Chciałbym jeszcze usłyszeć tylko jak Forrestalowi chodzi ArmA na tej karcie, bo to jest dla mnie kluczowe (bo karta jaka teraz kupie (a kupie napewno) ma byc wlasnie pod ArmA)
Sprzedam EVGA 7900GS
Moderator: Inkwizytor
Re: Sprzedam EVGA 7900GS
A mnie właśnie bardzo interesuje jakąkto ma karte i na jakich ustawieniach moze grac bez zaciec, wiec taka informacja jest dla mnie naprawde cenna (Dzieki Radeon
).
Chciałbym jeszcze usłyszeć tylko jak Forrestalowi chodzi ArmA na tej karcie, bo to jest dla mnie kluczowe (bo karta jaka teraz kupie (a kupie napewno) ma byc wlasnie pod ArmA)

- Forrestal
- ID Steam:
- Numer GG: 3201083
- ID gracza: 2006531
- Kontakt:
Karta chodzila na takich ustawienach:
http://forrestal.info/arma/arma_gfx_config.jpg
Przy czym bylo to tak dobrane aby w zadnej sytuacji nie spadalo ponizej 35 FPSow (Na pustyniach ponad 100 a w lasach min. 35). Nalezy tez dodac ze bylo to ustawiane pod ArmA 1.00 - po patchach bylo lepiej jednak juz nie robilem screenow configa.
http://forrestal.info/arma/arma_gfx_config.jpg
Przy czym bylo to tak dobrane aby w zadnej sytuacji nie spadalo ponizej 35 FPSow (Na pustyniach ponad 100 a w lasach min. 35). Nalezy tez dodac ze bylo to ustawiane pod ArmA 1.00 - po patchach bylo lepiej jednak juz nie robilem screenow configa.
- Radeon
- ID Steam:
- Numer GG: 4014140
Jak Cię to zainteresuję to ja gram dokładnie na takich ustawieniach:
http://img.photobucket.com/albums/v305/ ... sarma1.jpg
Tak mała uwaga co do detali tekstur. Uwaga dla wszystkich. Osobiście nie zauważyłem większej różnicy pomiędzy ustawieniem Hight a Very Hight, PRÓCZ pogorszenia wydajnośći gry. Tak więc albo grasz na Hight albo na Normal, dużej różnicy to nie zrobi.
Na tych ustawieniach co teraz mam, minimalnie miałem 23 FPS, maksymalnie około 45-60 na pustyniach. Średnio nie schodzi poniżej 25-27 FPS. Przy czym, kartę mam ustawione na fabryczne taktowania (540/1500), upał, karta się grzeję i po chwili grania wywala do puplitu. Aż musiałem skombinować dodatkowy wentylator co by dmuchał na radiatorki pamięci i samą kartę. Normalnie, przy "nie upale" karta podkręca się wyśmienicie (u mnie stabilnie działa na 630/1756), to zależy jeszcze od egzemplaża. Lecz jeśli masz zamiar kręcić karte to bierz Galaxy, nie chcesz kręcić to polecam właśnie Radeona X1950Pro od PowerColor lub GeCube (to chyba nowa firma, ale z tego co czytałem dość dobra i nawet da się trochę podkręcić).
Tu masz TEST Radeona X1950Pro. W większości testów RX1950Pro pokonuje referencyjnego GeForce'a 7900GS, dopiero 7900GS od Galaxy prześciga X1950Pro. Choć nie wiem czemu, w niektórych sprawdzianach wypada z gry.
Nie ważne. Ważne jest to iż Galaxy GF7900GS i PowerColor Radeon X1950Pro są kartami porównywalnymi. Różnice wydajności wachają się od 5-10 FPS. Tak więc jak kręcisz to bierz GF7900GS, jak masz kase to bierz GF7900GS, jak nie kręcisz to bierz to co tańsze czyli X1950Pro. Tyle odemnie...
