Zachowanie jednostek w Armed Assault

Moderator: Inkwizytor

Matix1317
ID Steam:
ID gracza: 112233

Zachowanie jednostek w Armed Assault

Post autor: Matix1317 »

Jestem nowy na tym forum wiec moge sie pomylic i mam troche lamerskie pytanka. :D

Otóż mam od nie dawna Arma Armed Assault i bawie sie w tworzenie misji jednak nie wiem jaka jest komenda zeby jednostki, podczas obstrzalu przez wroga nie kladly sie, moga jednak kleczec lub stac.
Móglby mi ktos pomoc :) ;)

I mam jeszcze jedno pytanie czy jest jakis mod lub addon na realistyczniejsze zachowanie jednostek, mowie tu o kryciu sie za przeszkody itp.
Szukalem w googlach i nie znalazlem nic na poprawe AI

Z gory dziekuje !!! :D
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Zachowanie jednostek w Armed Assault

Post autor: Artek3333 »

W uruchamianiu jednostki wpisz: ap1 setUnitPos”UP” gdzie ap1 to nazwa jednostki, spowoduje to, że bez względu na to co będzie się działo, wojak będzie w postawie stojąc.
”UP”–stoi i się nie kładzie
”DOWN”-leży i nie wstaje

Jeśli chodzi o zachowanie jednostek to polecam dodatek: http://www.armedassault.info/index.php? ... ons&id=379

Dodatek wprowadza ciekawe zmiany, chowania się jednostek za przeszkody, jest jeden minus. Dodatek trochę obniża wydajność gry. Ale polecam sprawdzić.
Matix1317
ID Steam:

I mam jeszcze jedno pytanie jesli chcialbym zeby cala druzyna sie tak zachowywala to co mam zrobic ? :)
Awatar użytkownika
kubczak16
ID Steam:

Post autor: kubczak16 »

Matix1317 pisze:(...)moga jednak kleczec lub stac.
Możesz dać jeszcze "MIDDLE", żeby klęczał. Ktoś niedawno o to pytał zresztą.

A żeby każdy z grupy tak się zachowywał musisz nazwać dowódcę np aP i dać mu take coś w inicjacji:

Kod: Zaznacz cały

{aP setUnitPos”MIDDLE”}forEach units group this
Nie sprawdzałem, ale powinno działać.
Obrazek
Matix1317
ID Steam:

Ok dzięki za pomoc ;)
A dalo by sie zrobic jakis skrypt zeby zawsze po wlaczeniu gry jednostki sie tak zachowywaly oczywiscie w edytorze :?:
I nie trzebabylo wpisywac za kazdym razem
Awatar użytkownika
kubczak16
ID Steam:

Post autor: kubczak16 »

Wydaje mi się, że to raczej niewykonalne. Prawdopodobnie dało by się tak zrobić w całej grze, czyli taki mini mod, ale w samym edytorze raczej nie. Być może mądrzejsi z tego forum coś poradzą :coffee
Obrazek
Matix1317
ID Steam:

A sluchajcie mozna by bylo zrobic takie cos aby jednostki szturmowaly budynek bo nie zabardzo jestem wtajemniczony w ta gre.
Jesli szlo by tak to prosze o objanienie ;)
Awatar użytkownika
Artek3333
ID Steam:

Post autor: Artek3333 »

Naj prościej spróbuj dać punkt nawigacji grupy “znaleźć i zniszczyć” centralnie na budynek, wtedy grupa będzie się starała wykryć i zniszczyć wroga w budynku i w pobliżu ;)
Matix1317
ID Steam:

Słuchajcie a jest może taki mod żeby jednostki się zachowywały jak typowo amerykańska armia czyli trzymanie sie w szeregu nie oddalanie się z grupy jeden stał by na przodzie itp.
Bo jestem już przy kończeniu tworzenia tej misji i przydało by się jakieś porządne zakończenie i pomyślałem właśnie o tym ;)

Z góry dziękuję !!! :)
Mannerheim
ID Steam:

Post autor: Mannerheim »

Matix1317 pisze:Słuchajcie a jest może taki mod żeby jednostki się zachowywały jak typowo amerykańska armia czyli trzymanie sie w szeregu nie oddalanie się z grupy jeden stał by na przodzie itp.
Hehe, to dobre :lol: . Myślisz, że tylko amerykańscy szweje umieją poruszać się w zwartym szyku i osłaniać tyłki kolegów z grupy? "Jak typowo amerykańska armia", nieźle się uśmiałem... :)

Co do zachowania jakie opisujesz to nie uzyskasz takich efektów (jak choćby w Close Combat 4) używając moda. To już ewentualnie tylko skrypty i zachowanie pojedynczych jednostek.
Matix1317
ID Steam:

Hahahahaha :D nie że tylko Amerykańska Armia potrafi się poruszać w szyku ale to pierwszy kraj co przeyszedł mi na myśl, może przez filmy. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edytor - tworzenie misji, skrypty oraz programowanie”