Parę pytań dotyczące broni
Moderator: Inkwizytor
- SaS TrooP
- ID Steam:
- ID gracza: 0
- Kontakt:
Parę pytań dotyczące broni
Mój kontakt z prawdziwą bronią palnąbył nikły. Daawno temu mogłem sobie postrzelać (a to i tak szumna nazwa) z AKSa-47, a niedawno z M1A1 Thompson. Niestety, na tym koniec. Dlatego mam dwa zasadnicze pytania do wojskowych bądź po prostu strzelców z tego forum.
1. Czy broń obsługiwana podczas tactical runu jest rzeczywiście tak wygodna jak w grach (no, tak na pewno nie, ale czy walka w ten sposób jest trudna).
2. Czy odruch zamykania oka w czasie/milisekundy przed oddaniem strzału jest normalne? A jeśli nie, to czy strzelając na strzelnicy można się go pozbyć?
Zależy mi na tych informacjach, bo czas zacząć się przygotowywać do ASG (najwyższy czas!) i prawdziwej broni.
1. Czy broń obsługiwana podczas tactical runu jest rzeczywiście tak wygodna jak w grach (no, tak na pewno nie, ale czy walka w ten sposób jest trudna).
2. Czy odruch zamykania oka w czasie/milisekundy przed oddaniem strzału jest normalne? A jeśli nie, to czy strzelając na strzelnicy można się go pozbyć?
Zależy mi na tych informacjach, bo czas zacząć się przygotowywać do ASG (najwyższy czas!) i prawdziwej broni.
- klamacz
- ID Steam:
- Numer GG: 2019934
- ID gracza: 2320644
- Kontakt:
Re: Parę pytań dotyczące broni
Oczywiscie nie jest to tak wygodne i oczywiste jak w grach. W rzeczywistosci musisz dzielic uwage na obserwowanie, celowanie i poruszanie się. W prostym, plaskim terenie jest to prawie plynne jak w grach, w trudnym terenie dla niewytrenowanej osoby prawie niemozliwe.SaS TrooP pisze:1. Czy broń obsługiwana podczas tactical runu jest rzeczywiście tak wygodna jak w grach (no, tak na pewno nie, ale czy walka w ten sposób jest trudna).
Nie wydaje mi sie normalny, przynajmniej ja nie mam czegos takiego. Oczywiscie to moze zalezec od rodzaju broni. Jak zdarzy ci sie strzelac z magnum w zamknietym pomieszczeniu bez sluchawek to sama swiadomosc zblizajacego sie huku moze spowodowac reakcje obronneCzy odruch zamykania oka w czasie/milisekundy przed oddaniem strzału jest normalne? A jeśli nie, to czy strzelając na strzelnicy można się go pozbyć?

Jak z tym walczyc? Wydaje mi sie, ze wystarczy sie skoncentrowac na miesniach oka. Jezeli ktos nie moze tego zrobic to chyba lepiej sie pogodzic, widocznie jego organizm ma takie a nie inne mechanizmy obronne i tyle.

