moduł WALKA W TLE

Edytor Arma (Arma, Arma2, Arma2OA)

Moderatorzy: kondor, Inkwizytor

ODPOWIEDZ
elgyd
ID Steam:

moduł WALKA W TLE

Post autor: elgyd »

Mam pytanie dotyczące modułu WALKA W TLE.

Czy chciałoby się komuś krok po kroku opisać jak użyć tego modułu?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: moduł WALKA W TLE

Post autor: Artek3333 »

jawor
ID Steam:

Post autor: jawor »

Ja też szanownemu koledze nie pomogę ( czytaj post wyżej ), ale mam pytanie dotyczące modułu WALKA W TLE:

Według : viewtopic.php?f=65&t=2481&p=41078&hilit=walka+w+tle#p41078, wpisuję klasyfikację jednostek i wszystko jest OK, ale czy da się zmienić, żeby np w oddziale piechoty było tylko dwóch
wojaków, a nie cały zespół? A może w ogóle da się ustawić odpowiednią ilość żołnierzy w/g innej klasyfikacji?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Raczej nie. można tylko ustawić tylko takie grupy, które znajdują się w menu edytora, w zakładce (grupy)
jawor
ID Steam:

A czy w samej grze da się w ogóle edytować grupę?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Da się. Tworzysz grupę np. Piechotę-oddział strzelców i usuwasz sobie kilka jednostek klawisz(delete) lub zamieniasz jednostkę np. ze strzelca(M132) na medyka, albo snajpera. Możesz nawet ze zwykłego strzelca zamienić na czołg M1A1, wtedy musisz z (Ludzie) przejść na (Pojazdy opancerzone) więc do wyboru, do koloru. :D
jawor
ID Steam:

Nie o to mi chodziło :D
Chodzi o to czy da się zmienić w plikach lub gdziekolwiek aby dana grupa zawierała taki a nie inny skład?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

W plikach, czyli mam rozumieć w skryptach? Dało by się, ale to raczej czasochłonna, nie łatwa robota. Trzeba by było stworzyć jednostki o danej klasie i potem za pomocą komend zgrupować je razem. Niestety nigdy takiej metody nie potrzebowałem, więc nie wiem jak.
jawor
ID Steam:

Rozumiem, A jeśli chodzi dalej o moduł WALKA W TLE. Gram sobie snajperem- wszystko ładnie pięknie. Ustawiłem moduł na pojawianie się wroga 800-1100m. Udało mi się w końcu wypatrzeć... Idzie czterech Talibów. Upolowałem jednego z nich i przymierzałem się do następnego ( minęło trochę czasu ) i nagle oni wszyscy po prostu znikli... Sytuacja ta powtarza się. Po prostu po jakimś czasie znikają. O co chodzi?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

No właśnie ten moduł tak ma. Grupa znika po to, aby mogła się spawnować inna za jakiś czas. Jest to trochę wkurzające i nie dopracowane. Dlatego moduł powinien być dodatkiem do danej misji, a nie celem. Powinien być coś w rodzaju utrudnieniem, którego powinno się unikać wykonując główne cele w misji. Czyli po natknięciu się na wroga, zerwać kontakt i oddalić. a główne cele edytować ręcznie w edytorze. To taka sugestia. :coffee
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edycja oraz tworzenie misji, skrypty oraz programowanie”