Pomoc w wybraniu karty graficznej

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848
ID gracza: 0

Re: Pomoc w wybraniu karty graficznej

Post autor: Koval »

W sumie nie wiem po co kupowałem tą kartę jak i tak w Armę za często nie gram a niedlugo wyjeżdżam na pół roku do Anglii... a na cichym kompie mi zależy, bo działa 24 godziny na dobę ciągle coś ściągając z neta i niestety, w nocy czasami mnie denerwuje ten niemiły pomruk dochodzący z maszyny, chyba zacznę odłączać wentylatory na noc :P
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
Gelu
ID Steam:

Post autor: Gelu »

Forrestal pisze:
Gelu pisze:
zabix pisze: Mam wrażenie, że praca wentylatora uzależniona jest od aplikacji, a powinna być od temperatury

Jest uzależniona od jednego i drugiego - taka to już zaleta/wada sterowników. Możesz recznie ustawić prędkość wiatraka i wtedy nawet w aplikacjach 2D będzie chodził na maxa jeśli tak go ustawisz. Jeśli natomiast ustawisz prędkość na bardzo niską (minimum to 25%), to po przekroczeniu pewnej temperatury (zarówno w 2D jak i 3D) sterownik i tak włączy wiatraczek na maxa.

Wlasnie niezbyt ;)

Karty NVIDII nie reguluja obrotow wentylatora w zaleznosci od temperatury, jedynie w biosie maja zapisane obroty dla trybu 2D i 3D. Tryb jest wykrywany przez sterowniki i wtedy zmienia sie taktowanie oraz obroty wentylatora. Referencyjne karty nie maja regulacji obrotow wraz ze wzrostem temperatury.

Jest dokładnie tak, jak napisałem. Obroty nie są regulowane w zależności od temperatury, a jedynie zostaną włączone na maxa (niezależnie od ustawień w sterowniku) po przekroczeniu określonej wartości (u mnie to 80*C). Poniżej tej wartości obrotami steruje sterownik (albo da te zapisane w biosie o których pisze Forrestal, albo te które my ustawimy).
Sterowniki nVidii w połączeniu z RivaTunerem dają możliwość płynnej regulacji prędkości coolera w zakresie 25-100%, więc można sobie wypośrodkować temp/hałas.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zabix
ID Steam:

Post autor: zabix »

Chcesz zobaczyć zabixa?: http://uploader.pl/?d=E3E06F081

Dlaczego muszę się zniżać do poziomu
Awatar użytkownika
Gelu
ID Steam:

Post autor: Gelu »

...a chyba powinno. :roll:
U mnie działa bez problemu. Może poszperaj jeszcze w ustawieniach sterownika/rivy...osobiście jeszcze nie słyszałem, żeby riva nie chciała działać na nVidię :roll:
Jak rozumiem jest to Twój nowy nabytek...może więc problem leży po stronie karty... :?:

Działanie Rivy jest o tyle wygodne, że możesz sobie ustawić zegary i prędkość coolera dla trybu 2D na przykładowo defaultowe, natomist dla trybu 3D możesz sobie podkręcić zegary karty, ustawić cooler na 100% i zapisać to wszystko jako profil.
Pracując w 2D jest cicho i spokojnie, a odpalając np: ArmA karta sama wskakuje na obroty. Ot taka poprostu wygoda...
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zabix
ID Steam:

Post autor: zabix »

Na moją kartę działa tylko NTune...
Chcesz zobaczyć zabixa?: http://uploader.pl/?d=E3E06F081

Dlaczego muszę się zniżać do poziomu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”