Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]

Post autor: mant3z »

Źle się wyraziłem, nie mówię, że się nie da ustawić połączenia sieciowego, obojętnie jakiego. Ustawiłem i Netię i bezprzewodówkę i przez komórkę... ale co z tego jak droga do tego była długa i żmudna, poza tym wydawało się, że jak już ułożyła Ci się w głowie mapa ustawień to po restarcie jak by te opcje które przed chwilą zmieniałeś były w innym miejscu.
Może za dużo mieszałem, tak jak już pisałem walczyłem z tym tylko jeden dzień i było to dawno. Nie potrafię tu przytoczyć żadnych konkretów.

Obawiałem się, że gdy zainstaluje W7 będę miał podobne problemy... a tu miła niespodzianka. Ustawienia są poukładane, intuicyjne i łatwe do skonfigurowania.
Mów mi milordzie łapserdaku!
Awatar użytkownika
rossecki
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: rossecki »

z tymi sieciami zależy jeszcze jaki masz laptop...
Powiem wam tak żeby na ASUSIE ustawić sieć... To można tylko na sztywno (radiówke i kabel) a jeżeli chce się odpalić funkcje automatycznego przydzielania ip to tak..
najpierw dodajemy 2 linie komend w regedicie i potem w msconfigu resetujemy moduł zerowy wifi w nadzieji że w końcu zaskoczy (u mnie to było jakieś 30 razy?)
Karta sieciowa atheros Win Vista 32bit
Na laptopach della (karta atheros, ta sama vista) nie ma żadnych problemów... jak na winxp śmiga...
Czyli to tak naprawde zależy od producenta...
A teraz moje drugie pytanie... Czy ktoś z was wie coś na temat kart graficznych Igma 945 ls?
Bo w tych neetbookach się teraz pojawiły... (osobiście twierdze że to gorsze od igm 950) i dlatego zamiast inwestować w neetbooka chce upolować na allegro jakiegoś używanego della (pentium m 2ghz , 1gb ramu (ddr2 do 2 gb), Grafika 7600Go 80,120 lub 180 gb i uważam że na ten moment jak ktoś chce mieć notebooka do szkoły albo do pracy właśnie taki używany jest idealną konfiguracją!
Obrazek
Arma II najlepsza ;]
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Post autor: FOX-PL* »

Sory pomyliłem się nie softa od usługodawcy tylko program Atheros zapomniałem, że mam Asusa F5 generalnie na lapku go nie uzywam ale na XP musiałem nie wiem z jakiej racji. Natomiast wiem, że są komplikacje odnośnie instalacji modemu Netii na stacjonarnym pod Viste, nie wiem nie ja kombinowałem tylko kumpel więc co tam namieszal albo co było problemem nie wiem ale musiał przejść na XP żeby mu działało sądze, że kolejne braki kompaktybilności z nowszymi systemami.
kebabr
ID Steam:

Post autor: kebabr »

Witam mój komp to :
AMD athlon 64 X2 dual core procesor 6400+ 3,21gb
Pamięc 4 GB 800 CL4
karta grafiki: Geforce 8800 GTS

Mam takie pytanie czy dałoby mi coś gdybym dokupił 2 gb ramu czy raczej nie opłaca się?
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: Maćko »

2GB nic Ci nie da. ArmA 2 nawet nie wykorzystuje w pełni 2GB, a Ty masz 4.
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

Z ArmĄ
Obrazek

Bez Army
Obrazek

Bierze ponad 1GB. Należy nadmienić, że to jest też zależne od programów pracujących w tle. Nie, ArmA ich nie używa, ale jeśli są to zawalają pamięć. Mi Vista 64 bierze 1.35GB, jak widać. Tak czy siak, pamięci nigdy za wiele, ale dokładanie do 4GB jeszcze 2, kiedy i tak się ich nie zapcha, to drobna przesada.
Obrazek
Awatar użytkownika
PROCIK
ID Steam:
Numer GG: 2542288

Post autor: PROCIK »

Witam!
Ja z kolei mam taki dylemat :)
Planuje zakup nowego kompa, przewertowalem forum, wiem prawie wszysko :)
Mimo tego mam dylemat, czy pozostac przy technologii AMD czy przesiasc sie na intela.
Zrobilem przykladowe zestawienie dla obu producentow w zblizonej cenie, nie ma sensu patrzec na intela procesor , ktory kosztuje ponad 900 funtow :o

koszt procka i plyty glownej bez pamieci wacha sie okolo 350 £ dla obu producentow, ponizej podaje specyfikacje

