Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt

Post autor: alepasztet »

Nie ma to jak skakac sobie do gardel z powodu kart graficznych. :mrgreen: No ale mant3z faktycznie potrafi w bardzo dobrym stylu prowadzic dyskusje - wysmiewac...
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Post autor: mant3z »

Ma się tego skill'a co nie? Ciałko też mam zajebiste :lol:
Mów mi milordzie łapserdaku!
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Post autor: alepasztet »

Stary jestes a...
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Marqz
ID Steam:

Post autor: Marqz »

SiD stresuje Quada OCCT Perestroiką 0,5 h test. Standard taktowanie 2,4 mam 56 C na 2 rdzeniach i 50 C na pozostałych. Nie za dużo jak na Mugena ? Może coś schrzaniłem przy instalce (pasta ?). Możesz podbić na krótką bajerkę na GG:13814412 żeby tu nie offtopować ? Thx
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: Trance »

Fakt faktem, ATI się mocniej grzeją, ale w niczym to nie przeszkadza, no moze nie ma takiej idealnej ciszy, ale różnica w cenach kart nVidii i ATI jest czasem śmieszna, tzn karty absolutnie porównywalnych jakości i osiągów różnią się baaardzo ceną, na niekorzyśc nVidii, dlatego jestem dumnym użytkownikiem ATI i nie bede w najblizszej przyszlosci kupował nic ze stajni nVidii :).
Obrazek
SiD
ID Steam:

Post autor: SiD »

Prawdopodobnie źle nałożona/zanieczyszczona. Nie ma sensu ze mną rozmawiać na gg, bo nie jestem specem od OC. Nie przewija się u mnie w domu tona hardware-u i sam podkręcam tylko gdy muszę. Olej ten program i odpal z odpowiednią koligacją dwa Orthosy lub najnowszy Prime95. te rozróżnienie temperatur na rdzenie to o kant dupy rozbić. Poprawną temperaturę pokazuje oprogramowanie od płyty głównej (żadne coretempy i inne takie). Mój Q8200 2,33@3GHz w stresie po godzinie ma 52 stopnie. W spoczynku 29 (pamiętając, że mnożnik wskakuje z 7 na 6 wówczas i działa z 2,5GHz). Mój Freezer XTreme jest porównywalny wydajnościowo do Mugena (może nawet ciut lepiej dla Mugena?). OCCT zawyża mi temperaturę o kilkanaście stopni, kompletnie z dupy, bo śmieszne jakby procek w idle na dobrym chłodzeniu miał ponad 45stopni, szczególnie, że mój procesor już w kategorii 45nm i ma być właśnie cichym zimnym draniem. Pamiętaj, to że mi zawyża o kilkanaście stopni nie znaczy, że tobie również. Sprawdź oprogramowaniem dołączonym do twojej płyty głównej. Powodzenia.
To tyle w temacie OC.

Trance - cenowa różnica między GTX260 a HD4870 jest znikoma.
Obrazek Obrazek :cfog Obrazek
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Post autor: FOX-PL* »

Mój Q6600 G0 z oc 3.02GHz ma w spoczynku 33 stopnie na ArmA 2 nie przekracza 50 może przy mocniejszej karcie graficznej miałby więcej do roboty :D, chłodzenie mam PENTAGRAM FREEZONE HP-120 AlCu Vertical P 7014. Fakt faktem w kompie mam 3 wentylatory 12cm (1x12v i 2x5V) i jeden 13cm (1x12V) :D i obudowe bigtower Zalman GS1000 może dlatego mam trochę mniejszą temperature. Ale i tak mi się wydaje Marqz, że masz za wysoką temperature albo lipna pasta i warto ją wymienić albo ten wentylator na Mugenie jest zbyt słaby 1300 obrotów i tylko 26,5 CFM trochę mało jak za taką cenę aczkolwiek radiator niezły może warto coś zrobić z wentylatorem (spróbuj podpiąć wentylator typowo pod 12V do zasilacza, możliwe że płyta główna daje zbyt słabe napięcie). Jeśli to ci nie pomoże, a chcesz robić OC to albo wymiana radiatora albo przykręć wentylator w inne miejsce, a do procka kup lepszy.
SiD
ID Steam:

Doszukujesz się słabej wydajności wiatraka Scythe Mugena? :roll:
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Tak, jak dla mnie ten wentylatorek jest zbyt słaby na tak obszerny radiator który posiada aż 10 heatpipe'ów. Niski przepływ może ograniczać rozproszeniu ciepłego powietrza chociaż moim zdaniem taki radiator powinien idealnie spełniać swoją pracę.

Wada pewnie tkwi w napięciu wentylatora, który nie pracuje na maksymalnych obrotach. Problemem może być zbyt słaby wiatraczek albo Marqz źle nałożył paste (która też może być lipna) lub nawet to, że cieplo wydostające się z radiatora nie ma ujścia po za obudowe, kiepska wentylacja stacji.
SiD
ID Steam:

Ale Scythe Mugen to zdaje się jeden z najwydajniejszych chłodzików na rynku i wciąga nawet twojego Pentagrama (i pewnie również mojego Freezera Xtreme)?
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Thermalright TRUE Black albo Copper 120, Ultra, Noctua NH-U9B to tylko niektóre chłodziwa, które sa o niebo lepsze od Scythe nie zawsze trza wierzyć producentom (zauważ ile na rynku masz rodzaji Scythe). Nie zawsze firma która robi tylko chłodzenia jest jedną z lepszych. Jedno tylko mnie zastanawia czy Marqz ma Mugena 1 czy 2 róznica nie wielka ale może mieć jakieś znaczenie. Ja tam na swojego Pentagrama nie narzekam, chodzi cichutko i rewelacyjnie odprowadza ciepło, czasem wystarczy zastosować inny wentylatorek niż daje producent, a wtedy osiągi są dużo lepsze (oczywiście liczą się również dB 8) ).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”