Za czasów OPF tworzyłem sobie proste nieskomplikowane misje w edytorze.
W Armie nauczyłem się korzystać z edytorka nieco lepiej i tworzyłem kilka fajniejszych misji, aczkolwiek znów nic wyszukanego.
Moim ulubionym zajęciem w edytorze jest po prostu tworzenie misji z dużą dozą losowości:
- Umiejscowienie jednostek o promieniu 500 metrów
- Przemieszczanie jednostek w losowym kierunku
- Losowa ilość samych jednostek nawet
W ten sposób misja jedna i ta sama za każdym razem wyglądała inaczej i dawała sporo frajdy.
Ostatnio jednak miałem ambicje stworzyć coś na wzór "wolnej gry", gdzie mamy spory teren do dyspozycji, a towarzysze broni jak i przeciwnicy kierują się w losowych kierunkach (w miarę rozsądku - powiedzmy, że punktem zbiegu byłoby miasto)
Niestety nie znalazłem nigdzie sposobu, aby nasze jednostki poruszały się w losowych kierunkach.
- Wiem, że dając punkt trasy możemy sobie ustalić promień - co powoduje pewną losowość doboru kierunku trasy, ale po dojściu do danego miejsca drużyna się zatrzymuje i stoi.
- Wiem, że punktem zapętlającym trasę jest punkt "przełącz", lecz działa on nie do końca tak jak chciałbym. Otóż po dojściu do miejsca gdzie drużyna miała się udać, znacznik "przełącz" powoduje, że drużyna odtworzy na nowo TĘ SAMĄ trasę, a ja chciałbym aby w tym momencie sobie wybrała inny punkt trasy (zupełnie inna kolejka wędrówki).
Przykład w jaki sposób to działa na znaczniku "przełącz":
- Drużyna zmierza do punktu A
- Drużyna zmierza do punktu B
- Drużyna dochodzi do znacznika "przełącz"
- Zaczynamy od nowa - drużyna zmierza do punktu A, potem o B, i tak w koło Macieju

Ja zaś chciałbym aby działało to tak:
- Drużyna zmierza do punktu A
- Drużyna zmierza do punktu B
- W tym momencie drużyna wybiera sobie nowy punkt trasy - drużyna zmierza do punktu C
- drużyna dochodzi do punktu D
- I znów drużyna wybiera sobie nowe punkty trasy - drużyna zmierza do punktu E
- Drużyna zmierza do punktu F.
Czy da się uzyskać taki efekt w edytorze misji w Armie? Jeśli tak to jak?