To nie jest normalne , to raz . A dwa to raczej jest to nawyk niż odruch . Odruchem obronnym byłoby zamknięcie oka w momencie strzału , a nie przed . Przy prawidłowym ściąganiu języka spustowego nie ma możliwości określenia (w milisekundach !! ) momentu w którym padnie strzał . Z twojego opisu wynika , że cały proces celowania u ciebie leży i kwiczy .Czy odruch zamykania oka w czasie/milisekundy przed oddaniem strzału jest normalne? A jeśli nie, to czy strzelając na strzelnicy można się go pozbyć?
Poprzez odpowiedni trening mozna to wyeliminować .
A tak na marginesie Krzysiu to nie trzeba wcale magnum , na krytej strzelnicy , strzelanie z kazdej krótkiej broni centralnego zapłonu jest bardzo bolesne bez zabezpieczenia uszu .
Nie pytaj , co Polska dała Tobie , pytaj ile Kościół zgarnął z tego , co ty dałeś Polsce .
- SaS TrooP
- ID Steam:
- Kontakt:
Nie strzelałem za dużo. Chodzi o to, że tak jakby wiedza o tym, że padnie strzał każe mi zamknąć oko moment przed tym. Dzieje się to dokładnie w chwili, w której palec zaczyna ściągać spust. O to mi chodziTo nie jest normalne , to raz . A dwa to raczej jest to nawyk niż odruch . Odruchem obronnym byłoby zamknięcie oka w momencie strzału , a nie przed . Przy prawidłowym ściąganiu języka spustowego nie ma możliwości określenia (w milisekundach !! ) momentu w którym padnie strzał . Z twojego opisu wynika , że cały proces celowania u ciebie leży i kwiczy .
Czyli jest szansa pozbycia się tego?A dwa to raczej jest to nawyk niż odruch .
Co ciekawe, zauważyłem, że dzieje mi się tak tylko w broniach długich. Z pistoletami raczej nie mam takich problemów.
- SaS TrooP
- ID Steam:
- Kontakt:
Zauważyłem ciekawą tendencję.
Gram w piłkę nożną/siatkową/ręczną na WFie z kumplami. Przy każdej, nawet wolnej piłce zamykam oczy, kulę się lub robię unik (to ostatnio jako bramkarz
).
Gram z kolegami w ASG. Mamy AEG, sypiemy do siebie seriami. Nie zamykam oczu ani gdy strzelam, ani nawet gdy jestem pod ciężkim ogniem.
Czy to jest aby normalne?
Gram w piłkę nożną/siatkową/ręczną na WFie z kumplami. Przy każdej, nawet wolnej piłce zamykam oczy, kulę się lub robię unik (to ostatnio jako bramkarz

Gram z kolegami w ASG. Mamy AEG, sypiemy do siebie seriami. Nie zamykam oczu ani gdy strzelam, ani nawet gdy jestem pod ciężkim ogniem.
Czy to jest aby normalne?

To nie jest normalne. Badania wykazują, ze zaledwie 1 % społeczeństwa ma taki problem. Niby nic wielkiego, ale ten procent społeczeństwa to są ludzie, którzy się rodzą i umierają w kaftanie bezpieczeństwa. Nie idź najlepiej do psychiatry, bo skończysz tak samo. Bardziej przyda Ci sie piersioweczka, za kazdym razem jak bedziesz miał stac na "budzie" łyknij raz albo dwa i juz bedzie wszystko lepiej 

- Rafael3D
- ID Steam:
- Numer GG: 11844
Pamiętam z mojego szkolenia strzeleckiego (a strzelałem sporo i z rozmaitych wynalazków), jak jeden z instruktorów tłumaczył, iż zamykanie lub mrużenie oczu przy wystrzale to efekt... traumy w dzieciństwie
Tatuś bijał lub inne tego typu przygody.
Co prawda nie byłem nigdy nadmiarowo bity przez tatusia, ale też miałem takie "zamykanko". Pozbyłem się go podczas strzelania z AKMSa, po prostu świadomie walczyłem z tym nawykiem i... udało się. Dodam tylko iż nie udało mi się to, mimo starań, przy strzelaniu z Glocka 17,19, Cezety75, Walthera ani nawet Mossberga

Co prawda nie byłem nigdy nadmiarowo bity przez tatusia, ale też miałem takie "zamykanko". Pozbyłem się go podczas strzelania z AKMSa, po prostu świadomie walczyłem z tym nawykiem i... udało się. Dodam tylko iż nie udało mi się to, mimo starań, przy strzelaniu z Glocka 17,19, Cezety75, Walthera ani nawet Mossberga

- SaS TrooP
- ID Steam:
- Kontakt:
@Trance - jaja sobie robisz?
@Waryński - nikt mnie nie lał w dzieciństwie, tatuś/mamusia mnie nie opuścili (a tak przynajmniej twierdzą), ale raz na korcie tenisowym mając lat 6 oberwałem z piłki. Obity ryj, złamana szczęka i coś tam jeszcze z policzkową było. To może być ta "trauma"?
@Waryński - nikt mnie nie lał w dzieciństwie, tatuś/mamusia mnie nie opuścili (a tak przynajmniej twierdzą), ale raz na korcie tenisowym mając lat 6 oberwałem z piłki. Obity ryj, złamana szczęka i coś tam jeszcze z policzkową było. To może być ta "trauma"?