Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]
Moderator: Inkwizytor
- PROCIK
- ID Steam:
- Numer GG: 2542288
- ID gracza: 0
Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]
Noo Fajny tescik, a co to za parametr "Burst Speed"?
Mam taka uwage do pamieci RAM, mialem 4GB i nie bylo zle, ale nie moglem wylaczyc pliku stronicowania bo po jakims czasie grania wyskakiwala mi informacja ze za malo pamieci i nalezy wylaczyc Arme II. Dodalem teraz do 8GB i windows sam wylaczyl plik stronicowania, sama gra mi chodzi plynnie, detale, textury i AA ustawilem na max, klatki mi lekko spadly pomiedzy 25 do 30 ale tak mysle dzieki temu ze windows wiecej buforuje w pamieci RAM te klatki sa bardzo stabilne i nie ma gwaltownych spadkow ponizej 25fps. Do tego drzewa juz tak nie znikaja i nie skacza, lot samolotem to przyjemnosc, tym bardziej ze macham glowa na lewo i prawo.
Mysle ze jak ktos ma procesor 64 bit oplaca sie zainstalowac W7 + 4GB a jeszcze lepiej 8GB. Moze to nie doda FPS ale napewno zwiekszy komfort gry i nie bedzie chwilowych drastycznych spadkow FPS.
Mam taka uwage do pamieci RAM, mialem 4GB i nie bylo zle, ale nie moglem wylaczyc pliku stronicowania bo po jakims czasie grania wyskakiwala mi informacja ze za malo pamieci i nalezy wylaczyc Arme II. Dodalem teraz do 8GB i windows sam wylaczyl plik stronicowania, sama gra mi chodzi plynnie, detale, textury i AA ustawilem na max, klatki mi lekko spadly pomiedzy 25 do 30 ale tak mysle dzieki temu ze windows wiecej buforuje w pamieci RAM te klatki sa bardzo stabilne i nie ma gwaltownych spadkow ponizej 25fps. Do tego drzewa juz tak nie znikaja i nie skacza, lot samolotem to przyjemnosc, tym bardziej ze macham glowa na lewo i prawo.
Mysle ze jak ktos ma procesor 64 bit oplaca sie zainstalowac W7 + 4GB a jeszcze lepiej 8GB. Moze to nie doda FPS ale napewno zwiekszy komfort gry i nie bedzie chwilowych drastycznych spadkow FPS.
- Forrestal
- ID Steam:
- Numer GG: 3201083
- ID gracza: 2006531
- Kontakt:
Efekt placebo? Dodatkowe 4GB ramu Ci nic nie pomoga bo nie masz wiecej ramu na grafie a to jest potrzebne jak juz.
- PROCIK
- ID Steam:
@Forrestal
Ale jestes pewny czy tak domniemasz?
Piszesz ze dodatkowe 4 GB nie pomagaja- wlasnie pomagaja bo nie musze miec pliku stronicowania. Jaki z tego zysk? trzeba by testy porobic. FPS nie przybedzie ale komfort gry wzrasta.
Pewnie ze 4 GB w zupelnosci wystarcza, nawet 2GB ale jak ktos ma mozliwosc i chce to niech zalozy 8GB.
To ze mi wywalalo komunikat jak gralem w Arme II bez pliku stronicowania z 4GB to jest fakt, po zalozeniu 8GB mam wylaczony ten plik stronicowania i gram spokojnie.
W grafice tak, tez potrzeba pamieci ale jak system gromadzi wiecej danych w RAMie to szybciej wczyta do grafiki niz z twardziela.
Zauwazylem ze jak mam wiecej pamieci to gra zajmuje wiecej.
Piszesz ze dodatkowe 4 GB nie pomagaja- wlasnie pomagaja bo nie musze miec pliku stronicowania. Jaki z tego zysk? trzeba by testy porobic. FPS nie przybedzie ale komfort gry wzrasta.
Pewnie ze 4 GB w zupelnosci wystarcza, nawet 2GB ale jak ktos ma mozliwosc i chce to niech zalozy 8GB.
To ze mi wywalalo komunikat jak gralem w Arme II bez pliku stronicowania z 4GB to jest fakt, po zalozeniu 8GB mam wylaczony ten plik stronicowania i gram spokojnie.
W grafice tak, tez potrzeba pamieci ale jak system gromadzi wiecej danych w RAMie to szybciej wczyta do grafiki niz z twardziela.
Zauwazylem ze jak mam wiecej pamieci to gra zajmuje wiecej.
