Konfiguracja kompa

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Re: Konfiguracja kompa

Post autor: Forrestal »

mant3z pisze:Szybszy Loading nie przekłada się na przyrost FPS.
A wlasnie ze sie przeklada na wieksza liczbe fps.

Tego co ponizej nie bede komentowal ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Post autor: mant3z »

Tylko wtedy gdy Ci brakuje ramu.
Mów mi milordzie łapserdaku!
Awatar użytkownika
kondor
ID Steam: Przemek_kondor
Kontakt:

Post autor: kondor »

Arma nie wczytuje wszystkich możliwych obiektów, tekstur itd, które może będą wykorzystane, tylko te, które są potrzebne lub istnieje duże prawdopodobieństwo, że będą potrzebne. Zatem ładowanie z dysku w czasie gry prawie zawsze występuje.
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

mant3z pisze:Tylko wtedy gdy Ci brakuje ramu.
Tak bylo kiedys. Obecne produkcje tak znaczaco wykorzystuja pamiec iz nie ma mozliwosci wczesniejszego zaladowania wszyskiego do pamieci RAM. Wystepuje tzw. streamowanie, co polega na ciaglym odczytywaniu danych z dysku. Jasne sa algorytmy do ladowania wyprzedzeniem jednak nie sa to algorytmy optymalne i zawsze moze cos pojsc nie tak.

Dobry, szybki dysk to bardzo wazny element zestawu kazdego gracza :)
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: Artek3333 »

Ja zmieniłem dysk z Maxtor 160 GB-szybkość 8mb na Maxtor 500GB-szybkość 32mb i nie zauważyłem poprawy w wydajności i wzrostu klatek fps w Armie. Jedynie co odczuwam to szybsze kopiowanie danych :|
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

bo liczby przed MB nie okreslaja predkosci. Predkosc dysku, tj ilosc obrotow talerza na minute (r.p.m). Przewaznie 7200
Obrazek
Awatar użytkownika
pabas
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: pabas »

A ja z podanego wcześniej zestawu komputerowego i dysku Seagate jestem jak narazie bardzo zadowolony. I nie odczuwam w czasie grania żadnego wczytywania danych. Klatki płynne takie jak powinny być :)
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Witam!
Jak co rok o tej porze (w tym roku nieco wczesniej :P ) przychodzi czas na małą modernizację komputera.
Chciałem zapytac specjalistów, którzy przeglądają to forum. Otóż jak wiadomo niedługo wychodzi ArmA2, potem OFP 2, dlatego chce, jezeli jeszcze nie kupic komputera, to chociaz sie nastawic na jakas konkretna konfiguracje.
Dlatego chciałem spytac, który z tych procesorów bedzie (przynajmniej teoretycznie) lepiej zachowywał sie podczas grania ogolnie w gry, ale przede wszystkim pod ArmA 2 i OFP 2:

Intel Core 2 Quad Q9300 (taktowanie 2,5 GHz) czy AMD Phenom II x4 955 3,2GHz.

Cenowo są na podobnym poziomie (blisko 1000 zł), ale liczy sie dla mnie wydajnosc.
Za rady i sugestie - Bóg zapłać!
Obrazek
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Post autor: FOX-PL* »

mant3z pisze:Szybszy Loading nie przekłada się na przyrost FPS.

BTW wszystko poza SEAGATE SUX AT ALL! :D
Chyba nigdy człowieku nie miałeś dysku Seagate, przestańcie wreście wypowiadać się na jakiś temat jesli sugerujecie się opiniami innych, a nie własnymi doświadczeniami i wcale nie musi znaczyć, że jeśli firma była do du.y to jest nadal do du.y.

Ja mam ST3250310NS ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II, cache 32MB, Średni czas dostępu 4.16 ms, Odczyt: 8.5 ms, Zapis: 9.5 ms, Maksymalny transfer Wewnętrzny 1.28 Gb/s, Zewnętrzny 300 Mb/s) i w ogóle nie narzekam zamiast kupować dyski, które mają po 500GB albo 1TB wolałem zainwestować w mniejszy, a wydajniejszy (ważny jest dostęp i transfery) i każdemu to polecam, kto posiada jeszcze drugi dysk twardy w kompie by trzymać różne pierd...

Co do postu Trance, to powiem tyle ja mam Intel Core 2 Quad Q6600 2,4GHz podkręcony dokładnie do 3,03GHz i jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza, że mam wersje G0 czyli tą co sie mniej przegrzewa ważne by mieć o tym świadomość wrazie podręcania. Ogólnie co do 4 rdzeni sprawdza się bardzo przy Vista w wersjach 64bit, no i z pewnością przy Armie II. Co do zegara w Q9300 o taktowaniu 2,5GHz to na dzień dzisiejszy nie jest super rewelacja sam odczułem dużą różnice gdy odpalam Armę na 2,4 a na 3,0 GHz, dlatego pewno przydałoby się podkręcić go do jakiś 3,0/3,3 GHz. Oczywiście nie ma stracha odnośnie Itelowskich procków i ich temperatór w czasie overclocking'u, co różnie można było doświadczyć na AMD gdzie nie zawsze była możliwość kręcenia i stosowania przy okazji zwykłych collerków. Ja bym wybrał Intela ze względu iż programy coraz częściej będą stawiały na ilość rdzeni, a nie na ich wielkość zegara, aczkolwiek AMD też ma tyle samo r.. Wiem jedno w Intelu nie ma się stracha o temperature zwłaszcza przy Core 2 Quad.
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

AMD bierz, to co wyzej Fox-pl napisal to sa niejako bzdury i obecnie chyba najbardziej oplaca sie wziasc Phenoma, no chyba ze masz obecnie platforme na s775. W okolicach 1000 to mozna pomyslec o Core i7 :)
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: Maćko »

Core i7 za 1000zł? :F
MOBO + CPU + RAM ~~ 3000zł jeśli chcemy się przesiadać na Core i7.

Trance, bierz phenoma + nową płytę, w tej chwili to najlepsza opcja biorąc pod uwagę cena/wydajność.
Chyba że sam procesor wtedy Q9300, ale jak już brać quada to coś lepszego...
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”