Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt

Post autor: FOX-PL* »

Nie zawsze musi pisać OC, juz o tym się przekonałem, zauważ naprzykład wydanie Asus'a albo Gainward'a albo Gigabyte'a Radka 4870 a zobaczysz, że u niektórych producentów jest niższe taktowanie GPU i RAM lub tez wyzsze i nie pisze wcale OC, hehe nie wiem dlaczego tak jest ale jest.
Nie wiem moim zdaniem może chodzi o kwestie gustu i zaufania. Ja tam GF miałem dawno dawno temu następnie SAPPHIRE Radeona X550. Na dzień dzisiejszy mam GIGABYTE Radeon HD 3850, rewelacja to to nie jest, dlatego zamierzam za może dwa miechy zmienić karte na PALIT GF GTX 260 896 MB DDR3 lub wcześniej spomnianą SAPPHIRE HD 4870 1024 MB DDR5. Trudno mi wybrać bo męczy mnie ta ilość shaderów cena podobna dużej różnicy nie ma ale mam jeszcze czas poznać opinie, zastanowić się i wybrać.
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2009, 12:25 przez FOX-PL*, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Post autor: mant3z »

alepasztet pisze: Ja tez sie zastanawiam, po cholere sie przejmujesz naszymi portfelami...
Niech do Ciebie w koncu dotrze, za i ja i SiD pisalismy o tym, ze nVidia NIE JEST GORSZA od ATi! Kwestia cena/wydajnosc to juz inna dyskusja.
Nie dotrze kolego, nie można być najlepszym nie spełniając trzech warunków jakimi są: jakość, cena i wydajność.
Różnica w jakości już dawno się zatarła, jest to teraz bardziej zależne od podwykonawcy... pozostała więc wydajność i cena.
nVidia tylko tym jest lepsza, że ma swojego króla 295'kę (nie patrząc pod kątem ArmA2). Nic poza tym...
Mów mi milordzie łapserdaku!
Marqz
ID Steam:

Post autor: Marqz »

Nie zawsze musi pisać OC, juz o tym się przekonałem, zauważ naprzykład wydanie Asus'a albo Gainward'a albo Gigabyte'a Radka 4870 a zobaczysz, że u niektórych producentów jest niższe taktowanie GPU i RAM
może, ale wiesz zwiększenie wydajności w przypadku OC uzyskuje się poprzez zwiększenie taktowania rdzenia, pamięci, shaderów. Jeżeli zmniejszyli taktowanie to raczej jest downgrade a może to wynikać z gorszych podzespołów. Jest wolniej i jest taniej. Chociaż u Asus'a w downgradę nie wierzę. Nie wiem OCB z tym ale nie chce mi się szukać. Tak czy siak jak wrócę z pracy to Palit powinien już czekać :D . Zamówiłem we wtorek w zeszłym tyg. jak dzisiaj nieprzyjdzie to ktoś w firmie sprzedającej będzie miał naderwane ucho :evil: Tak czy siak włożę, odpalę Elektrozawodzk i zdam relację.
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Post autor: alepasztet »

mant3z pisze:
alepasztet pisze: Ja tez sie zastanawiam, po cholere sie przejmujesz naszymi portfelami...
Niech do Ciebie w koncu dotrze, za i ja i SiD pisalismy o tym, ze nVidia NIE JEST GORSZA od ATi! Kwestia cena/wydajnosc to juz inna dyskusja.
Nie dotrze kolego, nie można być najlepszym nie spełniając trzech warunków jakimi są: jakość, cena i wydajność.
Różnica w jakości już dawno się zatarła, jest to teraz bardziej zależne od podwykonawcy... pozostała więc wydajność i cena.
nVidia tylko tym jest lepsza, że ma swojego króla 295'kę (nie patrząc pod kątem ArmA2). Nic poza tym...
Nikt nie pisal, ze nVidia jest najlepsza, czy tez lepsza od ATi. Produkty obu firm sa niemal niemal na rowni i kropka.