Tak mała uwaga co do detali tekstur. Uwaga dla wszystkich. Osobiście nie zauważyłem większej różnicy pomiędzy ustawieniem Hight a Very Hight, PRÓCZ pogorszenia wydajnośći gry. Tak więc albo grasz na Hight albo na Normal, dużej różnicy to nie zrobi.
Na tych ustawieniach co teraz mam, minimalnie miałem 23 FPS, maksymalnie około 45-60 na pustyniach. Średnio nie schodzi poniżej 25-27 FPS. Przy czym, kartę mam ustawione na fabryczne taktowania (540/1500), upał, karta się grzeję i po chwili grania wywala do puplitu. Aż musiałem skombinować dodatkowy wentylator co by dmuchał na radiatorki pamięci i samą kartę. Normalnie, przy "nie upale" karta podkręca się wyśmienicie (u mnie stabilnie działa na 630/1756), to zależy jeszcze od egzemplaża. Lecz jeśli masz zamiar kręcić karte to bierz Galaxy, nie chcesz kręcić to polecam właśnie Radeona X1950Pro od PowerColor lub GeCube (to chyba nowa firma, ale z tego co czytałem dość dobra i nawet da się trochę podkręcić).
Tu masz TEST Radeona X1950Pro. W większości testów RX1950Pro pokonuje referencyjnego GeForce'a 7900GS, dopiero 7900GS od Galaxy prześciga X1950Pro. Choć nie wiem czemu, w niektórych sprawdzianach wypada z gry.
Nie ważne. Ważne jest to iż Galaxy GF7900GS i PowerColor Radeon X1950Pro są kartami porównywalnymi. Różnice wydajności wachają się od 5-10 FPS. Tak więc jak kręcisz to bierz GF7900GS, jak masz kase to bierz GF7900GS, jak nie kręcisz to bierz to co tańsze czyli X1950Pro. Tyle odemnie...

- Forrestal
- ID Steam:
- Kontakt:
Srednio 25-27 to nie jest gra ;-) Moze kiedys przedstawie jak i gdzie testuje karte pod ArmA jednak u mnie FPSy nie moga zejsc ponizej 35 w ekstremalnych warunkach takich jak ostra gra na multi w Berzerka przy 60 graczach! Roznice w jakosci obrazu widac pomiedzy kazdym poziomem ustawien. Zwroc tez uwage ze Ty Radeon pokazujesz screen ustawien z wersji 1.05. Nie testowalem 1.05 u mnie bo wczesniej zmienilem monitor i rodzielczosc wiec ciezko porownac na jakich ustawieniach u mnie by wychodzilo powyzej tych 35FPSow.Radeon pisze:Jak Cię to zainteresuję to ja gram dokładnie na takich ustawieniach:
Jednak do ArmA polecam ATI - karty te bezsprzecznie sprawuja sie lepiej niz NV. GF8800 wydajnosciowo jest najelpszy ale trapia go inne dolegliwosci (nadmierna mgla, znikanie tekstur itd...). Najbardziej rozsadnym zakupem w kompromisie cena/wydajnosc chyba jest Radeon X1950PRO.
Tak z swojej opini moge dodac ze po przesiadce z 7900GS na X1950XT roznica w wydajnosci jest spora - miejscami siegajaca 70%!
BTW: karta wlasnie trafila na allegro - dla zainteresowanych okazja
http://allegro.pl/show_item.php?item=200125327
-
alepasztet
- ID Steam:
- Numer GG: 3854829
jp, robisz to specjalnie?Radeon pisze: mała uwaga co do detali tekstur. Uwaga dla wszystkich. Osobiście nie zauważyłem większej różnicy pomiędzy ustawieniem Hight a Very Hight, PRÓCZ pogorszenia wydajnośći gry. Tak więc albo grasz na Hight albo na Normal, dużej różnicy to nie zrobi.![]()
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
- Radeon
- ID Steam:
Co robie specjalnie? Taka jest prawda.