AMD maks jaki moze byc na dzien dzisiejszy
Phenom II 965 3.4 GHz_____________________179£
Asus Crosshair III Formula, AMD 790FX, AM3___140£
________________________________________319£ suma

Intel nie jest maksymalny jaki moze byc ale zestawilem w podobnej cenie
Intel Core 2 Quad Q9400S, 2.667 GHz_________176£
MSI P7N2 DIAMOND, NF790i Ultra 3Way SLI____180£
________________________________________356£ suma

Intel i7 920, 2.66 GHz______________________200£
Asus P6T SE, Intel X58, Sok 1366____________142£
________________________________________342£ suma

Czy mimo mniejszego zegara w Intelach wydajnosc bedzie taka sama jak w Phenomie?
Wiem ze wszystkie zestawy spokojnie poradza sobie z Arma II, tylko co wybrac??
Awatar użytkownika
SaS TrooP
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: SaS TrooP »

Ależ oczywiście, że Intel :)
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

Wybacz SaS TrUp, ale bez jakichkolwiek argumentów przemawiających za intelem, nawet się nie odzywaj.

@Procik
Jeśłi uważasz, że wszystkie zestawy poradzą sobie z ArmA 2, to po prostu wybierz ten, który Ci pasuje lub bardziej się podoba. Jeśli ma być tanio to AMD, jeśli możesz rozrzucać się z kasą to Intel i tyle w tym temacie.
Poza tym nie podałeś nic o karcie graficznej i dokładnych pamięci. Na pamięciach można zaoszczędzić, bo jest całe mnóstwo dobrych i tanich kostek jak np. A-Data. Wówczas możesz sobie dokoptować troche do procesora. A-Daty także dobrze sprawdzają się w OC jeśli chcesz podkręcać, to ogólnie możesz jeszcze zaoszczędzić na procesorze (niższy model, ale z potencjałem OC), ale wtedy płyta główna musi być wybrana specjalnie do celów podkręceniowych. A jak nie chcesz kręcić to A-Daty (DDR3 też mają, jeśli te płyty są na DDR3) też się spiszą.

Wracając do procesorów to krótka piłka:

AMD - taniej
Intel - drożej, niekoniecznie lepiej.
Kwestia gustu, jak jesteś na AMD, to ja bym na Twoim miejscu na AMD został, a jak jesteś ciekaw Intela to złóż sobie kiedyś Intelowską platforme testową.
Wspomniałem jeszcze o DDR3. Z tego co wiem, to procesory AMD nie lubią się z wysokimi timingami, a DDR3 takowe posiadają, więc w tym wypadku Intel będzie lepszym wyborem, jeśli ciągle procesory Intela lubią duże ilości Mhz na pamięciach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Czytałem testy (jak znajde to zalinkuje), że Intel Core i7 przy taktowaniu 2,66 GHz jest zdecydowanie wydajniejszy niz Phenom II X4 955 Be podkręcony do ponad 3,9 GHz.
Biorąc pod uwagę fakt, że Core i7 można bezboleśnie podkręcić na każdej płycie głównej do conajmniej 3,6GHz robi różnicę rzec można, gigantyczną. Fakt, że za takiego Core i7 trzeba dać obecnie 300 zł więcej, ale jak brać sprzęt to już możliwie najlepszy.
Obrazek
Awatar użytkownika
PROCIK
ID Steam:
Numer GG: 2542288

Post autor: PROCIK »

Dziękuję za podpowiedzi :dworship
Może jeszcze ktoś się wypowie, tym czasem szperam po internecie za jakimiś testami i porównaniami tych procesorów.
Grafika na 99% to będzie NVIDIA GTX 275 1792 MB
Pamięci DDR3

@Radeon napisałeś:
"AMD - taniej
Intel - drożej, niekoniecznie lepiej."

Tego się obawiam, nie chcę płacić więcej i mieć tak samo albo nie koniecznie.
Jeśli ktoś gdzieś widział takie testy czy porównania procesorów to proszę o linka, z góry dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”