Pomoc w Tworzeniu moda /
Moderator: Inkwizytor
Re: Pomoc w Tworzeniu moda /
Przypominam, że modyfikacja/publikacja/rozpowszechnianie nie swojej twórczości (tutaj addona/tekstur) bez wyraźnej zgody twórcy(ów) - a będącego opublikowanym na terytorium Polski, krajów Unii Europejskiej i wszystkich krajów zrzeszonych w EFTA - jest złamaniem Praw Autorskich, które własność intelektualną obejmuje ochronią prawną (prokuratura na wniosek zajmuje się takimi sprawami z urzędu).
Konkludując, NIE MOŻESZ bez zgody twórcy addona wrzucić czyjejś pracy do swojego 'dzieła' i podpisać się pod nim, nie narażając się na konsekwencje prawne ! No chyba, że chcesz bardzo szybko stracić kompa (w najlepszym wypadku).
A co do planów tworzenia mapy/moda, to ujmę to tak:
Jak w Visiorze przyjdzie Ci poczekać 10 godzin na kompilację mapy, to szybko zwątpisz ;p Ha, a Oxygen jest hardcorowym oprogramowaniem, jak nie masz doświadczenia w 3Ds to bez kija do kompa nie podchodź... Tworzenie addona to zabawa dla kilku(nastu) osób, które już swoje 'odcierpiały' przy tworzeniu misji i mają głęboką wiedzę o engine Army. Obiekty 3D, tekstury, animację, konfigi + masa czasu, umiejętności (talentu) i CIERPLIWOŚCI. Oczywiście nie wspominając o angielskim.
Osobiście polecam w pierwszych krokach skierować swój zapał na tworzenia addona w kierunku dołączenia do już tworzonych projektów i po jakimś kwartale uczestnictwa w takich pracach - spojrzeć na swoje szkice nieco bardziej REALISTYCZNIE. Zobaczycie jak się wogóle to organizuje i jak trudno się (zwykle) dogadać z ludźmi (kto, co i dlaczego, tak a nie inaczej robi). Bez zaawansowanej wiedzy/doświadczenia możecie co najwyżej stworzyć mizernego add0na-gniota. Oczywiście zakładając że pół roku Wam wystarczy na sworzenie i nacieszenie się swoim dziełem, bo premiera ArmA3 nadchodzi.
Konkludując, NIE MOŻESZ bez zgody twórcy addona wrzucić czyjejś pracy do swojego 'dzieła' i podpisać się pod nim, nie narażając się na konsekwencje prawne ! No chyba, że chcesz bardzo szybko stracić kompa (w najlepszym wypadku).
A co do planów tworzenia mapy/moda, to ujmę to tak:
Jak w Visiorze przyjdzie Ci poczekać 10 godzin na kompilację mapy, to szybko zwątpisz ;p Ha, a Oxygen jest hardcorowym oprogramowaniem, jak nie masz doświadczenia w 3Ds to bez kija do kompa nie podchodź... Tworzenie addona to zabawa dla kilku(nastu) osób, które już swoje 'odcierpiały' przy tworzeniu misji i mają głęboką wiedzę o engine Army. Obiekty 3D, tekstury, animację, konfigi + masa czasu, umiejętności (talentu) i CIERPLIWOŚCI. Oczywiście nie wspominając o angielskim.
Osobiście polecam w pierwszych krokach skierować swój zapał na tworzenia addona w kierunku dołączenia do już tworzonych projektów i po jakimś kwartale uczestnictwa w takich pracach - spojrzeć na swoje szkice nieco bardziej REALISTYCZNIE. Zobaczycie jak się wogóle to organizuje i jak trudno się (zwykle) dogadać z ludźmi (kto, co i dlaczego, tak a nie inaczej robi). Bez zaawansowanej wiedzy/doświadczenia możecie co najwyżej stworzyć mizernego add0na-gniota. Oczywiście zakładając że pół roku Wam wystarczy na sworzenie i nacieszenie się swoim dziełem, bo premiera ArmA3 nadchodzi.
"True glory consists in doing what deserves to be written, in writing what deserves to be read." - Pliny The Elder
-
- ID Steam:
- ID gracza: 1451156
Dzieki za info jest to do przemyślenia .
Ja juz zadzwoniłem do kumpla, ktory jest prokuratorem, powiedział, ze sie zainteresuje sprawa i bedzie to kontrolował.

