Konfiguracja kompa
Moderator: Inkwizytor
- Forrestal
- ID Steam:
- Numer GG: 3201083
- ID gracza: 2006531
- Kontakt:
Re: Konfiguracja kompa
Nie mowie o R650 bo tego nawet w planach nie ma. Na mysli mam Radeony HD 2900 Pro i GT. Maja pojawic sie na przelomie wrzesnia i pazdiernika. PRO ma byc wyposazony w 160 (32) zunifikowanych jednostek cieniujących i uzyskac okolo 9tys punktow w 3D Marku 2006.
Cena za PRO ma oscylowac w okolicach 250$.
Cena za PRO ma oscylowac w okolicach 250$.
Panowie, przyszedł czas znowu na zmianę komputera
i znowu mam kilka pytań do obeznanych w temacie, starych wyjadaczy 
Otóż przeglądając stronki z ofertami zauważyłem, że niektore plyty główne maja socket AM2+, czym on sie rozni od zwyklego AM2? I czy opaca sie go brac?
Aha i jezeli chce brac plyte glowna z socketem AM2 (badz AM2+) to na jakim powinna byc ona najlepiej chipsecie?
Z gory dzieki za odpowiedzi, pieniadze przyjda pocztą.

Otóż przeglądając stronki z ofertami zauważyłem, że niektore plyty główne maja socket AM2+, czym on sie rozni od zwyklego AM2? I czy opaca sie go brac?
Aha i jezeli chce brac plyte glowna z socketem AM2 (badz AM2+) to na jakim powinna byc ona najlepiej chipsecie?
Z gory dzieki za odpowiedzi, pieniadze przyjda pocztą.

- Rafael3D
- ID Steam:
- Numer GG: 11844
- ID gracza: 0
podepnę się z kwestią 
Wiadomo iż ArmA NIE KORZYSTA z dobrodziejstw wielojajowości, więc wydajność uzyskuje się jedynie poprzez zastosowanie jak najszybszego procesora, oczywiście o odpowiednio wydajnej architekturze (C2D, Phenom).
Nie natknąłem się nigdzie na żaden benchmark bebechów pod kątem ArmY, co prawda na forum BISu jest wątek o wydajności
http://www.flashpoint1985.com/cgi-bin/i ... 64;t=57902
ale brak testów prędkości działania programu na poszczególnych konfiguracjach, ot po prostu każdy pisze co ustawił i ile klatek mu ciągnie na jego sprzęcie. Żaden z serwisów o hardware również nie porusza kwestii ArmY...
Od kilku dni w sprzedaży dostępna jest bardzo tania i wydajna karta ze stajni ATi - Radek 4850, przebijająca wydajnością 8800GTX i inne cuda nVidii, niejednokrotnie droższe o ponad 100%. Ale - znowu - NIE WIADOMO NIC jak będzie się sprawować z naszą grą.

Wiadomo iż ArmA NIE KORZYSTA z dobrodziejstw wielojajowości, więc wydajność uzyskuje się jedynie poprzez zastosowanie jak najszybszego procesora, oczywiście o odpowiednio wydajnej architekturze (C2D, Phenom).
Nie natknąłem się nigdzie na żaden benchmark bebechów pod kątem ArmY, co prawda na forum BISu jest wątek o wydajności
http://www.flashpoint1985.com/cgi-bin/i ... 64;t=57902
ale brak testów prędkości działania programu na poszczególnych konfiguracjach, ot po prostu każdy pisze co ustawił i ile klatek mu ciągnie na jego sprzęcie. Żaden z serwisów o hardware również nie porusza kwestii ArmY...
Od kilku dni w sprzedaży dostępna jest bardzo tania i wydajna karta ze stajni ATi - Radek 4850, przebijająca wydajnością 8800GTX i inne cuda nVidii, niejednokrotnie droższe o ponad 100%. Ale - znowu - NIE WIADOMO NIC jak będzie się sprawować z naszą grą.
Jaka konfiguracja będzie lepsza (dla komputera pod ArmA, ArmA2 i OFP2)?
AMD Athlon 64 X2 6000+ i płyta główna Asus M3A78-EH
czy
Intel Core 2 Duo E6850 3,0 GHz i płyta główna ASUS P5K SE IP35 S775
?
Oczywiscie biorąc pod uwagę nie tylko wydajność, ale także cene.
Bede bardzo wdzięczny za wypowiedzi.
Pozdrawiam.
AMD Athlon 64 X2 6000+ i płyta główna Asus M3A78-EH
czy
Intel Core 2 Duo E6850 3,0 GHz i płyta główna ASUS P5K SE IP35 S775
?
Oczywiscie biorąc pod uwagę nie tylko wydajność, ale także cene.
Bede bardzo wdzięczny za wypowiedzi.
Pozdrawiam.

- Rafael3D
- ID Steam:
procek E8400 Twoim docelowym, nie E6850 - różnica w cenie AŻ 8PLN
Zapomnij o amd w tym przypadku, niestety, do pięt wydajnościowo nie dorasta C2D - a jeśli tak jak Radeon mówi - pobawić się chcesz w OC - to wybór staje się jeszcze bardziej oczywisty...
E8400 128 funciaków w UK, więc przelicz jako x4 na PLN
X2 6000+ 75 funtów
różnica w cenie jest, ale nie aż tak wielka.

Zapomnij o amd w tym przypadku, niestety, do pięt wydajnościowo nie dorasta C2D - a jeśli tak jak Radeon mówi - pobawić się chcesz w OC - to wybór staje się jeszcze bardziej oczywisty...
E8400 128 funciaków w UK, więc przelicz jako x4 na PLN
X2 6000+ 75 funtów
różnica w cenie jest, ale nie aż tak wielka.
Z tego co widze to E8400 kosztuje 465 zł, E6850 489 zł, jaka jest więc między nimi różnica? (Oprócz ceny i oznaczenia
i ktory jest lepszy?)
No dobra, skoro sie zdecydowałem na C2D, to teraz jaka płyta główna? Ta: ASUS P5K SE IP35 S775 jest dość tania, nada się do czegokolwiek? Chodzi mi o to, żeby możliwie jak najbardziej obciąć cenę.
Aha i jaka karte graficzna proponujecie? Wybrałem Sapphire RADEON HD 3870 512MB DDR4 PCI-E, to będzie dobry wybór?

No dobra, skoro sie zdecydowałem na C2D, to teraz jaka płyta główna? Ta: ASUS P5K SE IP35 S775 jest dość tania, nada się do czegokolwiek? Chodzi mi o to, żeby możliwie jak najbardziej obciąć cenę.
Aha i jaka karte graficzna proponujecie? Wybrałem Sapphire RADEON HD 3870 512MB DDR4 PCI-E, to będzie dobry wybór?

- Rafael3D
- ID Steam:
Jeśli kupować miałbym dziś, to stawiałbym na:Trance pisze:skoro sie zdecydowałem na C2D, to teraz jaka płyta główna? Ta: ASUS P5K SE IP35 S775 jest dość tania, nada się do czegokolwiek?
-Gigabyte GA-P35-S3G iP35
-E8400
-Radek HD4850
Porównanie E8400 do E6850 w Prey:
http://benchit.pl/index.php?test_id=21
8400 ciut szybszy

- ufoman
- ID Steam:
- ID gracza: 40452
- Kontakt:
Mam taka same karta graf. Moge z czystym sumieniem polecic