Konfiguracja eMula

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848
ID gracza: 0

Konfiguracja eMula

Post autor: Koval »

Witam,

Czy zna ktoś jakąś dobrą konfigurację eMula, ażeby to ustrojstwo mogło szybciej ściągać? Jakiś czas temu w ciągu doby mogłem ściągnąć 4-5 GB danych natomiast teraz jak się ściągnie 0,5 GB to będzie święto (a danych wykolejkowanych mam 45 GB). Dodam, że jest to u mnie dość 'losowe' - w chwili obecnej korzystam z laptopa i na laptopie mam właśnie 0,5 GB na dobę natomiast jak korzystałem z komputera stacjonarnego to miałem te szalenie dobre transfery, chociaż niekiedy też bywało, że na pececie nie przekraczało to 0,5 GB. Co może być przyczyną?

Dodatkową informacją dla Was może być to, że zanim moje pakiety wyjdą poza LAN, mijają wpierw mój domowy router, następnie blokowy switch, następnie router całej sieci LAN a dopiero potem wychodzą w świat dalej.

Pozdrawiam.
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
T 2000
ID Steam:

Re: Konfiguracja eMula

Post autor: T 2000 »

Muł działa na zasadzie ID, tylko mając zewnętrzne IP dostajesz High ID i wtedy ściągasz jako pierwszy, natomiast jeśli masz IP wewnętrze to Twoje ID oznaczane jest jako Low i wtedy ściągasz po tych co mają High ID (a jest ich dużo).

To bardzo wpływa na prędkośc ściągania, a jak to skonfigurować ? Nigdy nie wiedziałem ;)
Obrazek
Obrazek Obrazek

arma2 zasysa...
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:

Eee T2K ja mam High ID, ponieważ mój kochany admin przyznał mi przekierowanie na port TCP właśnie aby móc korzystać z eMula, niestety High ID nie pomaga ;/
ASUS K72J
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Robi »

Dokładnie tak jak mówi T2 (z tym statusem High ID).
Dodatkowo zauważyłem, że jeśli mam włączonego KAD'a i są wszystkie typy są na "0" to tez o wiele lepiej idzie.

ps.
mam nadzieję, że wiesz o tym - że i m więcej udostępnisz plików od siebie z kompa to też szybciej ściągasz ;)
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!
panther
ID Steam:

Post autor: panther »

pomóc może też zmiana ilości połączeń zarówno w eMule jak i w samym windowsie.
ewentualnie zwiększyć ilość źródeł na plik. takie moje spekulacje.
Obrazek

Core 2 Duo E6300@2.24 + Scythe Ninja Plus | Asus P5B Deluxe | GeiL Ultra 2x1GB 800 | Ati x1800XL IceQ3 | SB Audigy 4 | Tacens Valeo 460W | Seagate B 7200.10 250GB | Razer Copperhead+SteelPad QcK | Creative HS-600 | iiyama 19" lcd
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Post autor: alepasztet »

Ja od zawsze mialem problemy ze skonfigurowaniem emule. Dziala jak chce po prostu. :) Kiedys istnial taki niemiecki projekt "eWombat" i na tym kliencie mulek naprawde dzialal super u mnie. Niestety, ale przerwano prace nad wombatem a poprzez starsze wersje nie moge sie polaczyc z serwerami, ktore wymagaja klienta opartego na najswiezszym "rilisie". :)
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2006, 20:45 przez alepasztet, łącznie zmieniany 1 raz.
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:

SS - dokładnie tak jak mówisz - działa jak chce i to mnie właśnie denerwuje, bo raz jest git a raz jest przez długi czas kiepsko (zazwyczaj do najbliższego formata i reinstalacji systemu :P )
ASUS K72J
Radeon Mobility HD5150
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Post autor: alepasztet »

Nie pozostaje nic, jak zabawa z klientami/ustawieniami. :)
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Lukeo
ID Steam:
Numer GG: 5994970
Kontakt:

Post autor: Lukeo »

Zaskoczyliscie mnie tym, ze im wiecej udostepniam , tym szybciej moge sciagac. Ja zawsze jak sciagalem to dawalem wysylanie na minimum, albo na zero (jak sie dało), a sie okazuje, że trzeba sie podzielic z innymi troche :mrgreen:
Obrazek Obrazek
^THUNDER^
ID Steam:

Post autor: ^THUNDER^ »

jak podłaczam znajomych do sieci czasem tez dostaje Low ID ale to sie da szybko ze tak powiem zmodyfikowa, wtedy zmieniam server ktory ma inny traker najlepiej na donkeyserver2.0 tylk o sa dwa wybierasz ten gdzie jest wiecej plików chasz ,zalaczasz Kadamelie i wbijasz server www, jako tracker podajesz strone www servera ustawienia proxy jak w podpiseie servera i zalaczasz proxy identyfi jako guest .... po tych zabiegach w nocke potrafie trzasnac jakies 15-18Gb ale ostatnio wole uTorrenta <cut by Klamacz> ^^ ...pozdro ;P

Użytkownik otrzymał ostrzeżenie.
Awatar użytkownika
klamacz
ID Steam:
Numer GG: 2019934
ID gracza: 2320644
Kontakt:

Post autor: klamacz »

W tym śliskim temacie stąpacie po cienkim lodzie. ^THUNDER^ dostał właśnie ostrzeżenie, mam nadzieję, że to ostatnie jakie muszę wystawić, w przeciwnym wypadku topic pójdzie na śmietnik.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”