Konfiguracja kompa

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HAVOC
ID Steam:

Re: Konfiguracja kompa

Post autor: HAVOC »

Naprawdę sądzisz, że półroczna karta pójdzie za 700...
Ostatnio zmieniony 24 lipca 2007, 14:06 przez HAVOC, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

Gdzie Ty widzisz, że ma pół roku? :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
HAVOC
ID Steam:

Post autor: HAVOC »

Fakt, mój błąd, co nie zmienia faktu, że wątpliwe jest by poszła za 700.
Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Ale spróbować nigdy nie zaszkodzi, 7900GTO już się "skończyły", a taka okazja jak ta się szybko nie trafi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: Trance »

Panowie mam pytanko... bo sobie oglądam własnie specyfikacje techniczna płyt głównych i cos mnie zaniepokoiło w płycie Abit KN9. Otóż tam pisze, że jest jakaś magistrala FSB : 400 MHz, a przeglądając sieć dalej zobaczyłem karte Gigabyte'a, o wiele tańszą i pisało, że "częstotliwość magistrali FSB wynosi 2000MHz! :o . Nie wiem, czy to sąpodane dwa rózne zagadnienia, czy karta Abita jest tak spartaczona, czy to ma duzy wpływ itd...
Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

2000Mhz?! Dobre sobie! Te 2000Mhz to nie magistrala FSB (co się tak naprawdę zwie szyną HTT w przypadku AMD a FSB u Intela) tylk szyna HyperTransport, do komunikowania się podzespołów z porcesorem i tak dalej. 400 mhz to maksymalna szyna HTT, którą osiągnie płyta, co jest zawsze troche przegięciem. U mnie po aktualizacjach biosu HTT wejdzie maks na 310 Mhz wyżej nie da rady, może to wina procka. Równe 400 Mhz osiągne DFI Infinity - II czy jak jej tam lub DFI LanParty. Z tego co czytałem oczywiście i widziałem zdjęcią biosów innych userów.
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Radeon, nie mieszaj znow zbytnio ;)

HTT to jest mnoznik magistrali HT u AMD. Teoretycznie specyfikacja mowi o maksymalnej wartosci magistrali HT wynoszacej 400MHz. Mnozac to przez mnoznik HTT (ktory w roznych plytach jest oznaczany jako HTT, HT, HyperTransport, lub LDT) w zakresie od 1 do 5 uzyskuje sie czestotliwosc 2000MHz.
Choc w praktyce roznica pomiedzy tymi wartosciami nie istnieje, zalezy tylko od tego jak nam ja podaja. W rzeczywistosci liczy sie tez tylko czesotliwosc HT bo podbijajac mnoznik nie zyskuje sie praktycznie nic na wydajnosci (lub wzrost jest pomijalnie maly).

U Intela wystepuja podobna zaleznosc pomiedzy faktycznym taktowaniem FSB a efektywna magistrala - tzw. Quad-Band FSB gdzie efektywna wartoscia jest realna wartosc FSB pomnozona x 4.

Ogolnie to wole Intela bo FSB to jednak FSB a rodzina procow Core jest tak genialna ze mimo teoretyczniej przewagi HT nad intelowskim FSB wydajnosc jest sporo wyzsza :) AMD namieszalo nieco wporwadzajac przy procaesorach K8 HTT i HT tak ze nawet w plytach Nvidii pod Intelowski proceosry pojawiaja sie juz mnozniki LDT :?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

A jeśli bym chciał zmienić karte graficzną na o wiele tańszą i obsługującą DX10 GF8600 GT? Możnaby se pograć w ArmA na tym komfortowo? I dlaczego niektorzy twierdza, ze jest to dziadoska karta?

Aha i od razu zapytam, jaki wpływ na wydajność karty graficznej ma szerokość szyny do pamięci? Bo ta podana ma 128 bit bodajże... Ale taktowanie procka i pamieci całkiem ciekawe ;) (600/1600)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:

Post autor: Jerry »

Trance pisze:A jeśli bym chciał zmienić karte graficzną na o wiele tańszą i obsługującą DX10 GF8600 GT? Możnaby se pograć w ArmA na tym komfortowo? I dlaczego niektorzy twierdza, ze jest to dziadoska karta?
Te 8600 to tak, jakbyś do karoserii mercedesa wsadził silnik ze skody favorit powiedzmy :] Obcięta wersja w jednym zdaniu :]
Aha i od razu zapytam, jaki wpływ na wydajność karty graficznej ma szerokość szyny do pamięci? Bo ta podana ma 128 bit bodajże... Ale taktowanie procka i pamieci całkiem ciekawe ;) (600/1600)
Działanie szyny najlepiej obrazuje porównanie jej do ulicy - im szersza, tym większa przepustowość. 128 bit to jak 128 pasów, jeżeli będzie potrzebowało przejechać powiedzmy 2560 samochodów (pakietów danych), zajmie im to dwukrotnie więcej czasu, niż po szynie 256 pasmowej :]
:8bz
Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

256 bit zawsze się przyda, choćby po to jakby pamięc na vga była mordowana niemiłosiernie, wogóle krew, baty, czołgi, ostatnie poty, koty, psy, samoloty, tornada, bomby nuklearne będą po tej karcie latać. No w skrócie to co jerry napisał, ja to rozwinąłem. :)

Co do tego 8600GT... NieeeeeeeeeeEEeeEEEEEEEEEEEEEeeeeeeeeeeeee!
Ta karta to jest przecież śmiech na sali, tak samo jak i inne kastraty z 8800. Rób jak uważasz, nikt nie testował wydajności tej karty pod ArmA, no chyba, ze znajdzie się ktoś na forum BiS, ale jak nie to będziesz pierwszy. Ona jest porównywalna w Dx9 z GeForce7900 i Radeonem X1950Pro i jak to bywa, czasem wyprzedza, czasem łapie gume i zostaje w tyle. Cenowo też niewiele się różnią (CHYBA), a jedyne co ma 8600GT (co też jest parodią samą w sobie) czego nie posiadają dwie pozostałe karty (to i tak na jedno wychodzi) to Dx10 (z którym i tak g***o zrobisz, no chyba, że chcesz poszpanować przed kolegami). Ja bym brał i tak 7900GS dlatego, że mniej problemów ze sterami. :) A jak nie to tego Radeona X1950XTX na allegro co dałem linka.
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Nvidia ma wieksze problemy ze sterami niz ATI - ja bym moze sie szarpnal przy takim budzecie na 8600GT, wkoncu ma zunifikowane shadery i powinna sboie radzic rownie dobrze z ArmĄ w lasach jak i w miastach.

Karta sama w sobie nie jest zla choc wydajnoscia nie grzeszy. Osobiscie czekam az kolega Pit przedstawi nam wyniki z Army na GF8800GTX a kolega Slavko z HD2900XT :) Wtedy bedzie mozna ocenic ktora architektora lepiej radzi sobie w Armie, Nvidii czy ATI.

Wybor karty powinien zalezec tez od tego na jakim systemie chcesz operowac, jak ma to byc Vista to wzialbym jednak cos z DX10 bo karty Nvidii wysmienicie radza sobie z dekodowaniem materialu HD, nie obciazajac prawe wogule proca :D

Osobiscie uwazam ze nie mozna kierowac sie tylko wydajnoscia karty ale i przyszloscia rozwoju oprogramowania.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”