Problem z wydajnością - nielogiczny.

Technical Support

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Bucic
ID Steam:
ID gracza: 0

Problem z wydajnością - nielogiczny.

Post autor: Bucic »

Krótko - na GF 9600 GT (Gigabyte, fabrycznie podkręcony) ArmA działa mi gorzej niż na tym samym sprzęcie, ale z GF 7600 GT ! :o Jakby działało identycznie, to jeszcze jakoś bym to sobie wmówił, bo można zwalić winę na wąskie gardło w postaci proca i pamięci, ale nie tym razem.

Jak odpalam jakąś próbę uzbrojenia w zbrojowni, to mam 40-100+ klatek nawet (cały czas te same ustawienia, te same nawet co za czasów 7600), nawet podczas akcji i na otwartym terenie, ale jak odpalę kampanię, to się wszystko tnie, góra 24 klatki i dysk mieli niemiłosiernie. W zbrojowni mam nie mniej niż 50 klatek na śrenio wysokich ustawieniach nawet!

Jedyna różnica w obu bazowych konfiguracjach to to, że w pierwszej był XP SP2, a w drugiej mam SP3. No i nowa płytka z ArmA, bo tamtej się pozbyłem (obie oryg.). Więcej nic raczej. Próbowałem na ArmA 1.14 z i bez addonów i na czystej nawet bez łat. To samo. Antywira nie mam. Tylko Comodo Firewall.

Moja konfiguracja obecna to:
AMD Sempron, 2433 MHz
1024 MB RAM (PC3200 DDR SDRAM)
GF 9600 GT 512 MB

I na tym mam na najniższych ustawieniach z 1000m widocznością, 1280x1024 z 30 klatek góra w filmiku otwierającym kampanię. Jak kamera przenosi się do Corazol bodajże (miejsce pierwszej misji), to spada do 20 i mniej.

Przychodzi coś komuś na myśl, co może być przyczyną?
Awatar użytkownika
warchlaq_przebiegly
ID Steam:
Numer GG: 1212210

Re: Problem z wydajnością - nielogiczny.

Post autor: warchlaq_przebiegly »

Procek nie wyrabia, podczas gry w singlu ma więcej obliczeń (AI itp...).

PS: Ja mam C2D 3.2ghz, 2GB DDRII i 8800GTX (kręcony) a i ta konfiguracja wydaje mi się czasami nie wystarczająca :/
Obrazek
eJay
ID Steam:

Post autor: eJay »

Przede wszystkim ArmA gryzie się z kartami Nvidii z serii 8xxx i wyzej. Musisz pogrzebac w sterownikach, trafic akurat na te, ktore beda dobrze dzialac 8)
Awatar użytkownika
Bucic
ID Steam:

warchlaq_przebiegly pisze:Procek nie wyrabia, podczas gry w singlu ma więcej obliczeń (AI itp...).

PS: Ja mam C2D 3.2ghz, 2GB DDRII i 8800GTX (kręcony) a i ta konfiguracja wydaje mi się czasami nie wystarczająca :/
Po to opisałem całą sytuację, żeby zbić takie podejrzenia. Powtarzam - procesor jest ten sam, dodana 3 razy szybsza karta graficzna i gra chodzi wolniej. Przypominam też, że ustawienia na absolutne minimum nie pozwalają na granie powyżej 20 FPS, a na starutkiej karcie pozwalały.

Dzisiaj dorzuciłem drugi gigabajt ramu. Chodzi tak samo!
eJay pisze:Przede wszystkim ArmA gryzie się z kartami Nvidii z serii 8xxx i wyzej. Musisz pogrzebac w sterownikach, trafic akurat na te, ktore beda dobrze dzialac 8)
Poszukam potwierdzenia tej informacji. A w samych sterownikach nie bardzo jest co grzebać. Nic w nich nie wpływa na +/- 300% wydajności.
Awatar użytkownika
warchlaq_przebiegly
ID Steam:

A ja obstawiam swoje, wolny proc, do tego wolne ramy. Możesz założyć 9800gtx i też będzie Ci mulić.
Obrazek
centurion_94
ID Steam:

Post autor: centurion_94 »

Procek za słaby i tyle. To tak jakbyś porównywał zdezelowane ferrari f50 i pozłacanego malucha. Wizualnie maluch lepszy, ale silnik ma xxxxx razy słabszy niż ferrari.
Awatar użytkownika
Bucic
ID Steam:

Wspominałem już, że na TYM SAMYM procu na TYCH SAMYCH ustawieniach, z SZYBSZĄ 3 razy kartą ArmA działała mi wolniej? Chyba tak. Zmieniłem tylko kartę i ArmA działa WOLNIEJ. Nie szybciej, nie tak samo, tylko wolniej.

Dzisiaj sprawdziłem MP. Chodzi tylko odrobinę szybciej. Gorzej niż SP na starym kompie!

Gdybym widział ArmE pierwszy raz na oczy, to bym sobie pomyślał, że tak po prostu ma, ale grałem już w nią a swoim sprzęcie i wiem, że chodzi szybciej.
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Post autor: alepasztet »

Probowales roznych wersji sterownikow?
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Awatar użytkownika
warchlaq_przebiegly
ID Steam:

ad bucic: Widocznie ta grafa ma swoje wymagania jeśli chodzi o proc, ramy itp... i dlatego na gównianym sprzęcie zamula. Nie wierzysz? pożycz inną grafę, lepszą i spradź.
Obrazek
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Chyba procesor warchlaq...
Obrazek
Awatar użytkownika
Bucic
ID Steam:

@alepasztet:
Próbowałem. Moim zdaniem wina nie leży po stronie karty, bo w zbrojowni mam z 80 klatek.

@warchlaq_przebiegly:
Może i jest w tym jakiś sens. Że mocniejsza grafa zamula proca, który i tak do mocnych nie należał. Ale to tylko gdybanie. Końcówka Twojej wypowiedzi już nie niesie ze sobą tyle sensu. To ta "lepsza" karta już nie będzie potrzebowała proca? :) No i nie bardzo mam od kogo pożyczyć.

Całkiem poważnie myślę o sprzedaniu tej karty i wzięciu się za robotę albo o kupieniu nowej płyty i proca do kompletu. Tylko kto mi zaręczy za dobre wyniki, jak ludzie mają taki rozrzut. Ta gra jest po...lona pod tym względem tak samo jak Lock On! :rant

W ArmA mark mam teraz 2000 punktów. Szacuję, że do dobrej rozgrywki potrzeba min 3000, a najlepiej 4000+. Możecie podać swoje wyniki i sprzęt? Pamiętajcie o ustawieniu ogólnym Normal.

Popatrzcie tutaj:
http://www.flashpoint1985.com/cgi-bin/i ... 304;st=195
i jego sprzęt
http://pcdb.overclockers.com.au/view.ph ... =fasad2008

Edit:
@Trance:
No na pewno to wyjaśnia niską wydajność, ale nie niższą wydajność po upgradzie. Istne archiwum X.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc techniczna dotycząca Army”