Konfiguracja kompa

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Konfiguracja kompa

Post autor: Trance »

Polecam płyte główną Asus M2N4-SLI nForce4 :)

Karta graficzna oczywiście Sapphire Radeon X1950XT ;), jak masz zaskurniaki to z 512 MB pamięci ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:

Post autor: Jerry »

Radeon pisze:1.85V to nie za dużo? Niżej nie chodzi? Ale ogólnie to ładnie Ci poszedł ten athlonik. Mój ten sam model leci na 2750 maksymalnie bez żadnych zonków na 1.55, wyżej już musze podnieść napięcie do 1.90V - 2.1V.

U mnie na thermaltake'u (1700RPM, 16dB :mrgreen:) temperatury podobne do Twoich. Stres 35-38*C No-Ster 23-29*C.

@mant3z
Może być. Co do płyt MSI to czytałem, że ostatnio zbyt niestabilne są, ale może się poprawiło. I tak nie kręcisz, to RAM lepiej wziąść 800Mhz na CL4. Co do płyty... Ten DFI jest niczego sobie, chyba nie trzeba go zmieniać. Ale jak MSI wyjdzie Ci taniej i będziesz pewny jego stabilności to bierz. :)

1,95 Jest max. Przy 1,75 czasami miałem problemy ze stabilnością. Dodam tylko, ze ja zawsze mam jakiegoś pecha do "gorących" procków, praktycznie co nie kupię nowego, to osiaga temp. o kilka stopni wyższe, niż przeciętny (oczywiście bez podkręcania)

Własnie na płytce MSI jadę z n570 ultra na pokładzie.

Pamięci 800 CL4 jak do grania ma być komp

@Trance - nForce 4 to chipset co prawda dobry, ale swoje lata już ma

@mant3z wybalansuj procka z grafiką, bo nie ma co szaleć z 5200, jak grafa słabsza będzie
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Post autor: mant3z »

No to co Pasuje do GTO a co pasuje do GS'a?
Mów mi milordzie łapserdaku!
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

@Jerry
No, ale wiesz, te 1.85 to już napięcie ponad dopuszczalne dla procków (1.6). Ale jak nic się nie dzieje dziwnego to dobrze.

@mant3z
Z athlonów jak nie weźmiesz jakiegoś wyżyłowanego na 2500Mhz to IMO karta nie rozwinie skrzydeł. :( Tak więc ten A64 X2 4800+ w zupełności powinien starczyć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:

Radeon pisze:@Jerry
No, ale wiesz, te 1.85 to już napięcie ponad dopuszczalne dla procków (1.6). Ale jak nic się nie dzieje dziwnego to dobrze.
Jak pisałem, dopuszczalny max to 1.95 przez producenta :}

Co do procka to zgadzam sie, coś pokroju 4800+ będzie dobre
:8bz
Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Jerry pisze:
Radeon pisze:@Jerry
Jak pisałem, dopuszczalny max to 1.95 przez producenta :}

Co do procka to zgadzam sie, coś pokroju 4800+ będzie dobre
Jakiś link albo coś? Ja się tylko doszukuje tego co mają w sklepach, a tam mają napisane 1.25 / 1.30 / 1.40 :o
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Jerry, nie ma czegos takiego jak max Vcore dla procesorow ;) Producent gwarantuje prace na nominalnym i tyle.

Mantez co do grafy to zastanowilbym sie nad ATI bo jednak tansze to od GTO a napewno wydajniejsze - mowie o X1950XT. W Armie Ati sie zdecydowanie lepiej spisuje niz Nv. Moge to powiedziec z doswiadczenia.

Co do plyty jak DFI to tylko Lan Party - Infinity to nic ciekawego. Asusna na 570 tez mozna wziasc. A pamieci to lepiej nie Geile - OCZ bym bral albo Corsair, mozna tez naszego rodzimego GoodRAMa - bardzo porzadne kostki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Co do OCZ'ów

DDR2 2048MB 800MHz OCZ Platinum

Obrazek

Mam i nie narzekam (tylko, że 1GB)

DDR2 2048MB 800MHz OCZ Platinum rev 2.0

Obrazek

Druga rewzija tych samych pamięci. Lepsze CL i chyba na lepszych kościach są zbudowane. Ludze sobie chwalą.

DDR2 2048MB 800MHz OCZ Special OPS

Obrazek

Te też niczego sobie. Ale mają CL5, ja jakoś go nie lubie, nie wiem jak inni. ;)

@Forrestal
Czemu myślisz, że ten DFI to nic specjalnego?
Jest też jeszcze chyba taka jedna płytka od EVGA ba 610i chyba, ale nie wiem jak się nazywa i czy NAPEWNO jest na AM2.
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Czemu nie Infinity? Porownywales sobie to kiedys z Lan Party? ;)

Pewnie nie, DFI (dawniej Chaintech) zyskalo slawe plytami Lan Party a te Infinity to taka lzejsza wersja dla mniej zamoznych a soba nic praktycznie nie reprezentuja. Dzialac to dziala ale za mniejsze pieniadze dostaniesz lepsza plyte innej marki.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:

@Forrestal - Zasadniczo producent już nie podaje (choć pamiętam, ze kiedyś coś w ten deseń było podawane na starych prockach), niemniej są programy diagnostyczne, które taką informację umieszczają, wiec na jakiejś podstawie to być musi brane :]

@ Radeon - W wersji o obniżonym napięciu (niski pobór mocy to nazywają)to tak może być, ja mam starszą wersję akurat, wiec u mnie to wyżej sięga, a jak Forrest słusznie zauważył, te podawane na stronach sklepów itp. to wartości fabrycznie gwarantowane

A pamięci Platinum rev. 2.0 moze i fajne, ale CL. 4-4-4-15, podczas gdy w Kingstonach HyperX (2x 1024MB, CL4) albo Geil'ach Ultra (2x 1024MB) CL4 (oba droższe trochę, co oczywiste) mamy już 4-4-4-12 i sam się na te Geily skusze w najbliższych tygodniach najpewniej
:8bz
Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Jerry, ale nie masz żadnego linka do tego Twojego procka?

Co do oczów Rev. 2 CL spokojnie idzie zmienić na 4-4-4-12 i to napewno. Ale wolę nie prorokować :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”