Problem ze zwieszaniem się ArmA 2

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Antol
ID Steam:

Problem ze zwieszaniem się ArmA 2

Post autor: Antol »

Witam!
Jest to mój 1 post, w którym chciałbym prosić Was o pomoc.
Gdy włączam Arme to po jakichś 5-10 minutach (wygląda to różnie), gra mi się zawiesza, pojawiają się kolorowe paski ze stałym jednym dźwiękiem i pomaga tu tylko restart. Próbowałem zainstalować nowsze sterowniki od grafy, potem starsze i dalej z mizernym skutkiem.
Jakiś czas temu miałem samodzielnie zainstalowany dodatek OA i nie miałem żadnych problemów (wersja ta była piracka, przyznaję, do przetestowania gry, niedługo ją zakupię dla moda PR). Arme kupiłem dzisiaj, jak zapewne wiecie z CD-Action, gdzie była za 15 zł.
1.Czy może to być przyczyną, że jest to polska wersja gry? Słyszałem, że niektórzy mają z tym problem, chociaż kumpel kupił też ją z czasopisma i on nie ma problemów.
2.Czy sam dodatek OA ma mniejsze wymagania niż Arma II i dlatego zasilacz może nie wyrabiać? Mam jakiegoś bubla, dokładnie Whitenergy 400w. :D
3. a może polecacie jakiś sprawdzony crash fix do tej army?

Specyfikacja systemu:
Windows 7 32-bity
Geforce 9600GT
2gb ram DDR2
AMD Phenom x3 8650

Jeśli to wina zasilacza to jaki polecacie? Taki najlepiej do 200zł
ProteziakSaSPL
ID Steam:
Numer GG: 1070609618
ID gracza: 58579

Re: Problem ze zwieszaniem się ARMA 2

Post autor: ProteziakSaSPL »

Zobacz czy do ArmA 2 masz zainstalowany patch od 1.05 wzwyż. Najpierw spróbuj wykluczyć błędy gry, a później szukaj problemów ze sprzętem...
Tenk
ID Steam:
ID gracza: 4

Post autor: Tenk »

Samo OA ma większe wymagania niż ArmA2, przynajmniej na pudełku. Wątpię żeby była to wina zasilacza, ale przydało by się go wymienić, polecam Chieftec'a A80 500w, swojego kupiłem za 90zł w komputroniku. Zainstaluj patcha 1.9. Nie zawaham się stwierdzić, że przypadku gdy patch nie pomoże, zostaje format.
Antol
ID Steam:

aha zapomniałem napisać, że instalowałem patcha 1.09 też z tej płytki z Cd-Action. Po za tym, problemów z płynnością nie mam na średnich ustawieniach. Kiedyś miałem Arme jeszcze przed ostatnim formatem( wtedy jeszcze pirata) i miałem ten sam problem z tą grą.

Update:
teraz zmniejszyłem obroty rdzenia i shadera w karcie graficznej na minimum, a rotora na maxa i gra chodziła jakoś 3x dłużej, jednak znowu zwiesza się. Problemem może być niedostateczne chłodzenie? Pod windowsem ma 57 stopni.
Tenk
ID Steam:

Możliwe że procek się zbyt mocno grzeje, sprawdź ile masz stopni w stresie. Bo 57 to niewiele, sam mam 70-80 podczas grania i nic się nie dzieje.
Antol
ID Steam:

ta temperatura dotyczy karty graficznej, pod windowsem mam 56, a w armie 67-69. Mógłbyś polecić mi najwyżej jakiś program do zmiany taktowania procesora? Spróbuje tego. Mam tylko program do zmiane taktowania karty graficznej.
Tenk
ID Steam:

Sprawdź temperaturę procesora, np programem Everest, myślę że wysoka temperatura na procku jest problemem, może się chłodzenie zapchało się kurzem, sprawdź. 69 stopni w stresie karty graficzne to w miarę dobry wynik.
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: Maćko »

Antol pisze:jakiś program do zmiany taktowania procesora?
Taktowanie procesora to się zmienia w BIOSie, a nie żadnymi programami :]
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”