- Forrestal
- ID Steam:
- Numer GG: 3201083
- ID gracza: 2006531
- Kontakt:
Pewny, wszystko co jest wyswietlane na ekranie jest ladowane do pamieci karty graficznej.PROCIK pisze:@Forrestal
W czym Ci przeszkadza plik stronicowania? W wielu przypadkach wylaczenie pliku stronnicowania jest szkodliwe. Ja Ci proponuje przy tych Twoich 8GB Ram zalaczyc plik stronnicowana, chociazby 2GB i pograj troche. Powinienes miec wiecej FPSow.PROCIK pisze:Piszesz ze dodatkowe 4 GB nie pomagaja- wlasnie pomagaja bo nie musze miec pliku stronicowania. Jaki z tego zysk? trzeba by testy porobic. FPS nie przybedzie ale komfort gry wzrasta.
- -=HuNTeR=-
- ID Steam:
- Numer GG: 7474995
- Kontakt:
Core2Duo E6600
2GB DDR2
Radek HD3870
Gra chodzi.. no właśnie, strasznie ciężko, ledwo płynność osiąga, dopiero jak trawy nie ma, to może jest to 22-27fps.
Co w moim przypadku wypadałoby wymienić, by gra była płynna na jak najlepszych ustawieniach?
Podejrzewam, że procesor, ale na jaki? Na socket 775 nie jest zbyt dużo procków, chyba intel już nie robi na ten socket nowych procków.
1. Q9550
2. E8600
Który z nich? Może inny?
2GB DDR2
Radek HD3870
Gra chodzi.. no właśnie, strasznie ciężko, ledwo płynność osiąga, dopiero jak trawy nie ma, to może jest to 22-27fps.
Co w moim przypadku wypadałoby wymienić, by gra była płynna na jak najlepszych ustawieniach?
Podejrzewam, że procesor, ale na jaki? Na socket 775 nie jest zbyt dużo procków, chyba intel już nie robi na ten socket nowych procków.
1. Q9550
2. E8600
Który z nich? Może inny?
- DRIVER
- ID Steam:
- Numer GG: 6869863
bierz 4 rdzenie... Teraz coraz to wiecej gier bedzie wykorzystywać procesory z 4 rdzeniami.... A w Japonii juz ponoc 16-rdzeniowce robia-=HuNTeR=- pisze:Core2Duo E6600
2GB DDR2
Radek HD3870
1. Q9550
2. E8600
Który z nich? Może inny?

Witam Wszystkich!
Mam do Was pytanie czy normalną rzeczą jest spadek wydajności Army II po przejściu na Windows 7 64bit. Do tej pory pracowałem na Windows XP Home Edition Sp3. Wydajność generalnie była dość znośna, zachęcony zachwalaniem przez Was działania gry pod W7 postanowiłem się na niego przerzucić.
Tutaj zaczęły się schody, oczywiście gra wygląda lepiej za sprawą nowego DX ale spadek fps jest dość znaczny. Wyniki w benchmarku wykonanym pod Arma2 również się pogorszyły.
Mój zestaw:
AMD Athlon 64 x2 6000+ 3.00Ghz
Gigabyte GA-M57 SLI S4
OCZ Platinium rev.2 2x1GB Dual
ZOTAC GeForce 8800GT AMP 512mb
Co może być przyczyną tego, że wszyscy notują wzrost wydajności a ja spadek?
Mam do Was pytanie czy normalną rzeczą jest spadek wydajności Army II po przejściu na Windows 7 64bit. Do tej pory pracowałem na Windows XP Home Edition Sp3. Wydajność generalnie była dość znośna, zachęcony zachwalaniem przez Was działania gry pod W7 postanowiłem się na niego przerzucić.
Tutaj zaczęły się schody, oczywiście gra wygląda lepiej za sprawą nowego DX ale spadek fps jest dość znaczny. Wyniki w benchmarku wykonanym pod Arma2 również się pogorszyły.
Mój zestaw:
Gigabyte GA-M57 SLI S4
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
Procesor. W7 jest bardziej zasobożerny niż XP i potrzebuje więcej pamięci i szybszego procesora. Wydajność między XP a W7 owszem wzrasta ale trzeba mieć do tego warunki (szybki CPU i dużo RAM).
- polo
- ID Steam:
- Numer GG: 1257116
1. Q9550
Właśnie ten procesor posiadam i jestem bardzo zadowolony.Tylko jeden minus aktualna cena, ja dałem 620 zł.
1. Q9550
Właśnie ten procesor posiadam i jestem bardzo zadowolony.Tylko jeden minus aktualna cena, ja dałem 620 zł.
Jednym z najlepszych sposobów zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny.
- PROCIK
- ID Steam:
Wszyscy zachwalali poniewaz W7 wiecej buforuje w pamieci podczas grania co poprawia wydajnosc. Haczyk jest taki ze przesiadajac sie na W7 trzeba dodac troche pamieci. Zainstalowales system 64 bit to zainstaluj przynajmniej 4 GB operacyjnej. Sam W7 zajmuje wiécej pamieci niz XP dla tego trzeba wiecej DDR.West pisze:Witam Wszystkich!
Mój zestaw:
Gigabyte GA-M57 SLI S4