Lewitujące obiekty

Edytor Arma (Arma, Arma2, Arma2OA)

Moderatorzy: kondor, Inkwizytor

ODPOWIEDZ
smar
ID Steam:
ID gracza: 0

Lewitujące obiekty

Post autor: smar »

Nie jest trudno ustawić działko przeciwlotnicze na dachu. Wystarczy przez getPos odczytać pozycję i potem przez setPos ustawić je odpowiednio wysoko. Można nawet znaleźć drabiny, wstawić je dodatkowo przy danym budynku... i można wchodzić na dach (ewentualnie AI może to robić) bezproblemowo. Ładny przykład jest w BD_BuildingPatrol_Demo.zip (z Armaholic) - patrole w budynku, w którym dość sensownie poustawiane są działko i liczne karabiny maszynowe.

Ale jeżeli cały budynek zostanie zniszczony - np. przez ostrzał amunicją dużego kalibru - to wszystkie tak wstawione na piętra i dach elementy "lewitują" - tzn. nadal zachowują swoją wysokość, choć przecież na niczym nie stoją!

Czy jest jakiś łatwiejszy sposób naprawienia tego niż sprawdzanie poziomu zniszczenia budynku, i gdy będzie on dostatecznie niski ustawianie broni stacjonarnej odpowiednio niżej, ewentualnie całkowite jej "znikanie"?
Awatar użytkownika
Sieku12
ID Steam:
Numer GG: 2176786

Re: Lewitujące obiekty

Post autor: Sieku12 »

spróbuj zamiast "setpos" dać "attach to" (nie wiem jak dokładnie się to pisze) wtedy np. gdy przyłączysz samolot1 do samolot2 to one skręcają jak jeden duży samolot i podobnie podejrzewam będzie z tym budynkiem ale ciężko nazwać już stojący budynek np. "s1 attach to s2" (s1 przedmiot, s2 budynek) więc ściągnij dodatek gdzie możesz wszystko co jest na standardowej mapce dodawać sam tak jak np. żołnierzy i nazwać dany budynek ... powinno zadziałać :)

P.S. jeśli pomogłem przyznaj punkt reputacji ... Ciebie to nic nie kosztuje a innym tak wiele daje ...
P.S. - jeśli pomogłem przyznaj punkt reputacji, Ciebie to nic nie kosztuje a innym tak wiele daje :)

Polecam (film YouTube)
smar
ID Steam:

Sieku12 pisze:... ciężko nazwać już stojący budynek ...
To - nazywanie już istniejących - jest łatwe - nearestObject.
smar
ID Steam:

Sieku12 pisze:spróbuj zamiast "setpos" dać "attach to" (nie wiem jak dokładnie się to pisze)
Spróbowałem - nie bardzo. Umieszcza km na poziomie podstawy budynku. Jeżeli podnieść wyżej przez setPos - to wisi pomimo zniszczenia budynku - czyli lewituje.

Problem jest jeszcze poważniejszy - bo okazuje się, że budynek może być tylko częściowo zniszczony, ale tak, że zabraknie właśnie podparcia dla danej broni stacjonarnej (trójnogu itp.) - czyli trzeba sprawdzać, przy jakim stopniu zniszczenia całego budynku - zniszczeniu ulega i ustawiona na nim broń.
Awatar użytkownika
Sieku12
ID Steam:
Numer GG: 2176786

Post autor: Sieku12 »

a może spróbuj zamiast męczyć się skryptami dać bezpośrednio tak po prostu tego KM'istę na ten budynek - będzie tam (przynajmniej powinien) ładnie stał i gdy budynek zostanie zniszczony to i KM zostanie zniszczony/przewróci się

P.S. - jeśli pomogłem przyznaj punkt reputacji, Ciebie to nic nie kosztuje a innym tak wiele daje :)

Polecam (film YouTube)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edycja oraz tworzenie misji, skrypty oraz programowanie”