-
- ID Steam:
- ID gracza: 1451156
Dobrze dobrze możesz mieć prokuratora za kumpla mnie to mało obchodzi na razie nic nic zostało jeszcze zaczęte po to napisaliśmy tutaj , Jeszcze nie ma decyzji czy w ogóle zaczynamy ten projekt realizować
PS: Jeżeli chcesz nas postraszyć to za dobrze ci to nie wychodzi . Ja w rodzinie mam takich ludzi i sie nie chwale...
Liczyliśmy na pomoc i po części ja dostaliśmy ( aszek ) ale już widzę ze jej nie dostaniemy .
Pozdrawiam
PS: Jeżeli chcesz nas postraszyć to za dobrze ci to nie wychodzi . Ja w rodzinie mam takich ludzi i sie nie chwale...
Liczyliśmy na pomoc i po części ja dostaliśmy ( aszek ) ale już widzę ze jej nie dostaniemy .
Pozdrawiam
- SaS TrooP
- ID Steam:
- ID gracza: 0
- Kontakt:
Trance - przestraszyłeś chłopaka
Sugeruję popracować z innymi grami niż wchodzisz w 3D do Army. Powiem wprost: O ile ArmA jest grą świetną do modowania, tworzenie modeli 3d jest po prostu poje****.
Wiem, bo próbowałem, a do HL2 swego czasu tworzyłem (nie znam się jakoś świetnie, ale na jakiś tam model skilla mi starczyło
)
Do tej gry po prostu nie umiem. Tym bardziej, że znam obsługę Blendera nie znając nawet obsługi GIMPa, co i tak mnie przekreśla.

Sugeruję popracować z innymi grami niż wchodzisz w 3D do Army. Powiem wprost: O ile ArmA jest grą świetną do modowania, tworzenie modeli 3d jest po prostu poje****.
Wiem, bo próbowałem, a do HL2 swego czasu tworzyłem (nie znam się jakoś świetnie, ale na jakiś tam model skilla mi starczyło

Do tej gry po prostu nie umiem. Tym bardziej, że znam obsługę Blendera nie znając nawet obsługi GIMPa, co i tak mnie przekreśla.
- TwiX
- ID Steam:
- Numer GG: 5743203
- ID gracza: 0
- Kontakt:
No to zróbmy na początek jakiegoś ciekawego CooP a nie na jakimś śmiesznym Evo Blue będziemy grać :p Takie coś to tylko zgromadzenie addonków.
Ja bym kacił takie coś dzień i noc
PS. Niech ten twój znajomy wpadnie do Białystoku to porozmawiamy o prawach autorskich
Edit. I jeszcze jedno... Jak autor nie wnosi nic, żadnych zarzutów to możecie wszystkim... Bo to autor w takich rzeczach decyduje a nie jakiś prokurator
Ale dobra już będe cicho bo BanAdostane na dorzywocie

Ja bym kacił takie coś dzień i noc

Ciekawe jak co do czego przyjdzie to kto kogo znajdzie w internecieJa juz zadzwoniłem do kumpla, ktory jest prokuratorem, powiedział, ze sie zainteresuje sprawa i bedzie to kontrolował.

PS. Niech ten twój znajomy wpadnie do Białystoku to porozmawiamy o prawach autorskich

Edit. I jeszcze jedno... Jak autor nie wnosi nic, żadnych zarzutów to możecie wszystkim... Bo to autor w takich rzeczach decyduje a nie jakiś prokurator

Ale dobra już będe cicho bo BanAdostane na dorzywocie

Lol on własnie mieszka w Białystoku*. Daj mi swoje gg to mu podam i sie zgadacie.
*ja nie polonista, zeby takie trudne wyrazy odmieniac
*ja nie polonista, zeby takie trudne wyrazy odmieniac

widzę, że nowy polski mod ma solidne podstawy
A także o (wg mnie) słomiany zapał, który się ujawni przy pierwszej przeszkodzie.Trance pisze:Chodzi zapewne o podstawy "prawne"?
Nie wiem jaką posiadacie znajomość tworzenia misji, skryptów oraz tworzenia addonów.
Jeśli jednak te umiejętności
-kończą się na używaniu edytora
-nie wiecie jak wstawić drogę w Visitorze3
to przeczytajcie post aszka.
Dla niedoświadczonych osób (wg mnie) bycie w zespole bez doświadczonego lidera stwarza jedynie problemy, chaos; niewiele można się tam nauczyć. -Jest burza pomysłów, często sprzecznych i co z tym zrobić jak nikt nie potrafi tego poskładać?
Lepiej od podstaw uczyć się samemu na od małych po coraz większe misje/wyspy.
Żeby coś w ogóle zacząć robić, trzeba mieć konkretny pomysł na projekt, nie "jakiś polski projekt".
Takie jest moje zdanie.