Jakiś czas temu, przebywając zarówno z ludźmi starszymi ode mnie, jak i młodszymi (nawet sporo) zaciekawiło mnie jakie to filmy animowane (czyli postacie zarówno rysunkowe, jak i kukiełkowe czy plastelinowe; ew. 3D animacje komputerowe) oglądało się kiedyś, jakie jeszcze niedawno, jakie wreszcie ogląda się dziś. Sam należę do tego pokolenia, któremu hasła "trójka drombo", "super strzał Tsubasy" czy "Gigi La Trotola" co nieco przypominają z własnego, nie da się ukryć, dzieciństwa. Takoż i "Wodnik Szuwarek" czy "Koziołek Matołek" (ulubiona bajka postaci granej w "Kiepskich" przez śp. Krystynę Feldman), ew. czescy "Sąsiedzi". Ale już "Pyza" - w moim przypadku - mniej, bo zetknąłem się z tą bajką dużo, dużo później. Kreskówki na Cartoon Network - podobnie, ślad tylko w pamięci. Za to wspomniane na początku hasła związane z pewną piracką wówczas telewizją - jak najbardziej.
Ponieważ są na forum użytkownicy w różnym wieku, postanowiłem zadać kilka pytań:
Jakie były (są

Czy dostrzegacie jakiś wpływ jaki owe filmy wywarły na Was, i, jeżeli tak, jaki? (np. nick na forum, nazwa poczty elektronicznej, powiedzonka, używane określenia będące cytatami z filmu)
Jakie były Wasze najmniej ulubione kreskówki/filmy animowane? I dlaczego? (np. nie każdemu odpowiada szorska estetyka "He-mana" czy schematyczność narracji i fabuły Scooby`ego)
Jakbyście porównali filmy z różnych krajów, np. polskie, czeskie, amerykańskie, japońskie?
...i cokolwiek jeszcze przyjdzie do głowy. Ot taki wątek wspominkowy.
Swoją drogę, jak się spojrzy do programu TV to widzi się np. Smerfy. Czyli serial, który powstał ponad 20 lat temu! To już całe pokolenie!