EOT
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Post autor: mant3z »

alepasztet pisze: Nikt nie pisal, ze nVidia jest najlepsza, czy tez lepsza od ATi. Produkty obu firm sa niemal niemal na rowni i kropka.
EOT
Ja zakończę ze swojej strony tą dyskusję i powiem tylko tyle, że się z Tobą nie mogę zgodzić. :coffee
Mów mi milordzie łapserdaku!
Marqz
ID Steam:

Post autor: Marqz »

Ale weźcie looknijcie na ten test procków wrzucony przez hrysta. Stockowy E8500 i Q600 na gtx 280 który jest porządną i mocną kartą na średnich detalach ma odpowiednio 26 i 25 klatek. To jest minimum płynności w grze. A jak ktoś się nie zna na OC procka i nie umie wykęcić na 3 GHZ to co ? Wniosek taki jak pisałem na początku że niżej ze sprzętem nie ma sensu podchodzić do Army 2 bo będzie męczarnia. Skoro karta ta sama (gtx 280) a róźnice w wydajności między 2,4 ghz i 3,0 takie duże to widać że znowu proc gra pierwsze skrzypce i jest ewentualnie wąskim gardłem z resztą widać to dalej przy tej samej karcie i I7. Procożerne bydle, było tak od Flashpointa i w tym silniku to się nie zmieni. Lepsza karta potrzebna tylko to większej ilości polygonów IMO (bardziej złożone domki i miasta niż w A1, gnaty mają więcej okrągłości np. kolimatory), tekstury jakoś z butów nie wyrywają, równie dobre były w Armie tyle że szadery na gnatach i pojazdach dodane.
eJay
ID Steam:

Post autor: eJay »

Nikt nie wspomniał o tym, że testy były robione na Fillrate 150%, czyli de facto ustawieniach, które masakrują każdy obecny sprzęt. Ustawienie tego na 100% daje i bardzo dobra jakość obrazu i pewnie 2x więcej fps.

Niektórzy tutaj dla 1-2 klatki są gotowi sprzedać sedes i kupić Xmmegahiperultra Cybertron Dżiforsa ZTX z taktami 5000/50666 i 18 GB pamieci.
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Maćko »

a ustawcie sobie wypełnianie na 200 % ;]

Ja mam wtedy 9~15 FPS. A wszystko zabija AO, co najmniej 20fps dostaje po dupie, trzeba czekać aż kegetys znowu coś wymyśli :/
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
GŁOŚNIK
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: GŁOŚNIK »

Mam pytanko czy warto zejść z Visty 64bit na XP lub XP 64bit.
Bo mam procka AMD 2x4000 czyli 2x21000 obecnie podkręcony na 2x2800.
Palit 9600GT Sonic 512MB Geforce 9600GT na szynie 256bit w 3d mam 700 MHz core / 2000 MHz mem.
Wczoraj odkręciłem grafikę z 850 core MHz bo nie widziałem jakiejś różnicy tylko temperatura wysoką.
4g ram itd....
Chodzi mi oto ile stracę na grafice bo Vista ponoć czyta ją trochę inaczej. :?:
I chyba powinno trochę odciążyć procka na ARMIE 1 tak było u mnie. :coffee :?:
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Post autor: FOX-PL* »

Podobno XP 64bit jest niedopracowany bo to, że SO 64bit czytają więcej jak 3,2GB Ramu, ale z Xp'kiem 64bit jest prawdopodobnie jakiś problem po pierwsze, po drugie po co sobie zawracać głowę gorszym systemem, którego zaletą było tylko i wyłącznie to, że mniej zjadał RAMu.
Procka tylko odciążasz jak niekożystasz, a nie kiedy wymienisz na coś co mniej wymaga, gdyż zurzycie pieca przez system wczasie grania jest na tyle niskie, że może uzyskałbyś od 2 do 3 FPS. To tak jak robić rurociąg z Moskwy do Berlina przez Waszyngton, idiotyzm.
GŁOŚNIK
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: GŁOŚNIK »

Dzięki to nie zmieniam. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”