Boty oraz pare początkowych pytań.

Arma2 oraz Arma2OA: Informacje o grze w sieci, adresy serwerów, klany, ligi oraz turnieje

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Nor3k
ID Steam:
ID gracza: 0

Boty oraz pare początkowych pytań.

Post autor: Nor3k »

Witam !
Jestem lekko mówiąc mało obeznany z grą . Dlatego wolę poradzić się osób , które mają pojęcie o Arm`ie 2.
Mam pare pytań. Otóż :
Jak zagrać ( o ile się da ) z botami ?
Wgrałem mapke według instrukcji , jednak mapki nie ma co robić ?
Czy moge zagrać na wgranej przeze mnie mapce z botami ?
Pozdrawiam licze na konkretne odpowiedzi ;)
Awatar użytkownika
SaS TrooP
ID Steam:
Kontakt:

Re: Boty oraz pare początkowych pytań.

Post autor: SaS TrooP »

Jak zagrać ( o ile się da ) z botami ?
Poprzez wstawienie ich na mapę i oskryptowanie ich. Boty w MP są traktowane identycznie jak AI na SP.
Wgrałem mapke według instrukcji , jednak mapki nie ma co robić ?
Opisz jak wgrywałeś
Czy moge zagrać na wgranej przeze mnie mapce z botami ?
Musisz ją otworzyć i zedytować w edytorze, dorobić AIki i ich punkty trasy.
Awatar użytkownika
PROCIK
ID Steam:
Numer GG: 2542288

Post autor: PROCIK »

Jeżeli chcesz pograć przeciwko botom (AI-kom) To jest kilka możliwości:
1- wchodzisz do menu "misje pojedyncze" czy w pojedynkę (nie wiem jak jest w wersji polskiej) i odpalasz ( uruchamiasz) jedna z wielu misji do grania w pojedynkę
2- Możesz w edytorze na wybranej mapce wstawić (edytować) jednostki swoje i wroga, następnie przydzielasz im stosowne zadanie ( patrol, przejdź tu, szukaj i zniszcz....) szczegóły jak posługiwać się edytorem znajdziesz na forum lub w internecie lub w instrukcji.
3- Wybierasz z menu "multi player" czyli wieloosobowa i dołączasz do misji typu COOP (kooperacja - po polsku - czyli współpraca), wtedy masz możliwość grania przeciwko AI-kom wspólnie z innymi graczami
4- Możesz zrobić w edytorze misje przeciwko AI-kom do grania z kolegami, powstanie w ten sposób misja coop twojego autorstwa

Powodzenia
Nor3k
ID Steam:

Hmm . Przed chwilką sciągnąłem z neta mapke Everon i na niej już były boty , tak że mogłem pograć 16 V 16 bodajże ;)
Ciekawe rozwiązanie. Pobiorę jeszcze parę , żeby sprawdzić jak się gra na innych . Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. ;)
Awatar użytkownika
PROCIK
ID Steam:
Numer GG: 2542288

Post autor: PROCIK »

Masz na myśli że ściągnąłeś misje? czy mapę?
Nor3k
ID Steam:

Wszedłem na armaholic. W dziale addons/islands pobrałem kilka mapek i wgrałem je. Praktycznie od razu mogłem grać , gdyż boty już były . Dodatkowo pobawiłem się w edytorze i poustawiałem snajperów z tyłu oraz róże pojazdy ;)
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Post autor: Artek3333 »

Co do botów na mapie, to raczej jest nie możliwe aby były bez stworzenia misji. Mapa to oddzielny plik pbo którego się wkleja do katalogu AddOns, natomiast misja(z botami) to też oddzielny plik pbo który się wkleja do katalogu missions. Ściągniętą mapę można otworzyć w edytorze i samemu poustawiać (boty), zapisać projekt i pograć na podglądzie.
Dla kolegi proponuję zapoznać się z podstawami
http://armacenter.pl/cms/content/view/126/171/
Jest to z Arma 1 ale na arma 2 podstawy się nie zmieniły.
Nor3k
ID Steam:

Dzięki Artek . Faktycznie chyba nawet nieświadomie ustawiłem boty poprzez edytora . Wcześniej nie wchodziłem nawet do niego i dlatego botów nie było . Teraz powoli wszystko ogarniam. Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie chcę się pobawić w snajpera. Mój problem polega na tym , iż nie za bardzo wiem jak ustawić broń. Czasami dostaje snajperke ale to z przydziału , a co zrobić żeby móc ciągle korzystać z tej broni ?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Post autor: Artek3333 »

Możesz wybrać siebie, jako gracza typu snajper wschodu, albo zachodu. Będziesz miał broń wyborową od razu. Możesz też ustawić skrzynie z bronią. Zakładka pusty\broń, amunicja i ustawiasz na mapie. Na podglądzie, możesz skorzystać z broni jaka się w tej skrzyni znajduje. :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multiplayer”