@Forrestal
Gdzie Ty widzisz 1.05? Screen jest z wersji 1.07+
Poza tym 25-27 FPS to jest płynna gra. 20 już nie.
Zresztą porównaj sobie ustawienia, sprawdzałem już przy detalach terenu na LOW, reszta tak samo miałem około 45 FPS, a teraz po ponownym pomiarze Frapsem dochodzi do 31 FPS na tych ustawienach wyżej.
Tak czy siak do ArmA też polecam ATi, odpychać mogą jedynie problemy ze sterownikami tej firmy, ale to da się przeboleć.
@Forrestal
Gdzie Ty widzisz 1.05? Screen jest z wersji 1.07+
Poza tym 25-27 FPS to jest płynna gra. 20 już nie.
Zresztą porównaj sobie ustawienia, sprawdzałem już przy detalach terenu na LOW, reszta tak samo miałem około 45 FPS, a teraz po ponownym pomiarze Frapsem dochodzi do 31 FPS na tych ustawienach wyżej.
Tak czy siak do ArmA też polecam ATi, odpychać mogą jedynie problemy ze sterownikami tej firmy, ale to da się przeboleć.

- Forrestal
- ID Steam:
- Kontakt:
Nie pisze sie Hight tylko High ;-)
O to chodzilo alepszatet'owi.
No widzisz 1.07+ nawet. Jesli porownywac 1.07+ z 1.00 to wydajnosc jest znacznie lepsza. Obecnie przy rozdzielczosci 1440x900 gralem w ustawieniach wyzszych niz na tym screenie z wersji 1.07! I tez ciagle mialem weicej niz 30FPS. Wiec roznica jest.
Z ATI jest taki problem ze wystepuje wyciek pamieci przy Catalystach 6.8 i wyzszych :/
Support ATI o tym pisze: http://support.ati.com/ics/support/defa ... onID=27293
Narazie nie ma rozwiazania tego porblemu a Catalysty 6.7 nie dzialaja z Radeonami X1950 :/
O to chodzilo alepszatet'owi.
No widzisz 1.07+ nawet. Jesli porownywac 1.07+ z 1.00 to wydajnosc jest znacznie lepsza. Obecnie przy rozdzielczosci 1440x900 gralem w ustawieniach wyzszych niz na tym screenie z wersji 1.07! I tez ciagle mialem weicej niz 30FPS. Wiec roznica jest.
Z ATI jest taki problem ze wystepuje wyciek pamieci przy Catalystach 6.8 i wyzszych :/
Support ATI o tym pisze: http://support.ati.com/ics/support/defa ... onID=27293
Narazie nie ma rozwiazania tego porblemu a Catalysty 6.7 nie dzialaja z Radeonami X1950 :/
- Radeon
- ID Steam:
A to o to chodziło. 
Co do wydajności to ja nie gram na większych roździałkach niż 1024x768 bo po prostu nie widze różnicy. Nie widziałem na 17" monitorze i tym bardziej nie widze na 15"
.
Ale gdybym miał grać na wiekszych roździałkach to pewnie miałbym ustawienia podobne do Forrestala. A tak cieszę się ładną trawką przy 30 FPS
Co do wydajności to ja nie gram na większych roździałkach niż 1024x768 bo po prostu nie widze różnicy. Nie widziałem na 17" monitorze i tym bardziej nie widze na 15"
Ale gdybym miał grać na wiekszych roździałkach to pewnie miałbym ustawienia podobne do Forrestala. A tak cieszę się ładną trawką przy 30 FPS

A nie macie jakiejś fajnej grafy ale na AGP? bo mi radzio 9800 się zesr... ostatnio i szukam czego w zamian za dobre piniądze 
Oczywiście chce kupić.
Oczywiście chce kupić.
- Radeon
- ID Steam:
Na allegro poszukaj. Np. 7300GT są na AGP, całkiem dobre karty graficzne. Powieneś dostać za 3 stówki nową.