe, że patche jak i sama ArmA (o tym są juz legendy) działają na każdym komputerze inaczej, choćby dwa komputery miały tą samą konfiguracje? Czy to możliwe, że ArmA jest pierwszą na świecie najrealistyczniejszą sztuczną inteligencją i żyje własnym życiem?

18. Kolejną rzeczą która sama ciśnie się na usta to Multiplayer, a właściwie PunkBuster. Co z cheaterami? TeamKillerami? Idzie temu jakoś zapobiec? Ban IP? Cokolwiek?! Taki jegomość może zniszczyć całą grę a już się zdarzyło, że było 5 na jednym serwerze i nijak ich się pozbyć.
19. Czy zapowiada sie poprawa fizyki? Fizyka w ArmA jest chyba NADAL nieco koślawa. Przykładem moze być 8 ładunków wybuchowych pod czołgiem, który dzięki temu poleci na księżyc. Lub 5 czołgów ustawionych w edytorze w tym samym miejscu nieco od brzegu plaży. Efekt? Wszystkie 5 czołgów wystrzeliwuje w góre jak rakieta i przelatuje przez całą Rahmadi... Nowi rodzaj broni? Chyba niee... Kolejnym przykładem może być niezniszczalny UAZ. Kiedy to położymy jeden ładunek wybuchowy na moście, a on ponim przejedzie, a bomba zostanie zdetonowana z małym opóźnieniem, tak aby UAZ był nieco za bombą, samochód dostaje turbo-hiper-mega-doładowanie-nitro i można przelecieć z mostu obok Bagango aż do połowy sahrani (SPRAWDZIŁEM! Trudne to, ale możliwe).
20. Co z AI? Nadal jest nieco głupawe i nie radzi sobie w budynkach, nie chodzi po poboczu drogi, czasami się blokuje. CZASAMI jest gorzej niż w OFP. To w końcu żołnierze w ArmA mają "żyć" a nie ArmA, która żyje własnym życiem.