Rzecz o j.polskim

... lub palce na klawiaturę niosą

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Zajcew
ID Steam:

Rzecz o j.polskim

Post autor: Zajcew »

Sorry za moj polski ale mieszkam za granica 11 lat Laughing

sorry za offtopa ale wymiękam słysząc lub czytając podobne teksty.
Będąc w wojsku miałem okazję w Londynie spotkać wielu Polaków którzy mieszkali tam od 1945roku (a byłem w 1988 lub 1989) to trochę więcej niż 11 więcej niż 10 a nawet 25.
Mówili czystą piękną polszczyzną.
Ostatnio w telewizji był program o ucieczkach z PRL .Szczególnie zirytował mnie gostek który jako pierwszy zwiał Migiem na Borcholm.Słuchając jego opowiadania miało się wrażenie nie facet nie jest Polakiem tylko nauczyl sie polskiego gdzieś ze słyszenia,a histoia ta wydarzyła się jużw latach 60.
Polska87
ID Steam:

Re: Screenshots???

Post autor: Polska87 »

Zajcew pisze:
Sorry za moj polski ale mieszkam za granica 11 lat Laughing

sorry za offtopa ale wymiękam słysząc lub czytając podobne teksty.
Będąc w wojsku miałem okazję w Londynie spotkać wielu Polaków którzy mieszkali tam od 1945roku (a byłem w 1988 lub 1989) to trochę więcej niż 11 więcej niż 10 a nawet 25.
Mówili czystą piękną polszczyzną.
Ostatnio w telewizji był program o ucieczkach z PRL .Szczególnie zirytował mnie gostek który jako pierwszy zwiał Migiem na Borcholm.Słuchając jego opowiadania miało się wrażenie nie facet nie jest Polakiem tylko nauczyl sie polskiego gdzieś ze słyszenia,a histoia ta wydarzyła się jużw latach 60.

Yeah whatever. Sprobuj sie przeprowadzic do innego kraju i miej tylko kolegow z tego kraju!! Jak duzo bedziesz gadal po polsku??? Cos innego jak jest grupa Polakow i mozna sobie pogadac, ale jak tego nie_ma to trudno! Think about what you are writing!!!

Dzieki Cooba ;)

ufoman: Zaznaczylem i poprawilem bledy w ramach edukacyjnych ;)
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848
ID gracza: 0

Post autor: Koval »

Zajcew - nie bądź takim gburem :) :P Moi kuzyni mieszkali w Polsce od urodzenia lecz przeprowadzili się w wieku 10 lat do Niemiec i nie mieli prawie w ogóle styczności z językiem Polskim. Gdy im matka zmarła, rozmawiająca z nimi po Polsku aby nie stracili 'umiejętności' jego używania, język ten został odstawiony na kompletnie daleki tor. Teraz bardzo ciężko się z nimi rozmawia ponieważ pozapominali słowa oraz akcent i często wtrącają Niemieckie odpowiedniki.

'Kto z kim przystaje takim się staje' i to niestety jest prawda.
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
SubKavon
ID Steam:

Post autor: SubKavon »

IMHO edukacyjna inicjatywa Ufomana jest bardzo cenna.
Więcej takich pomysłów i wkrótce powstanie elitarna grupa młodzieży (i nie tylko), która nie tylko biegle gra w i hakuje OFP, ale także nieźle pisze w ojczystym języku. Po pewnym czasie można rozszerzyć zakres edukacji (np. matma, fiza, majsterkowanie) :)
Żeby nie było za łatwo, warunkiem przyjęcia do tego - jakby nie było - elitarnego klubu, powinno być ukończenie co najmniej kampanii Cold War Crisis :)
Pozdrowienia ogólne!
Awatar użytkownika
Zajcew
ID Steam:

Re: Rzecz o j.polskim

Post autor: Zajcew »

Koval nie mogę zgodzić się z twierdzeniem , że po 10 latach zapominasz języka ojczystego 8O .
No może dotyczy to ludzi , którzy nawet mieszkając w Polsce nie nauczyli się poprawnie mówić pisać i czytać.A jak widać na wszelkich forach co drugi to dyslektyk.
Zastanawiam się jak to możliwe , że kilkanaście ,kilkadziesiąt lat temu jakoś i dyslektyków w szkole uczono ortografii.
Moim skromnym zdaniem to taki głupi szpan.
Awatar użytkownika
ufoman
ID Steam:
ID gracza: 40452
Kontakt:

Post autor: ufoman »

Po prostu wielu jest zbyt leniwych, aby nauczyc sie paru prostych "regulek".
Awatar użytkownika
PoitleK
ID Steam:
Numer GG: 2535531

Post autor: PoitleK »

ja tutaj widze jeszcze jedno... yo 87 to chyba rocznik... jesli tak to ta osoba wyemigrowala z kraju majac (tu zaawansowana matematyka wspierana power calculatorem xp...;-)) 10 lat... Przepraszam bardzo, ale poki nie bylem po mniej wiecej pierwszej klasie szkoly sredniej nie uwazalem ze umiem poprawnie wyslowic sie w jezyku polskim, wiec jesli rzeczywiscie to rocznikowe spostrzezenie jest poprawne, to nie powinnismy sie chlopakowi dziwic... ojczyzna go zbyt wiele nie nauczyla, rapte 2 klasy :aliens

a na koniec tego glupiego jeszcze trzech elektronikow nieukow z wroclawia dorzucam:
:aliens :aliens :aliens

8)
Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.

Sith Code
Desperat
ID Steam:
Numer GG: 5997674

Post autor: Desperat »

ufoman pisze: Po prostu wielu jest zbyt leniwych, aby nauczyc sie paru prostych "regulek".

Osobiscie gdybym mial wybor , chcialbym zapomniec caly jezyk Polski . Na co mi on ? Jedynie teraz sie przydaje , a jak pojade ? Wolalbym od razu w ENG gadac .
Użytkownik zbanowany do dnia 14.12.2007

Obrazek
SubKavon
ID Steam:

Post autor: SubKavon »

Nie widzę sensu zapominania j. polskiego. Co, muli Ci RAM? Zapominaj se o Polsce jak chcesz, ale nie widzę korzyści z zapominania języka, który się już jako tako zna.
A w UK i tak nie będziesz obywatelem 1-szej kategorii.
Desperat
ID Steam:
Numer GG: 5997674

Post autor: Desperat »

SubKavon pisze: Nie widzę sensu zapominania j. polskiego. Co, muli Ci RAM? Zapominaj se o Polsce jak chcesz, ale nie widzę korzyści z zapominania języka, który się już jako tako zna.
A w UK i tak nie będziesz obywatelem 1-szej kategorii.

Czy muli ? Chyba nie, Polski nie zapomne . A jezyk, niezbyt jest przydatny kiedy mozna sie nim posluzyc tylko w jedym kraju, ma to tez swoje plusy np. odrebnosc . Nie wiem czy pisalem, ale napisze . UK, jest tylko przystania dla mnie . Mam tam rodzinke, jakos sie podszkole w jezyku i wio do USA .
Użytkownik zbanowany do dnia 14.12.2007

Obrazek
SiD
ID Steam:

Post autor: SiD »

Czy wiesz, że między znakami interpunkcyjnymi a wyrazami nie ma spacji? To dotyczy się również języka brytyjskiego.

edit:
Kropka też jest znakiem interpunkcyjnym...
Ostatnio zmieniony 21 lutego 2007, 20:57 przez SiD, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek :cfog Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co ślina na język...”