[Pytanie] Załadunek grupy do pojazdu

Moderator: Inkwizytor

Zablokowany
Awatar użytkownika
Zuber
ID Steam:
Numer GG: 897167
ID gracza: 0

[Pytanie] Załadunek grupy do pojazdu

Post autor: Zuber »

Czytałem ten dział miliard razy.Ale nic nie dałem rady skleić w kupę.Chciałbym np: zrobić misje, że grupa żołnierzy jedzie do punktu A zabiera cywili jedzie do punktu C gdzie po drodze ich atakują wrodzy.
Wszystko po kolei, co dać w skryptach itp...
Jakieś poradniki, tutoriale.
Będę wdzięczny.Proszę o pomoc :)
"Nigdy w dziejach wojen tak liczni nie zawdzięczali tak wiele tak nielicznym."— Winston Churchill
Awatar użytkownika
SaS TrooP
ID Steam:
Kontakt:

Re: [Początkujący] Jak sie robi misje...

Post autor: SaS TrooP »

http://ofp.armacenter.pl/

Dział EDYTOR wyjaśni ci wszystko. Jak nie to pytaj tutaj.
Awatar użytkownika
Zuber
ID Steam:
Numer GG: 897167

Post autor: Zuber »

Dziękuje bardzo :)
"Nigdy w dziejach wojen tak liczni nie zawdzięczali tak wiele tak nielicznym."— Winston Churchill
Awatar użytkownika
kondor
ID Steam: Przemek_kondor
Kontakt:

Post autor: kondor »

Coraz częściej zastanawiam się czy nie napisać jakiegoś tutoriala, od totalnych podstaw, dla newbie.
Czesto pojawiają się pytania jak powyższe i co jakiś czas, z ciekawości (zakładając, że nie znam odpowiedzi), próbuję znaleźć na (nie tylko tym) forum odpowiedź w szukajce i często zdarza się, że nie potrafię znaleźć odpowiedzi na, oczywiste dla większości z nas, pytania.
Awatar użytkownika
calm
ID Steam:
Numer GG: 3845806
Kontakt:

Post autor: calm »

kondor pisze:Coraz częściej zastanawiam się czy nie napisać jakiegoś tutoriala, od totalnych podstaw, dla newbie.
Good idea! Mysle, ze tutorial na zasadzie konkretnych przykladow, ktore beda wyjasniane krok po kroku. Taki konwoj czy patrol piechoty, albo desan z heli... i z czasem jakies bardziej zaawansowane akcje.... Ajjajjajj sam bym z checia przestudiowal taki material. :)
Obrazek
calm aka genghis
Obrazek
Awatar użytkownika
azzido
ID Steam:

Post autor: azzido »

Witam
Myśle że dobrym rozwiązaniem byłoby stworzenie jakiegoś działu w którym można by wrzucać takie oto linki - dotyczące totalnych podstaw.

Desant na linie
http://files.filefront.com/Desant+na+li ... einfo.html - autorem tego jest Artek 3333

Mam pytanie dosyć lamerskie:)
Jak zrobić żeby helikopter zabral druzyne i jak juz beda wszyscy na pokladzie ruszyl w wybranem miejsce wylądował i wyładował druzyne?

Znam jedynie taki warunek: Count Crew heli == (Count Units Group Grupa) + 1
Wiem jak zrobic to z konwojem czyli UAZ prowadzi za nim URAL i obok URALA grupa zolnierzy.Konwoj ruszy dopiero jak do Urala wsiada wszyscy.To wiem jak zrobic bo daje na UAZie punkt drogi zerowy z tym powyzszym warunkiem potem punkt drogi nr.1 ruszac do.. i dziala:)Wczesniej jeszcze punkt drogi dla grupy zolnierzy na Uralu WSIADAC

A jak to zrobic z samym helikopterem?

Dzieki wielkie
Awatar użytkownika
azzido
ID Steam:

Dobra juz wiem jak to zrobic znalazlem na forum hahah:)Bylo opisane na przykladzie ciezarowki i grupy zolnierzy:)
Po prostu najpierw dawalem punkt drogi WSIADAC grupie zolnierzy na helikopterze apotem juz nie moglem dac punktu drogi helikopterowi bo jak jet na nim punkt drogi to nie mozna heli jako jednostki zaznaczyc i dac mu punkt drogi ROZLADUJ TRANSPORT.
Wnioski: Rob misje od konca haha
Hmmm tylko w ten sposob Helikopter nie czeka na grupe ale od razu wlacz silnik i startuej niezaleznie od tego czy wszyscy sa na pokladzie.
Ponawiam pytanie jak to zrobic zeby czekal na wszystkich?
Dzieki

Pozdro
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, 20:51 przez azzido, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
azzido
ID Steam:

A co myslicie o tym pomysle z wrzucaniem linkow do plikow pokazujacych proste misje?Tak jak to zrobil Artek 3333 z przykladem "Desant na linie"
Dział moglby sie np nazywac PPPS -proste praktyczne przyklady misji:-)?

Byloby to dosc ciekawe rozwiazanie dla takich lamerow jak ja, z drugiej strony dla profesjonalisty stworzenie takiego prostego przykladu to mysle ze kwestia kilku minut lub sekund:)
Awatar użytkownika
azzido
ID Steam:

Dobra zrobilem tak:
Wstawilem MH6 i zolnierza jednego. Nazwa MH6 to heli a zolnierz Of.
Na MH6 wstawilem zerowy punkt drogi i w warunku wpisalm Count Crew heli == (Count Units Group Of) + 1. Potem dalem punkt drogi nr 1 RUSZAC DO.
Efekt jest taki ze helikopter ma wlaczony silnik wzbija sie i jak do niego nie wejde to wisi nade mna:)a jak wejde to leci do punktu nr 1:)

Jak zrobic zeby czekal na mnie na ziemii?

Nie pojmuje logiki tego edytora.Logicznym jest dac helikopterowi jeden punkt drogi tam gdzie ma ruszyc i wpisac warunek powyzszy a nie tworzyc punktu zerowego na nim z tym warunkiem i dopiero potem punkt drogi nr 1 RUSZYC DO...Czemu tak sie bulwersuje?Bo skad poczatkujacy ma wiedziec ze najpierw trzeba ustawic punkt drogi na heli z warunkiem a potem punkt drogi nr 1 w terenie gdzies tam - oczywiscie po przeczytaniu tylko spisu komend i zapoznaniu sie z edytorem:)
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Post autor: Artek3333 »

Prosty przykład załadunku i wyładunku grupy ze śmigłowca ;)

http://files.filefront.com/heliIntrorar ... einfo.html
Awatar użytkownika
azzido
ID Steam:

Elegancko wszystko już wiem.

Wielkie dzięki Artek 3333
Pozdro
Zablokowany

Wróć do „Edytor - tworzenie misji, skrypty oraz programowanie”