VoIP w ArmA

Informacje o grze w sieci, adresy serwerów, regulaminy

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Uncle Blues
ID Steam:
Numer GG: 1562358
ID gracza: 2841

VoIP w ArmA

Post autor: Uncle Blues »

Czy ma ktoś jakieś mgliste pojęcie jak działa VoIP w Armed Assaulcie?
Czasami próbuję coś tym capslockiem klikać i mówić coś do mikrofonu, ale nikt mnie nie słyszy (nie to nie mój mikrofon, na TSsie i na ventrilo wszyscy mnie słyszą ;) ). Grałem dużo w moda Project Reality dla Battlefielda 2 i przyzwyczaiłem się, że korzysta się w VoIP'a, żeby dowodzić swoimi żołnierzami, żeby na bieżąco informować o zagrożeniach, żeby po prostu mieć szybką możliwość porozmawiać z resztą graczy z mojej drużyny, też na publiku.

BTW
Chciałbym, żeby używanie VoIP'a w ArmA stało się czymś naturalnym. Angielski umie każdy - Polak, Francuz, Niemiec. Nie mowiąc już o stricte polskich serwerach. VoIP na prawdę wynosi takie gry jak Armed Assault na kolejny, naprawdę lepszy poziom!

(Bykom STOP!. Klamacz)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Mefiu
ID Steam:
Numer GG: 2369010
ID gracza: 0
Kontakt:

Re: VoIP w ArmA

Post autor: Mefiu »

Niektore serwery maja wyłączone VoIP. Moze akurat grales na takim serwerze?
Awatar użytkownika
Uncle Blues
ID Steam:

no dobra. tak w zasadzie myślałem, ale

czy jesli serwer ma wylaczony VoIP to dalej pojawia się mikrofon po naciśnięciu Caps Lock'a?

i czy da się jakoś normalnie sprawdzić czy jest wlaczony czy nie?

kolejna sprawa: jak chcę postawić serwer na wlasym lączu, to nie mam tam raptem kilka opcji (nazwa serwera, haslo, port i cośtam jeszcze), to jak mogę włączyć/wyłączyć VoIP na swoim serwerze? I czy domyślnie jest włączony czy nie.

Wszystkie te pytania są FUNDAMENTALNE! i niezwykle ważne! a nigdzie nie ma na nie odpowiedzi... :evil:

BTW
jeśli domyślnie VoIP jest wyłączony i nie można go włączyć w żaden intuicyjny sposób to chyba się wykosztuję na bilet do Czech i przy#%#$dole komuś w szczękę... :evil:
ObrazekObrazek
Firefly
ID Steam:

Post autor: Firefly »

Voip chyba nigdy nie dzialal ani w ofp ani w arma. Nie slyszalem by ktokolwiek kiedykolwiek tego uzywal. Byc moze obsluga jest zaimplementowana ale moze nie aktywna. W sumie to tylko wkurza ta durna opcj, ktorej i tak nikt nie potrzebuje majac TSa.
Retired. Unavailable until further notice.
Awatar użytkownika
-=HuNTeR=-
ID Steam:
Numer GG: 7474995
Kontakt:

Post autor: -=HuNTeR=- »

Ściągasz z oficjalnej strony dedykę i wszystko masz opisane w readme
Awatar użytkownika
Uncle Blues
ID Steam:

nie może ot tak po prostu sobie nie działać! Choćby dlatego, że w changelogu ostatniego patcha jest "improved voice over net". A VoIP JEST potrzebny z kilku powodów. Nie każdy gra ZAWSZE, TYLKO ze znajomymi na zamkniętym serwerze, a chciałby się bez problemuy dogadać z innymi graczami. Poza tym VoN ma dużą przewagę nad TSem i nad Ventrilo też. W TSsie nie ma czegoś takiego jak kanał pojazdu czy rozmowa tylko z osobami w pobliżu. Nie wspominając o kanałach w druzynie, w teamie i ogólnym...
ObrazekObrazek
Rainbow
ID Steam:

Post autor: Rainbow »

VoIP w domyślnych ustawieniach serwera jest włączony, ale admini go wyłączają bo po pierwsze powoduje lagi, a po drugie wielu używa go sobie robiąc jaja itp.
Awatar użytkownika
Uncle Blues
ID Steam:

dla VoIP powinny być tylko dwa kanały, no może trzy:
  • - radio - drużyna (nie mylić z całym teamem!)
    - bezpośredni
    - w pojeździe
To powinno wyeliminować idiotów, którzy krzyczą do WSZYSTKICH graczy, że przeładowują...
No i powinno się pokazywać kto mówi... żeby było wiadomo kogo kickować...

a z tym lagiem to sprawdzona informacja? Jeśli tak to BIS znowu dał dupy. Inni producenci potrafią zaimplementować bez problemów VoIP (BF2 chociażby) a BIS nie... nawet jeśli laga nie ma to i tak dali dupy - bo nie bez powodu admini wyłączają VoIPa na swoich serwerach...

BTW
gdzieś wyczytałem, że jak się mówi przez VoIP to żołnierzowi ruszają się usta. :D

(Bykom STOP!. Klamacz)
ObrazekObrazek
eagle
ID Steam:
Numer GG: 7031645
ID gracza: 2105860
Kontakt:

Post autor: eagle »

Uncle Blues pisze: BTW
gdzieś wyczytałem, że jak się mówi przez VoIP to żołnierzowi ruszają się usta. :D

To prawda że jak sie mówi to ruszają sie usta. Fajnie to wygląda. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

VOIP jest zaimplementowany od czasow OFP i zawsze dzialal, przemilcze tylko to jak dzialal. Uncle, VOIP w ArmA niej est tak rozbudowany jak w BF2 gdzie naprawde jest to dobrze zrealizowane. Nie ma sie co oszukiwac ale uzywanie go mija sie z celem bo jakosc tego jest tragiczna a i przed patchem 1.05 nie bylo podzialu na strone west/east a wiec wszyscy na serwerze to slyszeli.

Trzeba poprostu korzystac z alternatyw jakimi sa TS albo Ventrillo.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Firefly
ID Steam:

Post autor: Firefly »

Uncle Blues pisze: a z tym lagiem to sprawdzona informacja? Jeśli tak to BIS znowu dał dupy. Inni producęci potrafię zaimplementować bez problemów VoIP (BF2 chociażby) a BIS nie... nawet jeśli laga nie ma to i tak dali dupy - bo nie bez powodu admini wyłączają VoIPa na swoich serwerach...

Wiesz co, to moze wez poprostu daj sobie spokoj z Arma i wroc do BFow. I tobie bedzie dobrze w tamtym srodowisku i nam nie sa potrzebni krzykacze. Taka wolna sugestia.
Retired. Unavailable until further notice.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne o multiplayer”