Pograłem trochę w Arrowheada - produkcja dobra, ale nie miażdżąca.
Grafika jest bardzo ładna, już mniej uderza rozpływanie się drzewek, efekty świetlne też wydają mi się lepsze, ogólnie grafika trzyma poziom.
Po raz pierwszy w wypadku BISu mogę powiedzieć prawie same dobrze rzeczy o dźwięku: nowe bronie są naprawdę fajnie nagrane, acz IMO zbyt cicho, ale niestety stare karabiny mają fatalne dźwięki z vanilli ArmA 2 (z M14 nie da się po prostu strzelać, uszy bolą..). Moje serce podbił Sa58, którego zresztą ogólnie bardzo lubię. Głosy postaci znacznie lepsze, naprawdę nie ma się do czego doczepić, jedynie co to Czesi nie mówią po czesku, a przecież można by wrzucić czarnoruski, który jest czeskim z innymi słowami i minimalnymi zmianami gramatycznymi. Niemcy nie mówią po niemiecku, ale można to olać - w końcu oni są tylko dodatkiem, i to małym. Soundtrack jak zwykle bardzo dobry, Matejka wie co robić.
Takistan jest fajny, ale nie powalił mnie, z tym, że jeszcze aż tyle na nim nie grałem (więc proszę mnie ostro poprawiac, jeśli piszę bzdury). Jestem fanboyem BISu i ACEa, lecz pozwolę sobie zarzucić tępionym przeze mnie (ale tylko w tej grze!) Project Reality:
http://www.youtube.com/watch?v=HfMZGTmNLjY
To jest istniejąca naprawdę dolina Korangal/Korengal. Możliwe, że Takistan nie jest wzorowany na tej części Afghanu i naturalnie rozumiem, że tak gra jest genialna poprzez wspieranie ogromnych przestrzeni, ale Afghan to przede wszystkim piechota i chciałbym widzieć wąskie górskie ścieżki i zdecydowanie nieco więcej skał z kiszłakami na zboczach gór - a chwilowo niestety nie zobaczyłem...
Ogromnym plusem są budynki, do każdego można wejść i definitywnie nie są puste w środku.
Jeśli chodzi o gameplay, no jest fajnie, ale i tak wolę ACEa, sorry

Najlepszym IMHO ficzerem jest genialne wręcz trzęsienie się obrazu. Nareszcie strzelcom KM, wyraźnie dopakowanym w jedynce nie będzie zbyt łatwo. Zauważyłem (nie wiem jak wy), wyraźne zmiany/ulepszenia w AI. Kiedy bawiłem się Takistańczykami w szturm na małą wioskę, żołnierze profesjonalnie zaszturmowali wejścia, osłaniając się w sposób zbliżony do oryginału (jeden poleciał przed siebie, drugi wypadł na prawą flankę, trzeci na lewą, czwarty osłonił drzwi, a piąty klęczał plecami i osłaniał tyły

etc.)
Przeszedłem misje pojedyncze, większość mi się podobała, fajnie zrobione lasery i termowizja, acz jej ogólna dostępność jest zdecydowanie przegięta, tak samo optyki nocnej, acz tu mniej.
Kampanię ruszyłem, ale znudziła mnie, do tego trzeba dowodzić AIkami, a ja ich nie lubię, bo są jakieś 5 razy za wolne.
Multi na samym OA jeszcze nie ruszałem, ale jak ruszę to raczej z ACEm 1.5 - uproszczenia są IMHO zbyt duże, tak jak samowystarczalne rambo na publikach w Armie 2, gdzie nie dało się pograć zespołowo - ale i tak jest lepiej niż w BFie 2 czy w czymś w tym stylu, więc de facto nie narzekam, jeśli nie gram -tion.