Opinie z gry w ArmA2 - ankieta

Dyskusja ogólna, tryb singleplayer tylko o Arma2

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ

Uważam, że Arma 2 w ogólnej ocenie ...

Zaskoczyła mnie pozytywnie i przerosła oczekiwania.
11
17%
Zasługuje na pozytywną opinię i spełnia moje oczekiwania.
18
29%
Spełnia moje oczekiwania choć są rzeczy do poprawki.
21
33%
Nie jest zła, wiele rzeczy trzeba by poprawić.
10
16%
Zasługuje na negatywną opinię i nie spełnia moich oczekiwań.
1
2%
Rozczarowała mnie i w ogóle nie spełnia moich oczekiwań.
2
3%

Liczba głosów: 63

Awatar użytkownika
Rafael3D
ID Steam:
Numer GG: 11844
ID gracza: 0

Re: Opinie z gry w ArmA2

Post autor: Rafael3D »

Ad meritum:
- wrogie AI to snajperzy dodatkowo o właściwościach o których pisze DUGAZM
- biegający wojacy: wymach nogami "daleko do tyłu" a rękoma z giwerą - typu cepem od prawa do lewa
- małe drzewa liściaste o brązowym listowiu wyglądające gorzej niż w OFP
- na dzień dzisiejszy (czytaj: patch 1.02) słaba optymalizacja, gra haczy nawet na rekomendowanym hardware

Poza tymi (w sumie drobnymi) smaczkami same plusy. Gram w SP (MP na razie niegrywalny) no i oczywiście w A1 czekając na kolejne patche.
DUGAZM
ID Steam:

Post autor: DUGAZM »

kilka razy mialem watpliwa przyjemnosc pograc PvsP...ale to co sie wyprawia to jakis zart i podejsce to tego typu rozgrywki, ze jes swietna, troche mnie bawi...
Gra konczy sie w momencie zablokowania wyjazdu z glownego respawn'u, i nie mowcie mi ze tak nie robia, bo gralem i widzialem:)...Idiotyczny wyscig szczurow, nie majacy nic wspolnego z cooperative, gdzie banda dzieciakow ma zabawe ze strzelania w respawn:)
Oczywiscie PRZEPRASZAM klanowcow ktorych tym zdenerwuje, bo moze i malo gralem w ten rodzaj rozgrywki, ale za kazdym razem wygladalo to tak samo.

I jeszcze to ublizanie na forum za czyjas wypowiedz...to dopiero szczyt mozliwosci intelektualnych, ale tak to jest jak sie kogos mierzy wlasna miarka.....
Awatar użytkownika
Pejotl
ID Steam:

Post autor: Pejotl »

Witam
To moj 1 post na tym forum, chociaz dawno temu grałem we Flashpointa i dodatek. W arme 1 nie grałem, ale majac długa przerwe z grami teraz wziałem sie od razu za dwojke.
Najpierw technicznie: na moim AMD phenom quadzie 9550 i starym zawalonym systemie, z win xp, kartą GF 9600 GT i 4 gb ramu smiga całkiem nieźle, chyba ze kręce głową szybko dookoła to potrafi lekko zwolnic. Nie jest źle, rozdzielczosc wysoka, detale na max.
Inna sprawa to hmmm bugi. W kazdej misji cos nie tak. nie sprawdziłem jeszcze całosci ale kilka uwag (gram na patchu 1.02):
1. Gra uwaza za stosowne zawiesic sie czasem w czasie wgrywania misji albo gra po prostu zatrzymuje sie w czasie grania (rzadziej)
2. Im dalej w misje tym wieksze kwiatki. Znika mozliwosc zapisu w niektorych etapach albo miejscach, a pojawia sie jakas dziwaczna komenda ze nie mozna zapisac, albo ekran robi sie niewyraźny. to denerwuje najbradziej
3. Tekstury czasem sie nie wczytuja i z bliska widze glowy bez nich - białe i łyse ;)
4. Bywa że jadąc do celu samochodem (misja z odszukaniem przywódców - chyba trzecia) zawiesza sie czesto w jednym miejscu lub po ok 3 minutach gry, rozpoczecie jej od nowa eliminuje ten błąd. Ale to nie przeszkadza mu pojawic sie gdzies indziej.
5. Na początku miałem zaznaczone zidentyfikowane przez druzyne cele czerwonym kwadracikiem - od 3 misji go nie widzę. Zrobił sie niezły, fajny hard-core. Czasem dostajesz nie wiesz skąd - to fajne, ale czasem kwadracik pomagał. Jak go przywrocic?
6. Strzelaja często przez ścianę do ciebie.albo maja zdumiewająca celnosc jak na ak bez lunety i taką odległość.
7. Ludzie z druzyny potrafia sie zaplątac i wlazic pod ogień. Ginie typek i trzeba wgrywac poprzedni stan. Jak nagrasz przed jego śmiercią (nieświadomie) to trzeba cofac jeszcze dalej ;)

