Zawieszenie ArmA 2

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Re: Zawieszenie ARMA 2

Post autor: Radeon »

Procesor i pamięci przetaktowywujesz niżej w biosie. Klikasz delete przy botowaniu i szukasz, nie powiem Ci dokładnie, bo nie widziałem Twojego biosu. Inna sprawa, że jeśli nie bawiłeś się w OC, to lepiej się za to nie zabieraj, bo nawet jeśli taktowanie w dół nic nie powinno uszkodzić, to jednak jak źle coś ustawisz, będzie chodzić niestabilnie.
Możesz spróbować jedynie kartę graf. przetaktować jakieś 200-300 mhz niżej. VGA taktujesz softem, który masz dołączony do sterowników albo ściągnij sobie z internetu jakiś programik. Nvidia nTune przykładowo. Tak czy siak, najlepszym rozwiązaniem byłoby pożyczyć od kogoś solidny zasilacz i tyle.
Obrazek
Radeq
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: Radeq »

Chyba nie będę ryzykował bo nigdy niczego nie podkręcałem i w ogóle się na tym nie znam ale zaczynam się zastanawiać czy to aby faktycznie wina mojego kompa bo pograłem przed chwilą i faktycznie kampania dalej się zawiesza i to już po ok 1 minucie gry ale pojedyncze scenariusze i zbrojownia chodzą bez problemów, płynnie i bez zwiech, nie wiem już o co chodzi, jeśli byłaby to wina zasiłki to wydaje mi się że gra by się zawsze zawieszała a nie tylko na kampanii.
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Ale nie mówiłeś, że wiesza się tylko na kampanii. Albo ja niedoczytałem. Nie ważne.
Zobacz, czy Ci się zawiesi jeśli w edytorze ustawisz w cholere jednostek i każesz im walczyć. Jeśli się nie zawiesi to włącz sobie misje pojedynczą, dość wymagającą, nie pamiętam czy jest taka, ale potrzebujesz pola bitwy i jakiegoś oskryptowania. Jeśli też się nie zawiesi, a masz polską wersję, no to można powiedzieć, że w polskiej wersji jest cudnie spieprzona kampania. :angel
Obrazek
Awatar użytkownika
polo
ID Steam:
Numer GG: 1257116

Post autor: polo »

Ja odałem kompa do serwisu.A mam zasilacz Prophecy 750v.
Jednym z najlepszych sposobów zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny.
Radeq
ID Steam:

Zrobiłem tak jak radziłeś Radeon, włączyłem edytor i ustawiłem dwie strony konfliktu naprzeciw siebie, każda miała po ok 10 czołgów, 10 myśliwców, kilka helikopterów i trochę piechoty, chodziło płynnie i nie zawiesiło się, później włączyłem pojedynczy scenariusz, z dostępnych obecnie wybrałem kontratak w którym Rosjanie atakują jakieś miasto elektozawadzk czy jakoś tak chyba, sporo jednostek, piechoty i czołgów, pograłem 10 min i też bez problemu dopóki mnie nie zabili :) ale zawiechy nie było, włączyłem też everesta żeby monitorował temperaturę i temperatura grafiki jest najwyższa ze wszystkich komponentów i oscyluje w okolicach 60 stopni celsjusza. Już nie wiem w takim razie co się dzieje, może to faktycznie wina kampanii ale szukałem na necie i nie spotkałem się żeby inni mieli takie problemy, zaraz spróbuję przeinstalować armę 2 i może wrzucę jakieś starsze sterowniki do grafy, czasami to pomaga. Wcześniej jak przeglądałem forum znalazłem wzmiankę że za zawieszanie może odpowiadać karta dźwiękowa ale już nie wiem gdzie to było. Mam Creative Sound Blaster Live 24 bit, czy to ma jakieś znaczenie, dodam że takie zawiechy mam tylko na armie i tylko w kampanii a na innych grach nie.
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

