Lama pyta co jest nie tak. Hardware czy software nie domaga?

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

eJay
ID Steam:

Re: Lama pyta co jest nie tak. Hardware czy software nie domaga?

Post autor: eJay »

Chciałeś poszpanować? Mam dłużej.

:lol: :lol: :lol:

No właśnie, a teraz dlaczego psioczysz na te karty graficzne(pyt. retoryczne).

Ja psiocze 8O ?? Ja tylko omawiam fakty, psiozysz natomiast ty nazywajac ATI g***** :lol: Chyba sam nie wiesz co piszesz.
Przed chwilą pisałeś, że *600 jest do dupy, a teraz piszesz, że sam masz *600 tyle że z numerem *550

No tak, pisze, ale co w zwiazku z tym. Nie ja wyzwalem karty ATI. Swoja droga, kupilem kilka dni temu GF7900GS (szpan), za jakis tydzien zamontuje (sesja teraz - kolejny szpan). Ale uwierz mi, ze gdyby nie nagly spadek cen, to kupilbym ATI 1950PRO. Tak, ATI :o

Nie mój problem, ze nie potrafisz aaplikować odpwiednich sterownikow, owszem Catalysty to dno (spadek wydajnosci po ostatnim wydaniu driverów), ale np. Omegi sa bardzo dobre. Czystka systemu ze starych driverów i instalacja innych - to jest wyjście.

I zeby trzymać się tematu - autor dosyć dobrze zobrazował inne krzaczki. Na pierwszy rzut oka wigląda jakby karta się grzała.

Ale... mozna tak: Sciagnij nowe drivery do FX-a (93.71), potem przeinstaluj Direct X (wersja 9.0c), zainstaluj drivery i wtedy spróbuj.
Awatar użytkownika
klamacz
ID Steam:
Numer GG: 2019934
ID gracza: 2320644
Kontakt:

Post autor: klamacz »

1st. święta wojna pomiędzy zwolennikami ATI a Nvidia trwa od lat - nie będziemy jej tu wywoływać
2nd. za dużo w tej dyskusji argumentow nie związanych z tematem i wycieczek osobistych. Chcialbym, zebyscie jednak trzymali sie konkretow.
Dziekuje za uwage.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
marjan
ID Steam:

Post autor: marjan »

Dziękuję za dwie odpowiedzi odnoszące się do pytania. Po ściągnięciu sterowników (93.71) ze strony Nvidii zadziałało.
Wcześniej ściągnięte i zainstalowane miałem najnowsze directXy.

No, podciągając offtopic - jaką "Koledzy-Właściciele-Od-Dziesięciu-Lat-Kompa" doradziliby kartę za rozsądne pieniądze.
_R_O_Z_S_Ą_D_N_E_ - nie zarabiam graniem, i nie zajmuje mi to, niestety, więcej niż 8-12godzin w tygodniu. A tak jak na chybcika odpaliłem ArmaA przed wyjściem do pracy dziś rano - nie powalała na kolana wyglądem przy 800x600x32, a w tej rozdziałce grałem w OFP na 64Mb karcie wbudowanej w płytę desktopa Fujitsu-Siemens. Wyglądało to lepiej.
Nadal jednak pamiętam o tym, że jestem lamerem i wolałbym przeczytać "jak skonfigurować kartę graficzną w weekend" niż kończyć w tym celu pięcioletnie studia.

A ostatecznie: uwaga dla moderatorów tego forum - jeśli ono wyskakuje tak wysoko w googlach i ma być uważane za wartościowe, dbajcie nadal o trzymanie przez uczestników poziomu. [Nie chodzi mi o poziom piaskownicy, do jakiego niektórzy chłopcy chcieliby je sprowadzić: "a bo ja mam kompa od 10lat", "za darmo bym nie wziął", "a mój tata ma większego" itp.]
Awatar użytkownika
shelton
ID Steam: sheltonpol
Numer GG: 1986662
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: shelton »

marjan pisze: Nadal jednak pamiętam o tym, że jestem lamerem i wolałbym przeczytać "jak skonfigurować kartę graficzną w weekend" niż kończyć w tym celu pięcioletnie studia.

jakiś miły człowiek w Wikipedii pisze: Lamer (z ang. lame – kulawy) – potoczne i pejoratywne określenie osoby niedojrzałej, upośledzonej społecznie, niekompetentnej w określonej dziedzinie lub mało inteligentnej.

Niewiedza w jakimś zakresie wg. powyższej definicji nie czyni cię jeszcze lamerem... ;)
Awatar użytkownika
Gelu
ID Steam:

Post autor: Gelu »

marjan pisze: A ostatecznie: uwaga dla moderatorów tego forum - jeśli ono wyskakuje tak wysoko w googlach i ma być uważane za wartościowe, dbajcie nadal o trzymanie przez uczestników poziomu. [Nie chodzi mi o poziom piaskownicy, do jakiego niektórzy chłopcy chcieliby je sprowadzić: "a bo ja mam kompa od 10lat", "za darmo bym nie wziął", "a mój tata ma większego" itp.]