Ma ktos takie wrazenia jak ja odnosnie błędów?
A teraz przyjemnosci: kocham te gry za realizm, grafikę, i fajny klimacik. Bede grał mimo bugów, ale jak moja kobita przez ramie widzi jak 7 raz jade jeepem i co chwile gra wiesza sie na tej samej drodze to mnie zalewa krew, a ona sie smieje :)
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Gra jeszcze ani raz mi się nie zawiesiła, tez gram na patchu 1.02. Moze to wina przegrzewającej sie karty graficznej? Ponadto, jesli masz na karcie zainstalowane 512 MB pamieci, to nie ustawiaj pierwszych dwoch opcji (jakosc tekstur i pamiec video) na max tylko na normal (to byc moze jest przyczyną nie wczytywania się tekstur niektórych).

Ja tych bugów tak wiele nie widze, pewnie ze jakies tam są, ale to do wersji 1.96 mamy troche czasu na ich naprawienie (tzn BIS ma :P).
Obrazek
Awatar użytkownika
Pejotl
ID Steam:

Z tym zawieszaniem to widze kilka powodów,
-system jest juz staaary i masa syfu po rejestrach i zasmiecony dysk.
-karta może sie grzac, to juz mi sie zdarzało ;/
-w niektorych misjach (nawet bardziej skomplikowanych pod wzgledem wyswietlania) jest ok, a w niektorych zawieszki sa częste.
- zmieniłem opcje na normale, tak jak mi radziłes, przeszedłem to jeszcze raz i hmmm jest duzo lepiej ;)

A co z tym czerwonym kwadracikiem obrazującym wroga? dlaczego go nie mam teraz?
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Post autor: Artek3333 »

Pejotl pisze:A co z tym czerwonym kwadracikiem obrazującym wroga? dlaczego go nie mam teraz?
O ile pamiętam, trzeba to włączyć w ustawieniach trudności gry. Mi te kwadraciki akurat przeszkadzały i to właśnie wyłączyłem, nie jestem teraz w stanie napisać która to opcja bo nie mam możliwości, ale pokombinuj w menu głównym z ustawieniami trudności.
Awatar użytkownika
JonPL
ID Steam:
Numer GG: 6628146
Kontakt:

Post autor: JonPL »

enemy tag?
http://armacenter.pl/ - najdłużej istniejąca społeczność w historii polskiej sceny ArmA i OFP.

Dołącz do nas - weteranów - dajemy czadu już od czasów wczesnego Flashpointa.
Awatar użytkownika
Pejotl
ID Steam:

Mi steruje sie dobrze. Nie mam problemow z jazdą, uzywam strzałek do kierowania pojazdem. Kwestia wyczucia i wóz nabiera stabilności :)
Awatar użytkownika
kondor
ID Steam: Przemek_kondor
Kontakt:

Post autor: kondor »

Problem dotyczy sterowania pojazdami myszką.
Btw: znalazłem inne ciekawe opcje
-poddanie się - domyślnie nie ma klawisza podpiętego
(więcej nie pamiętam :mrgreen: )
2M1R
ID Steam:

Post autor: 2M1R »

Już moja ArmA2 zamówiona na gram.pl teraz tylko czekać do 7 sierpnia ;) Na zakup zdecydowałem się po zagraniu w demko(bez gry w demko pewnie i tak bym kupił) Jak dostane pełną wersje gry to napisze tu swoją opinie, bo demko mimo ze sprawia wrażenie b. dobrego to jak na tak rozbudowany symulator jest bardzo ubogie i na jego podstawie nie można nic napisać poza tym ze miło się strzela do dużo lepszych AIków niż w ArmA1 i o tym ze optymalizacja jest średnia.
Awatar użytkownika
Dawidson
ID Steam:

Post autor: Dawidson »

Pozmieniałem sobie znów sterowanie za radą kondor-a.
Oczywiście to jego "bardziej w lewo" i "bardziej w prawo" zadania mi nie ułatwiło :D
Ale dla chcącego nic trudnego, no i teraz myszą czy klawą samochody prowadzą się dosłownie jak po sznurku!!
Jedziesz gdzie chcesz a nie gdzie samochód chce :P Nie trzeba kontrować i tym podobne nawyki w stylu "nauczenia się wyczucia".

Miodzio.
Obrazek
RIDER
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arma2 - wydanie 2009 rok.”