polo pisze:Ja odałem kompa do serwisu.A mam zasilacz Prophecy 750v.
Ty się ciesz, że komputer Ci jeszcze działał na tym zasilaczu. =]
Radeq pisze:Zrobiłem tak jak radziłeś Radeon, włączyłem edytor i ustawiłem dwie strony konfliktu naprzeciw siebie, każda miała po ok 10 czołgów, 10 myśliwców, kilka helikopterów i trochę piechoty, chodziło płynnie i nie zawiesiło się, później włączyłem pojedynczy scenariusz, z dostępnych obecnie wybrałem kontratak w którym Rosjanie atakują jakieś miasto elektozawadzk czy jakoś tak chyba, sporo jednostek, piechoty i czołgów, pograłem 10 min i też bez problemu dopóki mnie nie zabili :) ale zawiechy nie było, włączyłem też everesta żeby monitorował temperaturę i temperatura grafiki jest najwyższa ze wszystkich komponentów i oscyluje w okolicach 60 stopni celsjusza. Już nie wiem w takim razie co się dzieje, może to faktycznie wina kampanii ale szukałem na necie i nie spotkałem się żeby inni mieli takie problemy, zaraz spróbuję przeinstalować armę 2 i może wrzucę jakieś starsze sterowniki do grafy, czasami to pomaga. Wcześniej jak przeglądałem forum znalazłem wzmiankę że za zawieszanie może odpowiadać karta dźwiękowa ale już nie wiem gdzie to było. Mam Creative Sound Blaster Live 24 bit, czy to ma jakieś znaczenie, dodam że takie zawiechy mam tylko na armie i tylko w kampanii a na innych grach nie.
Kampania ma kuku. Dziwi mnie tylko to, że z posiadaczy polskich wersji językowych od LEM tylko Ty masz z tym problem. :P
Obrazek
Radeq
ID Steam:

Przeinstalowałem grę i wrzuciłem starsze sterowniki niestety nic to nie dało ale zauważyłem inną ciekawą rzecz. Włączyłem tą misję w kampanii od początku i grałem ponad pół godziny i nie zawiesiła się, czy winny mógł być jakiś uszkodzony albo wadliwy save. Inna sprawa że boję się że gra znów zacznie się wieszać jak dojdę do tego samego momentu co poprzednio. Żeby rozwiać wątpliwości gra jest oczywiści oryginalna, zakupiona wczoraj w empiku, jeśli ktoś ma wątpliwości mogę wrzucić zdjęcie i paragon zakupu. Na razie działa i mam nadzieję że tak już zostanie, jeśli pojawią się ponownie te same problemy napiszę, dziękuję za pomoc Radeon.
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

To teraz już mnie nie dziwi dlaczego tylko Ty miałeś problem. Albo znów nie doczytałem albo nie napisałeś, że tylko i wyłącznie w jednej misji występuje problem.

Więc: albo ta misja ma kuku albo save miał kuku. :angel
Obrazek
Awatar użytkownika
polo
ID Steam:
Numer GG: 1257116

Post autor: polo »

Ty się ciesz, że komputer Ci jeszcze działał na tym zasilaczu. =]

Komputer naprawiony na szczęście, gra chodzi płynie w kazdych trybach włącznie z kampanią.Nierozumie co złego w tym zasilaczu.
Jednym z najlepszych sposobów zachowania pokoju jest ciągła gotowość do wojny.
Bartholomew
ID Steam:

Post autor: Bartholomew »

Mam coś podobnego :/

Windows 7 64bit
Intel i7
Nvidia 9800 GTX+ (Stery 8.15.11.8585)
Zasilacz Chieftec 750, z resztą nie ważne - ważne, że w żadnej innej grze (w tym w Crysisie) konfiguracja nie stwarzała problemów.

Grałem w wersję niemiecką (1.0) - wszystko było w porządku, kupiłem wersję polską (po aktualizacji 1.3), na początku wszystko grało - sprawdzałem wydajność umieszczając na przeciw siebie po 20 samolotów (owszem, klatki spadały, ale gra się nie wieszała). Problem się zaczął pojawiać w multiplayerze, gra zaczęła się wieszać (obraz zatrzymany, przez chwilę jeszcze słychać dźwięk), ale daje się skilować po przejściu do windowsa. Działo się tak w momentach, w których następował np. wybuch, jechałem b. szybko czołgiem z jakiegoś pagórka, itp. Później to samo zaczęło się dziać w singlu (jedne z pierwszych misji), do tego doszedł problem występowania artefaktów (szare trójkąty porozciągane we wszystkie strony zamiast niektórych obiektów).

Obniżenie detali (wsio na "normalne") nic nie dało. Temperatura GPU w porywach dochodziła do 60', po popchnięciu wiatraka i obniżeniu taktowania procesora i pamięci karty temperatura spadła do jakichś 53' w porywach, ale niestety nie odnotowałem poprawy :/

Co jest do cholery z tą polską wersją?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Post autor: Artek3333 »

Kręciłeś grafikę? jeśli tak to być może coś uszkodziłeś, ja tak miałem w Arma 1 jak bawiłem się w podkręcanie karty i co dziwne tylko na Armie były artefakty, a na innych grach nie. Zawiozłem do kumpla który pracuje w serwisie komputerowym, zbadał to i stwierdził uszkodzenie pamięci graficznej. Na szczęście uwzględnili gwarancje :mrgreen: Proponuje zainstalować tą wersje niemiecką Army 2 i sprawdzić czy będzie coś się działo, jeśli tak to znaczy, że sprzęt nawala. :|
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”