Brzmi to troszkę, jak próba oceny całego forum na podstawie wypowiedzi jego dwóch użytkowników...czy aby nie zbyt pochopna?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Cleric
ID Steam:
ID gracza: 0
Kontakt:

Post autor: Cleric »

ale niekompetencja w określonej dziedzinie już go nim czyni :mrgreen:
Obrazek

Obrazek
marjan
ID Steam:

[EOT]

Post autor: marjan »

Gelu pisze:
marjan pisze: A ostatecznie: uwaga dla moderatorów tego forum - jeśli ono wyskakuje tak wysoko w googlach i ma być uważane za wartościowe, dbajcie nadal o trzymanie przez uczestników poziomu. [Nie chodzi mi o poziom piaskownicy, do jakiego niektórzy chłopcy chcieliby je sprowadzić: "a bo ja mam kompa od 10lat", "za darmo bym nie wziął", "a mój tata ma większego" itp.]

Brzmi to troszkę, jak próba oceny całego forum na podstawie wypowiedzi jego dwóch użytkowników...czy aby nie zbyt pochopna?

Nie była to ocena całego forum. To raz. Tylko ocena przydatności odpowiedzi do zadanego pytania. To dwa. A trzy - nie była pochopna. Chodziło mi tylko o tych dwóch kibordłoriorów. Nie starałem się z nimi dyskutować - uruchomiłem odwieczną usenetową procedurę PLONK i żyję. A cała reszta forum, które jest na bieżąco moderowane, odpowiada mi, i merytorycznie, i poziomem wypowiedzi, przeważnie w temacie założonego wątku. Co starałem się wyrazić w powyżej cytowanym fragmencie - pisałem wyraźnie "chłopcy".

A samo moje "lamerstwo" traktuję też z przymrużeniem oka - granie nie jest moim podstawowym zajęcie przy komputerze i nigdy nie będzie. No i dlatego też pytając wpisywałem dokładnie jakie komunikaty wywalił mi komputer i jakie kroki wcześniej podjąłem żeby zlikwidować problem.
Z tego samego powodu rady w"inwestowania" kasy co dwa lata w nową kartę graficzną nie traktowałbym poważnie. Jest jeszcze tyle gier z serii "złota klasyka" czy inne za 5 do 30zł, które moja karta z nadwyżką pociągnie, że życia mi nie starczy. I tyle innych, ciekawych hobby - zdecydowanie wymagających mniejszej ilości pieniędzy. Za to więcej czasu, hehehe.

Mimo wszystko - na zadane pytanie dostałem odpowiedź. Za co wszystkim odpowiadającym w temacie dziękuję.
eJay
ID Steam:

1. Wyrażenie "mam kompa od 10 lat" nie było szpanem a stwierdzeniem faktu, ze przez taki okres czasu problemy z komponentami miałem znikome. Understood? 8)

2. Jaka karta do ArmA za rozsądną cenę? Żadna. Gra sie tnie na każdej. Dopóki nie wydadzą kilku patchy poprawiajacych wydajnosc to zakup grafiki dla samej Army mija się z celem. Jezeli jednak nie grasz tylko w Armę to kup coś z grupy GF 7600 GT, Radeon X1650 PRO (koszt 450-550 zł). Jak masz wiecej pieniedzy to siegaj po GF7900GS Zalmana, ewentualnie ATI X1950 Powercolor.
Awatar użytkownika
Drone
ID Steam:
Numer GG: 4111057

Post autor: Drone »

eJay pisze: Jezeli jednak nie grasz tylko w Armę to kup coś z grupy GF 7600 GT, Radeon X1650 PRO etc etc etc

Jak grasz nie tylko w Armę to nie ma sensu kupować obecnie karty graficznej, poczekaj aż potanieją (i wyjdą jakieś inne) GF serii 8 pod DX'a 10. Teraz kupowanie karty graficznej to kasa w błoto.
eJay
ID Steam:

Drone--->Ale po co komuś karta pod Dx10, skoro gry z DX10 beda chodzily tylko na Viście :?: No chyba, ze szanowny kolega oprocz karty chce rowniez kupic nowy system. Zreszta Viśta bedzie miala wbudowany DX.9 w wersji "l" bodajże (nie pamietam literki :) ), natomiast wydajnosc serii 8xxx pod DX9, szczegolnie w segmencie middle-range jest wielką niewiadomą.
Awatar użytkownika
Diabl0
ID Steam:
Numer GG: 2236900

Post autor: Diabl0 »

A ja sobie przypominam zapowiedz MS że pod W2k nie będą wydawali nowszych wersji DX a jakoś wydawali :D Biorąc pod uwagę ilość userów WXP sądzę że jak tylko pojawią się porządne gry (Crisis?) i karty z obsługą DX10 presja na MS spowoduje wydanie DX10 także dla WXP.

A żeby nie było offa, to zgadzam się z Drone że w chwili obecnej najlepiej jest się wstrzymać z zakupem karty do czasu aż się ustabilizuje sytuacja na rynku, bo Vista z DX10 zapewne jeszcze sporo w nim namiesza i zmieni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”